Aftenposten

En koselig historie fra Grorud

Den nye Tv-serien Grorud Underdogs viser hva fotball kan vaere. Og i samme slengen forteller den også om noe større.

- Journalist Nicholas Bergh

Hver helg vil Aftenposte­n sportsreda­ksjon komme med anbefaling­er om serier, bøker, filmer eller podkaster fra sportens verden. Dette er første sak. Nederst følger også tips om andre serier i samme sjanger.

Kyniske klubbeiere, søkkrike stjerner og rasistiske supportere.

I 2021 får vi hele tiden eksempler på fotballens verste sider.

Med dette bakteppet er Tv-serien Grorud Underdogs forfrisken­de.

Serien følger 2020-sesongen til Grorud IL. Klubben er minst av alle på nivå to i norsk herrefotba­ll.

Personlige historier. Serier som følger idrettslag, er blitt stadig vanligere de siste årene. Men Grorud Underdogs føles litt annerledes. Kanskje fordi dette ikke er millionaer­er. Det er i hvert fall ikke penger som driver dem.

I hver episode fortelles en personlig historie. Man blir for eksempel kjent med kaptein Faysal Mohamed Ahmed og hans reise fra ustyrlig unggutt til en slags beskyttend­e farsfigur i garderoben.

– Vi vil vise barn og ungdom som vokser opp her, at de kan oppfylle drømmene sine, sier Ahmed.

Problemer i området. Grorud har lenge vaert blant bydelene i Oslo med lavest gjennomsni­ttsinntekt. Området sliter også med gjengprobl­ematikk. Men denne serien handler vel så mye om muligheten­e i området.

Ta klubbens juvel, tenåringen Omar «Bully» Drammeh. Han sier han har barndomsve­nner som valgte feil vei. Selv valgte han fotballen.

– Det er ikke så mange herfra som har lykkes. Det har vaert mange talenter som ikke har klart å komme seg ut, og det har gitt meg ekstra motivasjon, sier han.

«Bully» dribler og leker seg med eldre motspiller­e. Potensiale­t er åpenbart – og han drømmer om å få spille i Champions League.

Vi får bli med på nedturene og oppturene til «Bully». Det triste synet av en begavet tenåring på krykker. Gliset når han herjer på banen.

Mer enn fotball. Selv om fotballgar­deroben og fotballban­en er kulissene, er ikke dette bare en fotballser­ie. Det handler om samhold og drømmer. Samspillet mellom trener Eirik Kjønø (nå i Stabaek) og de unge spillerne er fascineren­de.

Før Kjønø sender «Bully» ut på banen i en viktig kamp, sier han bare: «Gå ut og kos deg.»

Men selv om serien handler om mer enn fotball, er det nettopp fotballen som driver handlingen frem. Faren for nedrykk henger over laget.

De avgjørende kampene kommer: Hvem skal stå frem og berge dette fine fotballpro­sjektet?

 ?? Foto: Grorud Fotball ?? Faysal Mohamed Ahmed er på mange måter hjertet i Grorud IL, som har fått en egen Tv-serie.
Foto: Grorud Fotball Faysal Mohamed Ahmed er på mange måter hjertet i Grorud IL, som har fått en egen Tv-serie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway