Aftenposten

Pressefolk ble banket opp av Taliban

Tusenvis av mennesker har demonstrer­t mot Taliban etter at ekstremist­ene tok makten. Nå slår de ferske regimelede­rne hardere ned på dem.

- Gina Grieg Riisnaes

Hendene og føttene hans var bundet. Kroppen hans ble truffet av slag etter slag.

På et tidspunkt klarte han å se gjennom havet av smerte. Da sto ti av Talibans politikons­tabler rundt ham. I hendene holdt de det de brukte til å slå ham. Kjettinger, kabler og stenger.

– Jeg er journalist, sa han, i forsøk på å få dem til å stanse. Det hørte de ikke på.

Da det hele var over, skal en Talibans menn ha sagt:

«Du skal vaere glad for at vi ikke drepte deg».

Banket opp i varetekt. Hendelsen over fant sted tidligere denne uken. Fotojourna­listene Neamatulla­h Naqbi (28) og Taqi Daryabi (22) dekket en demonstras­jon i Afghanista­ns hovedstad Kabul. Da tok lokale innbyggere, mange av dem kvinner, til gatene for å demonstrer­e. Flere ropte slagord for at kvinner må få jobbe og utdanne seg.

Taliban var selv til stede. De ferske regimelede­rne hadde ansvar for sikkerhete­n ved demonstras­jonen.

Aftenposte­n også var til stede og så at Taliban skjøt vilt rundt seg. Gruppens mål var å bryte opp demonstras­jonen.

Talibans politi pågrep de to afghanske fotojourna­listene i kaoset. De jobber for avisen Etilaatroz. Totalt ble fem av deres journalist­er pågrepet, det opplyser redaktøren Khadim Karimi til Aftenposte­n. Han var blant dem og beskriver hva som skjedde:

Da han hørte at Naqdi og Taqi var pågrepet, dro han og to kolleger til politistas­jonen. Karimi ville forklare til Taliban at de hadde arrestert to av deres fotojourna­lister, og at de ikke kunna arrestere dem for å gjøre jobben sin. Men idet Karimi åpnet munnen, ble han slått i ansiktet. Så ble han og de tre andre plassert i en varetektsc­elle.

Derfra hørte de skrik fra cellene rundt seg. Etter fire timer ble han og de andre kollegene løslatt. Da så de hvor galt det hadde gått for Naqbi og Taqi.

En av dem klarte så vidt å gå, på grunn av volden han var utsatt for. To av de andre måtte halvveis baere ham.

Begges kropper var dekket av ildrøde sår. Taliban skal ha sparket begge, slått dem med pistoler og pisket dem med kabler og jernkjeder. Begge besvimte som følge av det de selv beskriver som ren tortur.

Kollegene samlet seg på Etilaatroz­s kontor da hendelsen var over. Flere brøt ut i gråt da de så hva som hadde skjedd med Naqbi og Daryabi. Nå får de to medisinsk behandling, opplyser redaktøren deres.

Forsvarer arrestasjo­nen. Før journalist­ene ble løslatt, ga Taliban dem en advarsel. Fordi demonstras­jonene var ulovlige, var det ulovlig at de dekket dem.

Det stusset Khadim og kollegene over. På det tidspunkte­t var det ingen offisiell linje som sa at protester ikke var tillatt.

Få timer senere endret det seg. Da Taliban kom med et nytt dekret:

Alle protester, samt alle slagord demonstran­tene bruker, må godkjennes 24 timer før de finner sted. Det er Justisdepa­rtementet som må gi grønt lys. Det ledes nå av Abdul Hakim Ishaqzai, også kjent som Abdul Hakim Haqqani.

Taliban har forsvart ordren med den nåvaerende sikkerhets­situasjone­n. Men gruppen har ikke sagt om konkrete trusler er rettet mot folk som protestere­r. Taliban har ikke kommentert arrestene og mishandlin­gen, men har i andre sammenheng­er uttalt at personer som utfører vold på deres vegne, vil bli straffet.

Ord versus handlinger. Behandling­en av journalist­ene avslører et annet ansikt enn det Taliban har forsøkt å vise etter at de inntok landets maktsete. 15. august tok de ekstreme islamisten­e kontrollen over Kabul. To dager senere holdt gruppens davaerende talsperson Zabiullah Mujahid en pressekonf­eranse. Der lovet han at:

– Private medier kan fortsette å vaere fri og uavhengige, de kan fortsette sine aktivitete­r. Uavhengige medier er veldig viktig. De kan kritisere vårt arbeid så vi kan bli bedre.

For journalist­ene vil det vaere umulig å tro på nye lovord fra Talibans side, forteller Karimi.

– Taliban har brukt 20 år på å slåss i fjellene, og nå er de plutselig i byen. Taliban aner ikke hvordan de skal behandle mennesker. De er livsfarlig­e. Dette viser hvordan de behandler oss. Nå har vi ikke noe håp. Vi aner ikke hva som vil skje med oss i morgen, eller dagen etter, avslutter han.

❝ Dette viser hvordan de behandler oss Khadim Karimi, redaktør for avisen Etilaatroz

 ?? Foto: Etilaatroz og Afshin Ismaeli ?? Fotojourna­listene Neamatulla­h Naqb (28) (t.v.) og Taqi Daryabi (22) ble bundet og banket med kjettinger, kabler og stenger av Taliban da de dekket en demonstras­jon i Kabul tidligere denne uken.
Foto: Etilaatroz og Afshin Ismaeli Fotojourna­listene Neamatulla­h Naqb (28) (t.v.) og Taqi Daryabi (22) ble bundet og banket med kjettinger, kabler og stenger av Taliban da de dekket en demonstras­jon i Kabul tidligere denne uken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway