Aftenposten

Putin har fått kalde føtter

Ceialw ^Wh ijhkaa[j kj [d ^dz j_b JWB_XWD$ :[j [h _aa[ c[z ]b[z[" c[d[h [aif[hj[d[$

- Per Kristian Aale

IRussland har det hersket skadefryd over at rivalen USA mislyktes i Afghanista­n. Sovjetunio­nen måtte selv trekke soldatene sine ut fra landet i 1989. Det skjedde på en ydmykende måte etter en lang og mislykket krig.

Russiske politikere har karakteris­ert USAS prosjekt i Afghanista­n som en stor flopp. Det har kun vaert en tragedie med tap av mange liv på alle sider, sa Vladimir Putin onsdag, ifølge russiske medier.

Den russiske presidente­n mente at det er umulig å påtvinge et annet land demokrati, ifølge Reuters.

– Resultatet er bare en tragedie.

Ville først bli. Da Taliban tok makten, begynte vestlige land raskt å evakuere sine ambassader. Russland bestemte seg for å bli. Utenriksmi­nister Sergej Lavrov kalte gruppen «fornuftige mennesker». Han mente at det var bedre å forholde seg til Taliban enn til den tidligere presidente­n.

Russerne har de siste årene knyttet tette forbindels­er til Tali- ban. Medlemmer av gruppen har flere ganger kommet til Moskva for å diskutere fremtiden. Lavrov møtte Talibans ledere i 2018 og i 2019.

Russisk TV har hyllet landets politikk. De har jublet over at Russland har økt sin innflytels­e i Afghanista­n på bekostning av USA.

Putins helomvendi­ng. Men nå har Putin snudd. Han ga ordre om at russiske borgere skulle evakueres. Sikkerhete­n var blitt mye dårligere.

Han advarte også om nye trusler etter at Taliban tok makten. Putin fryktet at terroriste­r nå får en frihavn i Afghanista­n. I tillegg var han redd for at terroriste­r kan skjule seg blant flyktninge­ne som har krysset grensen til Tadsjikist­an og Usbekistan. Begge land var tidligere en del av Sovjetunio­nen.

– Dette er en direkte trussel mot vårt land og mot våre allierte, mente Putin.

De siste ukene har Russland gjennomfør­t store militaere øvelser i land som grenser til Afghanista­n.

500 russiske soldater trener denne uken i fjellene i Tadsjikist­an. Russland har også sendt flere våpen til sine allierte i regionen.

Russerne er bekymret. – Russiske myndighete­r er svaert bekymret. Vi vet ikke hva Taliban faktisk vil, sa analytiker­en Andrej Kortunov i et intervju med Moskvas Ekko.

Taliban og Russland var i mange år bitre fiender. Gruppen støttet nemlig de tsjetsjens­ke separatist­ene i to kriger for snaut tre tiår siden. Russland ga også Taliban skylden for at Afghanista­n ble et senter for terroriste­r. Da USA invaderte Afghanista­n for 20 år siden, var Putin en sterk støttespil­ler:

→ Han ga grønt lys for at USA kunne etablere baser i Usbekistan og Kirgisista­n.

→ USA fikk fly sine soldater over russisk luftrom.

→ Russland delte hemmelig informasjo­n om Afghanista­n med amerikaner­ne.

Har klare mål. Russland har nå tre mål i Afghanista­n. Det skriver analytiker­en Kortunov i tidsskrift­et Republic.

→ Hindre at uroen i Afghanista­n smitter over på nabolanden­e. Avverge at en stor flyktnings­trøm skaper uro i regionen.

→ Hindre at Afghanista­n igjen blir et fristed for terroriste­r. Kreml frykter at de kan gjennomfør­e angrep mot mål i Russland.

→ Redusere mengden heroin som kommer fra Afghanista­n så mye som mulig. Landet er verdens største produsent av heroin. Mye av dette havner i Russland.

Fra fiende til venn? Tidligere var Taliban en fiende. Likevel er det lurt av Russland å ha et godt forhold til gruppen. Det sa forskeren Arkadij Dubnov i et intervju med Tv-kanalen Dozjd.

– Taliban er de eneste som kan forhindre at landet igjen blir et fristed for terroriste­r.

Han sa at Russland egentlig skulle ønske at USA forble i Afghanista­n. Da ville amerikaner­ne fortsatt ha tatt regningen for å stoppe landet fra å bli en frihavn for terroriste­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway