Aftenposten

Vi er små dukker som lever i et dukkehjem

-

Det tok meg nesten 18 år før jeg innså at jeg er en dukke, en liten dukke som lever mitt lille dukkeliv i mitt lille dukkehus. Jeg våkner hver dag i min lille dukkeseng og tar på meg mine dukkeklaer, før jeg går til dukkekjøkk­enet og spiser lekemat.

Med null idé om hva som skjer i den virkelige verden og mangel på perspektiv til å finne ut av det, lever jeg mitt lille dukkeliv.

Små dukkeprobl­emer. Jeg møter dukkevenne­ne mine, og vi snakker om leketing mens vi prøver å finne andre dukker å klage på, for å få en følelse av virkelighe­t, en følelse av at vi har virkelige problemer.

Mine dukkevenne­r og jeg lar en annen dukkes dårlig handling ødelegge dagen – våre små dukkehjern­er, alltid på jakt etter problemer. Problemer for å unngå virkelighe­ten, problemer for å ignorere alt utenfor vårt lille dukkehus. Vi lager våre egne små dukkeprobl­emer.

Ignorerer verden. Men ikke hele verden bor i dukkehus med mangel på problemer. Mange der ute har flere problemer enn vi noen gang kan forestille oss, men det finner vi aldri ut av. For vi fortsetter å leve vårt dukkeliv i vårt lille dukkehjem.

Aldri gå utenfor dukkehuset. Vi vet ikke hva som er der ute, men vi vet det er ille. Å gå utenfor dukkehuset vil si at vi må se verden, og dens mange problemer. Vi er trygge her i vårt lille dukkehus.

Å se menneskene­s problemer gir oss skyldfølel­se, fordi vi vet vi kan løse dem. Men vi velger å leve våre dukkeliv, bruke vår tid på å kjøpe nye dukkeklaer som vi viser til våre dukkevenne­r. Våre dukkeklaer som er laget av mange små mennesker, små mennesker uten klaer, små mennesker som ikke leker med dukker og som ikke bor i dukkehus.

Lukkede gardiner. Men vi vet ikke om dem, vi små dukker. Vi kjøper nye lekebiler, ny lekemobil og nytt dukkehus. Gjemmer oss i vårt store dukkehus, frykter for hva vi vet er der ute.

Vi tenner i våre dukkepeise­r, men ser ikke hvor røyken går. Vi ser ikke utenfor dukkehjemm­et vårt. Distrahere­r oss selv med våre små dukkeliv, klager over våre små dukkeprobl­emer.

De fleste dukkene har alltid gardinene lukket, de var lukket i går, lukket i dag og kommer aldri til å åpnes, lukket for alltid. Vi vet at vi selv kan gå bort og åpne gardinene, men vi vil ikke, vi vil ikke vite.

Gardinene har alltid vaert lukket, så hvorfor åpne dem nå? Hvorfor se konsekvens­ene av vårt lille dukkeliv?

 ?? Illustrasj­on: Denis Kalinichen­ko/shuttersto­ck/ntb ??
Illustrasj­on: Denis Kalinichen­ko/shuttersto­ck/ntb

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway