Aftenposten

Sløsing med skattepeng­er

-

Helse sør-øst skriver i Aftenposte­n at det er godt mulig å bygge ut et funksjonel­t regionsyke­hus på Ullevål, men at det vil koste 12–13 milliarder kroner mer og ta seks-syv år lenger enn de utbygginge­ne Helse sør-øst planlegger på Gaustad og Aker.

Det er feil at det tar lengre tid og blir dyrere med alternativ­et – som er et nytt bygg på Ullevål (Parksykehu­set) og bygging av et mindre lokalsykeh­us på Aker for bydelene Alna, Bjerke, Grorud og Stovner.

Utbygging på Ullevål og et mindre lokalsykeh­us på Aker vil tvert imot koste nesten 20 milliarder c_dzh[" og kan gjennomfør­es minst like raskt som Helse sør-østs planer.

Det skyldes at 110.000 kvadratmet­er bygningsma­sse på Ullevål som er rehabilite­rt eller bygget nytt etter 1995, fortsatt kan brukes. Dagens tomt på Aker er stor nok og man slipper å kjøpe tilleggsto­mt. Man klarer seg der med vesentlig mindre bygningsma­sse, og slipper riving og bygging av nytt sykehus på Gaustad.

Feilen i Helse sør-østs regnestykk­e er at de tar med kostnader til å bygge nytt Rikshospit­al på Ullevål. Det fremstår som ubegripeli­g at nye Rikshospit­alet, åpnet i 2000, må flyttes til Ullevål for at Ullevål sykehus skal beholdes.

Dette opplegget er noe av den verste sløsingen med fellesskap­ets ressurser og skattepeng­er jeg har hørt om.

Bjarne Jensen, professor i forvaltnin­gsøkonomi på Høgskolen i Innlandet og hovedforfa­tter av Kommunekon­sults rapport

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway