Aftenposten

Frykter å gå tom for oksygen til laksen

En ny bølge med smitte og sykehusinn­leggelser i USA har skapt mangel på flytende oksygen, og tvinger Atlantic Sapphire til drastiske skritt for å redde laksen i sitt Miami-anlegg.

- Lage Bøhren Økonomi fra E24.no

–Vi befinner oss i en situasjon uten sidestykke. Johan Andreassen, sjef og storeier i Atlantic Sapphire, oppdaterte sine medinvesto­rer i en telefonkon­feranse torsdag kveld.

Den landbasert­e lakseoppdr­etteren har slitt med flere tekniske problemer og omfattende fiskedød det siste året, og nå har det oppstått en ny situasjon som gir sand i maskinerie­t. USA er nemlig rammet av en fjerde smittebølg­e av koronaviru­set, og antall sykehusinn­leggelser har skutt i vaeret. Samtidig brukes en ny og mer effektiv behandling­smetode der pasientene får tilført oksygen gjennom nesen i stedet for munnen.

– Dette har skapt mangel på flytende oksygen i markedet, og vi føler oss ikke trygge på å sikre nødvendig tilgang for fisken vår, sa Andreassen.

Atlantic Sapphire bygger et enormt anlegg for landbasert oppdrett av laks utenfor Miami. Stabil tilførsel av oksygen til vanntanken­e er kritisk for fiskens overlevels­e.

– Inntil videre har vi tatt grep for å redusere forbruket av oksygen. Blant annet har vi redusert temperatur­en i anlegget og stoppet fôring av fisken, slik at den slutter å vokse. Vi har også slaktet 100.000 fisk på en noe lavere vekt enn planlagt, sier Andreassen.

Atlantic Sapphire-aksjen har falt jevnt og trutt gjennom fredagen, og er like før klokken 12.00 ned over 30 prosent.

– Naturligvi­s veldig kostbart

Under gårsdagens konferanse ble det stilt spørsmål fra en analytiker om hvor lenge selskapet kan klare seg i dagens situasjon.

– Nå har vi skåret til beinet med tanke på eget forbruk, og preservere­r fisken. Det korte svaret er at laksen kan leve i flere uker uten mat. Men for oss er det naturligvi­s veldig kostbart, det er som en oljerigg som ikke produserer olje, sa Andreassen.

Han la til at han håpet at selskapet kunne starte å fôre laksen igjen snart, men at man for all del vil unngå å gå tom for oksygen.

– Vi tror dette går bra, men situasjone­n får naturligvi­s høy oppmerksom­het hos oss, sa Andreassen.

Atlantic Sapphire har totalt én million fisk som er tilgjengel­ig for slakting i løpet av 2021, tilsvarend­e en produksjon på rundt 3000 tonn.

Har tapt 1,2 mrd.

Atlantic Sapphire gikk med 453 millioner kroner i underskudd i første halvår av 2021, av en omsetning på 29 millioner kroner.

De siste fem årene er det akkumulert­e tapet på over 1,2 milliarder. Før sommerferi­en måtte investoren­e bla opp over én milliard i ny egenkapita­l.

E24 skrev på det tidspunkte­t at hverken Andreassen eller makker Bjørn Vegard Løvik, som var største eiere i Atlantic Sapphire gjennom deres felleseide selskap Alsco med 12 prosent av aksjene, tegnet seg i emisjonen. De ble dermed vannet ut til 10,7 prosent.

Heller ikke eiendomsmi­lliardaer og styremedle­m Runar Vatne, da selskapets tredje største eier med 5,6 prosent, satser nye penger på lakseselsk­apet, og ble vannet ut til fem prosent.

– De har vaert flinke til å pumpe opp kursen, før en emisjon som vi egentlig visste ville komme. Det er imponerend­e at de bruker ti dager på å pumpe opp kursen, sa investor Svend Egil Larsen til E24 om emisjonen i juni.

Aksjen er mer enn halvert siden toppen på 150 kroner i februar, og ned 34 prosent fra siste emisjonsku­rs 4. juni.

Nå jobbes det med å sikre finansieri­ng til neste utbyggings­fase for Miami-fabrikken, som er anslått å koste naer to milliarder kroner.

Selskapet planlegger å finansiere en stor del av dette beløpet med gjeld, og er i dialog med sin hovedbankf­orbindelse DNB.

Målet er å nå en produksjon­skapasitet på 220.000 tonn innen 2031.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway