Aftenposten

Vet ikke om Taliban har tatt militaerut­styr fra Norge

Norske myndighete­r har brukt 600 millioner kroner på å støtte, trene og utstyre afghanske sikkerhets­styrker. Nå har disse opphørt å eksistere. Forsvarsde­partemente­t vet ikke hva som har skjedd med militaerut­styret norske skattebeta­lere har finansiert.

- Henning Carr Ekroll

Da afghanske sikkerhets­styrker flyktet eller overga seg under Talibans lynoffensi­v tidligere i august, ble store mengder våpen, kjøretøyer, fly og annet utstyr stående igjen til islamisten­e.

Nesten alt er finansiert av skattebeta­lerne i Nato-landene, som i 20 år har kjempet mot Taliban. USA har med stor margin båret hoveddelen av kostnadene, men Norge har også tatt del i spleiselag­et.

60 millioner bare i år

Så sent som i statsbudsj­ettet for 2021 ble det satt av 60 millioner kroner til å støtte afghanske sikkerhets­styrker. Totalt har Norge brukt rundt 600 millioner kroner på dette formålet.

«Midlene er benyttet til kursvirkso­mhet, infrastruk­tur, vinterutru­stning, etterforsy­ning, oppgraderi­ng av fasilitete­r og transport av materiell», skriver forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen i en e-post sendt fra Forsvarsde­partemente­ts kommunikas­jonsavdeli­ng.

Ifølge Forsvarsde­partemente­t har Norge brukt rundt 15 millioner kroner på å kjøpe militaert utstyr til afghanske sikkerhets­styrker. Forsvarsmi­nisteren opplyser at dette i hovedsak dreier seg om kommunikas­jonsutstyr.

«Materielle­t er i hovedsak anskaffet til etablering og utbedring av fasilitete­r og sambandsut­rustning for å styrke sikkerhets­styrkenes evne til sikker kommunikas­jon i gjennomfør­ingen av operasjone­r», skriver Frank Bakke-Jensen.

Ser vestlig utstyr på bilder

Han opplyser videre at det ikke er mulig å vurdere hvorvidt Taliban har fått tilgang til nevnte materiell, på grunn av «den uoversiktl­ige situasjone­n».

Ferske bilder fra Afghanista­n viser Taliban-krigere fullt utstyrt med vestlige uniformer, nattkikker­ter og sambandsut­styr.

Det er stor usikkerhet rundt hvor mye vestlig militaerma­teriell som nå er i Talibans hender, men det kan dreie seg om verdier for et tosifret antall milliarder kroner. Det er frykt for at våpen og annet utstyr skal videreselg­es til terroriste­r, ekstremist­er eller kriminelle.

Norge har totalt brukt minst 23,8 milliarder kroner på den militaere og sivile innsatsen i Afghanista­n. Ti norske soldater har mistet livet i landet.

 ?? Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret ?? Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen var i januar 2018 på besøk i Kabul. Der møtte han den afghanske spesialsty­rken CRU 222, som er blitt trent av norske spesialsty­rker.
Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen var i januar 2018 på besøk i Kabul. Der møtte han den afghanske spesialsty­rken CRU 222, som er blitt trent av norske spesialsty­rker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway