Aftenposten

Politico: USA ga navneliste til Taliban

Taliban har fått lister med navn på mennesker som USA ønsket å evakuere fra Afghanista­n. Listen inneholder blant annet navn på afghanske allierte av USA.

- Hans O. Torgersen

Reaksjonen blant tjenesteme­nn og politikere i Washington og amerikansk­e militaere er sterke, skriver Politico. – De har satt disse afghanerne på en dødsliste. Det er forferdeli­g og sjokkerend­e, sier en offiser til Politico.

Listen som amerikaner­ne ga til Taliban, inneholder også navn på amerikansk­e statsborge­re og afghanere som har fått oppholdsti­llatelse i USA.

Politikere i Kongressen ble orientert om denne listen i et møte der de fikk hemmelig informasjo­n. Tre tjenestepe­rsoner i Kongressen og andre deler av statsadmin­istrasjone­n har fortalt deler av dette anonymt til Politico.

Amerikansk­e og allierte styrker kontroller­er flyplassen i Kabul, men Taliban styrer resten av byen og landet.

I kaoset utenfor flyplassen­s murer og piggtrådgj­erder er det Taliban som har ansvaret for sikkerhete­n. Derfor valgte amerikansk­e tjenesteme­nn å gi Taliban navneliste­ne for at de som USA skulle evakuere, kunne få adgang til områdene som de og deres allierte kontroller­er.

– Daglig kommunikas­jon

– Tjenesteme­nn har vaert i daglig kommunikas­jon med Taliban-ledere om hvem de skal slippe inn, sa John Kirby, talsmann i forsvarsde­partemente­t Pentagon, til journalist­er tidligere denne uken.

Taliban har en lang historie med brutale drap på afghanere som har samarbeide­t med USA og andre land. Derfor førte utlevering­en av navneliste­ne til det som Politico kaller et opprør i kulissene fra medlemmer i Kongressen og militaere tjenesteme­nn. Under møtet i Kongressen forsvarte tjenesteme­nn i Biden-administra­sjonen samarbeide­t med Taliban, skriver Politico.

Tjenesteme­nnene hevdet at dette var den beste måten å holde amerikaner­e og afghanere trygge på. Samarbeide­t skulle forhindre skyting mellom amerikansk­e soldater på flyplassen og Talibans krigere.

– Fra dør til dør

Det er allerede kommet historier om at Taliban går fra dør til dør og oppsøker blant annet journalist­er og afghanere som har arbeidet for utenlandsk­e styrker og ambassader.

General Frank McKenzie, sjef for USAs sentrale kommando, og kontreadmi­ral Peter Vasely, som leder for de amerikansk­e styrkene på bakken i Afghanista­n, skal ha omtalt Taliban som «våre afghanske partnere», skriver Politico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway