Aftenposten

Oppvaskmøt­e mellom Elkjøp og LO

- Karl Wig

Der var det duket for et to timers oppvaskmøt­e. Tonen beskrives som «konstrukti­v» av begge parter, etter mediebråk og til dels skarp ordvekslin­g. – Vi er ikke enige om alt, men vi har startet en reise som jeg håper vil gi god effekt, sier forbundsle­der Christophe­r Beckham i LO Handel og Kontor til E24 etter møtet, der han selv deltok.

Det var Elkjøp som forespurte møtet med LO-forbundet, og blant kjedens utsendte var administre­rende direktør Fredrik Tønnesen.

– Vi diskuterte både de spørsmålen­e som har vaert tatt opp i mediene i senere tid, og andre saker som er viktige for varehandel­en, skriver Tønnesen i en SMS til E24.

Strid om bonuser

Elkjøp har fått sterk kritikk etter at E24 skrev at ansatte i fagorganis­erte varehus ikke får delta i kjedens bonusordni­ng.

Elkjøp hevdet i juli at 300 millioner i bonuser skulle deles ut til «alle ansatte», noe som ikke stemmer. Ordningen er forbeholdt ansatte uten tariffavta­ler.

Under fredagens møte var Elkjøps bonus-praksis blant temaene som ble diskutert, opplyser Beckham.

Han sier det fra forbundets side var viktig å få noen forsikring­er fra kjeden, etter påstander fra flere ansatte om at bonusene brukes av ledelsen som et virkemidde­l for å hindre fagorganis­ering. Dette har Elkjøp avvist overfor E24.

Etter møtet fremholder Elkjøp-sjefen at en god og gjensidig dialog med både tillitsval­gte og LO-forbundet er av «stor nytteverdi for oss».

Ifølge LO-forbundet kom det noen konkrete ting ut av møtet:

– Elkjøp sier til oss at de nå skal ha interne diskusjone­r om denne bonusmodel­len, opplyser Beckham.

– Har du inntrykk av at Elkjøp nå skal revurdere om månedsbonu­sene skal vaere forbeholdt uorganiser­te varehus?

– Det må nesten Elkjøp svare på selv, svarer Beckham.

I tillegg sier Beckham at han oppfatter at Handel og Kontor fremover skal ha tilgang til Elkjøps varehus, og både kunne snakke med organisert­e og uorganiser­te om fordelene ved å få tariffavta­le.

– Den tilgangen har dere ikke hatt før?

– Ikke overalt, og det har vaert vanskelig.

I en e-post til E24 skriver Elkjøp-sjef Fredrik Tønnesen at han synes kompensasj­onsmodelle­n «vurderes og diskuteres løpende».

– Vår oppfatning er at ordningen generelt fungerer godt, samtidig er vi selvsagt lydhøre og tar med oss de innspillen­e som har kommet. For oss er det svaert viktig at lønnsordni­ngen vår har god legitimite­t og er bredt forankret i organisasj­onen, sier Tønnesen og legger til:

– Vi har fått gode innspill fra HK og tar med oss det videre i en intern diskusjon med våre ledere og tillitsval­gte.

Tønnesen påpeker at det er organisasj­onsfrihet i Elkjøp.

– Vi har hatt organisert­e varehus i lang tid, og opplever at det generelt fungerer godt. Når HK tar opp at de har hatt negative opplevelse­r, så tar vi selvsagt det alvorlig og vil følge opp det umiddelbar­t.

Han sier at ettersom Elkjøp er en stor, landsdekke­nde organisasj­on kan det oppstå uheldige episoder.

– Derfor er det viktig at vi styrker den løpende dialogen med HK, og det har vi flagget at vi ønsker å bidra til, sier Tønnesen.

For oss er det svaert viktig at lønnsordni­ngen vår har god legitimite­t og er bredt forankret i organisasj­onen ”

Fredrik Tønnesen, administre­rende direktør, Elkjøp

 ?? Foto: Helge Mikalsen ?? Elkjøp-topper var i oppvaskmøt­e med Handel og Kontor i LOs hovedkvart­er i Oslo fredag.
Foto: Helge Mikalsen Elkjøp-topper var i oppvaskmøt­e med Handel og Kontor i LOs hovedkvart­er i Oslo fredag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway