Aftenposten

Skjøv stekeovnen foran døren for å få sove

VAR 19 ÅR DA HUN OVERLEVDE UTØYA VED Å GJEMME SEG I SKOLESTUA.

- LISA MARIE HUSBY

Om kvelden må hun feste kroken på soveromsdø­ren før hun legger seg. Så gjør hun som da hun var barn: sjekker under sengen og kikker inni skapet. Da kan 29-åringen sove.

22. juli gjemte hun seg innerst under en seng. Hun satt fast, hun hadde en person foran seg på gulvet og flere i sengen over seg. Da 47 mennesker i Skolestua på Utøya til slutt fikk vite at faren var over, var det så varmt der at brannalarm­en gikk.

Påminnerne hennes er så mange: bursdager, bryllup, valgkamp, 1. mai, jul, å se at klokken viser 22.07 eller når Netflix foreslår en serie: «Lisa, we think you would like to see Terrorism – close

calls. » Det er å lukke øynene og tenke at bestekamer­aten Rolf Christophe­r hadde vært 35 år nå og lure på om han hadde hatt unger, og hvordan han hadde sett ut. Det er å være i butikken og merke en mann bak seg, og den første tanken som kommer, er: «Ikke skyt meg!»

At Lisa og de andre overlevend­e ofte reagerer så sterkt på ting som for andre virker så ufarlige, kan ha en biologisk forklaring. Hjernene til rundt 50 Utøya-overlevend­e er nemlig blitt undersøkt med MR ved Universite­tet i Bergen og Universite­tet i Oslo.

Forskerne undersøkte et område av hjernen kalt amygdala, også kalt hjernens «alarmsentr­al». Amygdala iverksette­r stressreak­sjoner ved tegn på fare. Undersøkel­sene viste at amygdala er forandret hos dem som hadde betydelige posttrauma­tiske stress-symptomer to til tre år etter Utøya. Angst, uro og stress er symptomer som ofte assosieres med amygdala. Reaksjonen­e på traumepåmi­nnerne kan også skyldes påvirkning av dette hjerneområ­det.

De første dagene etter terroren skjøv Lisa Marie Husby stekeovnen foran døren for å føle seg noenlunde trygg. Årene har gjort alt lettere. Nå har hun overtatt en gammel gård sør for Trondheim. Hun sover der alene, takler mørket utenfor, jegerne med våpen som går forbi og smellene når de skyter. For hver nye ting hun mestrer, klapper hun seg selv på skulderen og tenker på sine døde kamerater.

– Livet er jo så kort. Skal jeg leve et redusert liv ti år etterpå på grunn av en som ikke kan gjøre meg noe mer?

Svaret gir seg selv. Det betyr ikke at det er lett. Lisa Marie Husby har vennet seg til å gå rundt med litt redsel i kroppen. Og så er det ganger hun tenker at det hadde vært godt å få bli sint.

– Etter Utøya føltes det som beskjeden ovenfra var å være verdige og rause. Vi har vært så politisk korrekte! «Ta tilbake Utøya, demokrati-verksted, bla, bla, bla», og alt det er jo bra, men det hadde sikkert føltes godt å være i et rom og bare banke ham, sier hun om terroriste­n.

Én gang tok psykologen hennes frem et bilde av terroriste­n og sa «nå må du kjefte på ham». Men Lisa Marie Husby fikk det bare ikke til.

 ??  ?? Skolestua. 47 mennesker gjemte seg her. Lisa Marie Husby var én av dem.
Skolestua. 47 mennesker gjemte seg her. Lisa Marie Husby var én av dem.
 ??  ?? Kroken på døren. Lisa Marie Husby låser døren med krok og sjekker under sengen før hun får sove.
Kroken på døren. Lisa Marie Husby låser døren med krok og sjekker under sengen før hun får sove.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway