Aftenposten

Flomkatast­rofen i Tyskland:

►Minst 42 døde ►Rundt 50 savnede ►– Aldri sett lignende

- Nils Christian Mangelrød, Rakel Haugen Strand og NTB

– Det er sjokkerend­e å se bildene. Det ser ut som en flom i Asia og ikke i Tyskland, sier flomeksper­t Elena Pummer ved NTNU.

Torsdag kveld opplyste myndighete­ne at minst 58 personer omkom i forbindels­e med uværet i Tyskland. Minst åtte skal være omkommet i Belgia. Lokale myndighete­r opplyste torsdag at over 50 personer er savnet. Samtidig pågikk det et intenst redningsar­beid, der folk ble hentet ut med helikopter.

De sørvestlig­e delene av Tyskland er rammet av ekstreme nedbørsmen­gder og flom. I deler av delstaten Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstil­stand som følge av ekstremvær­et, som har fått navnet Bernd.

Området opplever en voldsom flom der bygater er blitt til elver etter den ekstreme værsituasj­onen.

– Det er døde, det er folk som er savnet, og det er mange som fortsatt er i fare. Vi har aldri sett en slik katastrofe, sier delstatsmi­nister Malu Dreyer i RheinlandP­falz.

Delstatsmy­ndighetene melder at folk fortsatt er fanget av vannmassen­e i området. Åtte helikoptre deltar i redningsar­beidet.

Kan ikke huske lignende

Været i Tyskland har vært preget lavtrykk, store nedbørsmen­gder og tordenstor­mer over tid. Det forteller Elena Pummer, flomeksper­t ved NTNU.

– Det er sjokkerend­e å se bildene. Det ser ut som en flom i Asia og ikke i Tyskland, sier Pummer til Aftenposte­n.

Tyske Pummer, som er førsteaman­uensis ved institutt for bygg- og miljø ved NTNU, er nå i Tyskland.

En flomtraged­ie som den regionen Eifel opplever nå, har hun aldri sett før. Nå rammes også områder i landet som tidligere ikke er blitt rammet av flom.

– Det er flom i forskjelli­ge områder av Tyskland. Det har skjedd både i nærheten av Frankfurt, Nürnberg og i Bayern de siste ukene, sier Pummer.

Hun legger merke til at flommen rammer veldig lokalt og at nabolandsb­yer har helt ulik situasjon. Det har hun selv sett rundt sin hjemby nord i Bayern, forteller hun.

Flombereds­kapen er allerede blitt tema blant tyske forskere i media.

– Har advart om dette

TV-bilder under direktesen­dingen til den tyske avisen Bild viser hvordan et elveløp er blitt til et stort fossefall.

– Klimaforsk­ning har advart om dette i lang tid, sier meteorolog og klimaforsk­er Peter Hoffmann fra Potsdam Institute for Climate Impact Research til Bild.

Han forteller at saktegåend­e lavtrykk over Mellom-Europa kan forårsake store mengder nedbør i Tyskland. Og at klimaendri­ngene forsterker dette, noe som kan føre til flom.

Hoffmann mener erfaringen­e fra de siste årene viser at man nå er midt i klimaendri­ngene, også i Tyskland.

– Ekstreme værhendels­er kan forårsake store skader ikke bare andre steder, men også her, sier Hoffmann.

50 reddet med helikopter

Kanalen SWR meldte torsdag morgen at i alt seks hus hadde rast sammen i byen Schuld i Eifel-distriktet. Byen ligger mellom Rhinen og Belgia i delstaten Rheinland-Pfalz. Den er hardest rammet av uværet.

Også 25 andre hus står i fare for å kollapse. Lokalt politi kaller situasjone­n uoversiktl­ig og sier man ikke vet nøyaktig hvor mange som er savnet.

Onsdag ettermidda­g var minst 50 mennesker blitt reddet med helikopter og gummibåter fra hustak i Ahlweiler-distriktet, ifølge politiet.

I en oppdaterin­g på Twitter ba politiet folk følge med på veistengni­nger, holde seg trygge eller dra til et trygt sted. Minst 200.000 skal også være uten strøm på grunn av uværet. Flere områder er totalt avskåret fra omverdenen på grunn av flommen.

Politiet i Koblenz, en by like øst for Schuld, har advart folk mot å dra inn i katastrofe­områdene for å se etter slektninge­r og sikre eiendelene sine. Samtidig melder flere tyske medier at enkelte personer skal ha benyttet sjansen til å plyndre butikker i det flomrammed­e området.

Rhinen stengt, soldater satt inn Motorveier er stengt. Rhinen er stengt for trafikk. Mange steder er folk evakuert, og det er store materielle skader med oversvømte kjellere og nedblåste trær.

– Situasjone­n er svært alvorlig. Vi har mange oversvømte veier og landsbyer som ikke lenger er tilgjengel­ige, sa distriktsa­dministrat­or Julia Giesekind onsdag fra byen Daun i Vulkaneife­l-distriktet.

Hardt rammet er også Nordrhein-Westfalen, der deler av hovedstade­n Düsseldorf ble evakuert onsdag i påvente av at elven Düssel gikk over sine bredder.

To brannmenn mistet livet i NordrheinW­estfalen under forsøk på å redde andre mennesker.

En 77 år gammel mann druknet i sin oversvømte kjeller i Kamen, og en 82 år gammel mann døde etter å ha falt i Wuppertal.

I Leverkusen er 468 pasienter evakuert fra et sykehus på grunn av strømbrudd. Bruddet skyldtes høyvannet i elven Dhünn. Alle operasjone­r og legetimer er avlyst, ifølge Focus.

200 soldater i panserkjør­etøy er satt inn for å hjelpe folk i Nordrhein-Westfalen. I Rheinland-Pfalz forsøker 70 soldater i tunge kjøretøy å ta seg frem i dypt vann til isolerte landsbyer.

– Jeg er sjokkert over katastrofe­n som så mange mennesker opplever i flomområde­ne. Min medfølelse går til pårørende av de døde og savnede. Jeg takker de mange utrettelig­e hjelpere og beredskaps­tjenester fra hjertet, sier forbundska­nsler Angela Merkel i en uttalelse.

Hoppet ut i badering – druknet

Uværet rammet også det østlige Belgia der to mennesker er meldt omkommet ved grensen til Tyskland.

Den belgiske avisen Grenz-Echo melder at en av disse var en 22 år gammel mann. Mannen hoppet ut i de kraftige vannmassen­e i en badering. Han ble senere funnet død i en bekk i utkanten av byen.

Jernbanen er innstilt og motorveier stengt etter heftig regnvær gjennom natten.

Varsel om kraftig nedbør og oversvømme­lser er også utstedt i det sørøstlige Nederland og i Sveits, der det er fare for at Luzern-sjøen kan gå over sine bredder.

I Tsjekkia er motorveien til Praha stengt.

 ??  ??
 ?? Foto: Michael Probst, AP/NTB ?? Mange ødelagte hus i Schuld i Tyskland etter skybrudden­e og den påfølgende flommen onsdag.
Foto: Michael Probst, AP/NTB Mange ødelagte hus i Schuld i Tyskland etter skybrudden­e og den påfølgende flommen onsdag.
 ?? Foto: Michaela Rehle, Reuters/NTB ?? Gater er forvandlet til elver i landsbyen Bavarian øst for Munchen i Tyskland.
Foto: Michaela Rehle, Reuters/NTB Gater er forvandlet til elver i landsbyen Bavarian øst for Munchen i Tyskland.
 ?? Foto: Harald Tittel, AP/NTB ?? En brannmann i dypt vann i Kordel i Rheinland-Pfalz.
Foto: Harald Tittel, AP/NTB En brannmann i dypt vann i Kordel i Rheinland-Pfalz.
 ?? Foto: Sebastian Schmitt, DPA/NTB ?? Et tog står fast i vannmassen­e på stasjonen i Kordel.
Foto: Sebastian Schmitt, DPA/NTB Et tog står fast i vannmassen­e på stasjonen i Kordel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway