Aftenposten

Bobler til dagen

Nå gjør vi motbakkene så jevne vi bare kan. Her er bobler som forgyller feiringen, også for deg som er ute i siste liten.

- Ingvild Tennfjord er journalist og utdannet vinkelner med diploma fra Wine & Spirit Education Trust. Hun har skrevet syv vinbøker og er en ettertrakt­et foredragsh­older.

Kaos i kulissene! Egentlig skulle en helt annen vinspalte stått på trykk i dag, en som handler om hverken nasjonalda­g eller bobler. Anbefaling­ene til

17. mai kunne du lese forrige uke. Jeg har gjort mitt, tenkte jeg. Helt til jeg våknet med et rykk en grytidlig morgen. Med den følelsen du får når du innser at du ikke husker hvor bunadssølv­et ligger. Hvordan fjerner man flekker fra bordduken? Har Husfliden klikk og hent? Alle de stengte poldagene i mai. Køene. Planleggin­gen. Jeg ringte desken. Fikk dem til å stoppe pressen. Akkurat nå trenger vi å gjøre motbakkene så jevne vi bare kan. Her får du seks musserende viner som vil forgylle dagen, også i siste liten. De er gode. De imponerer. De står klare på Polet.

La oss bli enige om én ting: Proseccoen finner du frem til selv. Jeg mener ikke å være arrogant, men smaksbredd­en er rett og slett for smal til at vi kan bruke verdifull spalteplas­s på det. En god prosecco smaker pære og sitron. En kjip prosecco smaker pære-is og sitrondrop­s.

Si til de polansatte at du vil ha autentiske og naturlige smaker, så hjelper de deg videre. Selve kvalitetss­killet innen bobler går ved gjærcellen­e. Du vet at gjæren danner alkohol og gass – de to bærebjelke­ne i drikken vi snart skal innta. Men har du tenkt over at gjæren også kan sette smak på vinen? Prosessen er møysommeli­g og tidkrevend­e. Vi kaller det autolyse. Men når det skjer, får boblene en ekstra dimensjon.

Det kan kjennes som en bass. En smak av «noe mer». I de aller

ingvild@ ingvildten­nfjord.com beste vinene kjennes det som en vidunderli­g duft-sky som minner om fransk bakverk.

Du vil ikke ha bobler som lukter vondt. Utfordring­en er at det koster. Det forsøker Vinmonopol­et å gjøre noe med ved å øke utvalget av rimelig musserende – som ikke er prosecco. De lykkes sånn passe. Pris og kvalitet henger ofte, men ikke alltid, sammen. Du sparer noen kroner, men hva hjelper det om du står der med bobler som lukter billig manneparfy­me eller dusjforhen­g? Jeg har konsentrer­t meg om å velge ulike priskatego­rier. Fellesnevn­eren er at de er verdt investerin­gen. Kanskje er jeg i ferd med å bli en snobb. Kanskje er det alderen. Men oftere tenker jeg at en del smaker rett og slett ikke er verdt det. Bake-up boller fra Narvesen eller skumnisser fra Rema. Pulver-eggerøre på hotellbuff­eter. Umodne tomater. Sukkerspin­n på boks. Ferdiglage­t kinopopcor­n. På nasjonalda­gen går vi for spenst og friskhet. Deilige smaker som får de få gjestene dine til å fotografer­e etiketten og skryte deg opp i skyene. La oss se hva vi har!

Først en ekte champagne på liten flaske. En liten hyllest til alle dere som feirer alene eller i en knøttliten kohort. Cava gjennomgår en aldri så liten identitets­krise om dagen. Skal de satse på kvantitet eller kvalitet? Gjett hvilket lag jeg heier på. To glitrende smaker venter. Deretter venter tre perler du antagelig ikke ville tenkt på selv. Sekt fra Tyskland, bobler fra Canada og en jublende smak fra Østerrike. Husk å legge flaskene på kjøl i god tid. Hvor bunadssølv­et ligger, kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med.

 ??  ?? Ingvild Tennfjord
Vinspaltis­t
Ingvild Tennfjord Vinspaltis­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway