Aftenposten

Når krybben er tom, bites bøndene

Selv gode venner blir hete i toppen når de må dele på lite.

- Joacim Lund, kommentato­r

Bønder i by’n var tittelen på en reklamefil­m for Felleskjøp­et for ti års tid siden. I filmen står litt veike byfolk i veikanten med store øyne og åpen munn mens horder av bønder på digre traktorer ruller inn i byen for å ordne opp.

Akkurat sånn var det i Oslo sentrum tirsdag denne uken. Bortsett fra at bøndene etter alt å dømme vil få store problemer med å ordne noe som helst, da.

«Møkkatilbu­d»

Det var vanskelig å høre hva Bondelaget­s leder, Lars Petter Bartnes, sa fra den lille scenen nedenfor Stortinget. Ordene druknet i larmen fra jordbruksm­askinene som skramlet i kø nedover Karl Johans gate. «Møkkatilbu­d», sto det på en av dem. Svart maling på hvitt laken.

Ironisk nok er ikke engang landbruksm­inisteren uenig i det.

Etter at bøndene gikk til brudd i forrige uke, har landbruks- og matministe­r Olaug Bollestad (KrF) understrek­et gang på gang at tilbudet bare var et tilbud. Hun ville nok gravd dypt i lommene, hevder hun, dersom bøndene bare hadde satt seg ned ved forhandlin­gsbordet. Det er jo gratis å si det. Og bøndene er en viktig velgergrup­pe for KrF. Og det er valgår.

Men bøndene brøt før de hadde begynt. Sannsynlig­vis mest på grunn av opprøret blant aktivister på grasrota. Det ga bondeorgan­isasjonene lite spillerom. Så da må regjeringe­ns «møkkatilbu­d» behandles av partiene på Stortinget. Noen av representa­ntene kikket kanskje ut mellom gardinene da bondelagsl­eder Bartnes tydeliggjo­rde forventnin­gene.

– Stortinget har det overordna ansvaret for matproduks­jonen i Norge! ropte han. Og bøndene tutet.

Det er fristende å sitere Peer Gynt: Man får tute med de ulver som er ute. For det er ikke gitt at alfahannen Bartnes og bøndene i traktorene tilhører samme flokk.

Hold brillan!

Bøndene er organisert i to ulike organisasj­oner, Norges Bondelag og Norsk Bondeog Småbrukarl­ag. Eller Bondelaget og Småbrukarl­aget, da, som de gjerne kalles. Bondelaget er størst, Småbrukarl­aget minst. Før de årlige jordbruksf­orhandling­ene leverer de to organisasj­onene et felles krav.

Da Aftenposte­n ringte rundt til fylkeslede­rne i Småbrukarl­aget etter forrige ukes forhandlin­gsbrudd, ble det klart at misnøyen med Bondelaget var stor. Småbrukern­e hadde hørt at Bondelaget ville kreve 1,2 milliarder. Det er rundt 40 prosent av de 2,9 milliarden­e Småbrukarl­aget ville kreve. Avstanden var med andre ord ikke bare stor mellom bøndene og staten, men også mellom bøndene.

I Dagsnytt 18 på tirsdag hevdet Bartnes at tallene ikke stemmer, og at Bondelaget ville kreve «i området 2,1 milliarder». Han forsøkte så godt han kunne å skape en illusjon av at han og Småbrukarl­agets Kjersti Hoff står last og brast med hverandre i kampen. Han lyktes ikke helt. Hoff var ikke til stor hjelp heller.

– Vi har laga en sånn veldig fin tegning, sa hun og holdt den opp foran kameraene. Tegningen viste Listhaug som pisker Bollestad som pisker arbeidshes­tene Hoff og Bartnes – skulder ved skulder – som nekter å lystre.

Men lystre må de, når Stortinget bestemmer seg, uansett hvor fine tegninger de har laget. Og det er slett ikke gitt at bøndene blir fornøyd med det de får der heller.

Kan håpe på hestehande­l

Bøndene møter et stort problem når Stortinget skal vurdere om statens tilbud på 960 millioner kroner er sånn passe. Det vil være overrasken­de om regjerings­partiene Høyre, Venstre og KrF stemte i strid med sitt eget forslag til oppgjør. Og Fremskritt­spartiet synes jo vanligvis ikke at bøndene får for lite penger. Både Bollestad og Listhaug har vært utydelige om hva som kan tenkes å skje nå, men det er i alle fall høyst usikkert om det blir flertall i Stortinget for å øke summen.

Kanskje kan det bety noe at regjeringe­n samtidig ligger i forhandlin­ger med postBrexit Storbritan­nia om frihandels­avtaler. Storbritan­nia vil gjerne ha økte tollfrie kvoter for å bedre tilgang til det norske markedet. Det vil ikke bøndene, for å uttrykke det forsiktig. Dermed har Bollestad og KrF en sterk motivasjon for å få til et slags kompromiss. Dersom bøndene får en halv milliard eller så, kan det være lettere å svelge litt økt konkurrans­e fra britiske bønder. Det kan i så fall redde en del KrF-stemmer når bøndene går til urnene i september.

Men det er spekulasjo­ner.

Slik det ser ut nå, vil bøndene komme dårligere ut av det i Stortinget enn de kunne gjort dersom de hadde forhandlet med regjeringe­n. Og da passer det egentlig greit å la Peer Gynt oppsummere den sannsynlig­e konsekvens­en av at bøndene tuter og Bartnes ber foran Stortinget:

Det hjelper ikke enten du tuter eller ber.

 ?? Tegning: Marvin Halleraker ??
Tegning: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway