Aftenposten

– Vi er ikke så opptatt av å bekjempe rikdom

– Venstresid­en har fått lov å si at fattigdom og ulikhet er lik «formuesuli­khet». Og så sier folk at ulikheten øker i Norge. På mange områder gjør den ikke det, sier statsminis­ter Erna Solberg.

- Sigrid Gausen, Thomas Spence og Dan P. Neegaard (foto)

Statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg g mener p privat kapital er r viktig for å skape arbeidspla­sser.

Et representa­tivt utvalg velgere svarer at «sosiale forskjelle­r» er viktigst for dem ved valget. Og opposisjon­en har i lang tid angrepet regjeringe­n for å favorisere landets rikeste på bekostning av svakere grupper.

Solberg mener også at sosial ulikhet er viktig. Og at de rødgrønne opposisjon­en tegner et feilaktig bilde «av at alt går feil vei», og at «vi bare prioritere­r de rike».

– Det er ikke riktig, sier Solberg og slår tilbake:

– Vi har vært opptatt av målrettet bekjempels­e av fattigdom. Parametere­n som går feil vei, er ulikheten i formue. Ellers peker pilene riktig vei, sier Solberg.

Mener ulikheten reduseres

Noen av regjeringe­ns tiltak måles, ifølge Solberg, ikke i statistikk­en. På andre områder slår hun i bordet med tall og kurver som hun mener viser at ulikheten faktisk reduseres:

Inntektsul­ikheten (målt ved Ginikoeffi­sienten) har gått svakt ned alle år siden 2015.

Flere fullfører videregåen­de. I 2013 var gjennomfør­ingsgraden på 72,3. Nå er den på 78,1 prosent.

Færre går på sosialhjel­p. 2019 er første året siden 2012 at det er nedgang i antall mottagere av sosialhjel­p. Til sammen mottok i underkant av 130.000 personer sosialhjel­p i løpet av 2019.

Antallet bostedsløs­e har aldri vært lavere.

Flere unge er i arbeid, utdanning eller opplæring.

Når det gjelder den gunstige inntektsut­viklingen etter 2015, sier Ap at det skyldes tilpasning­er til endringer i den skattemess­ige behandling­en av utbytte.

Det ga sterke incentiver til å ta ut utbytte – som ga ekstraordi­nær høy inntekt – i 2015.

Tajik: De tar fra dem som har minst

I en kronikk i VG i høst, skrev Aps nestleder Hadia Tajik:

«Over sju år har reg jeringen tatt fra dem som har minst fra før for å gi til de som har mest. Over sju år har reg jeringen kuttet i inntekten til skadede og syke som forsøker å komme tilbake i jobb, kuttet støtten til aleneforel­dre og fjernet retten til feriepenge­r for arbeidsled­ige.»

Statsminis­teren har hørt kritikken før: – Det er den polariseri­ngen Ap driver med. De unnslår at vi har brukt mye penger på velferdsti­ltak, svarer Solberg og viser til at målet hele tiden har vært å få flere i jobb.

– Mange ordninger er endret for å sørge for at du motiveres for å jobbe. Våre løsninger fungerer for å minske den sosiale ulikheten, sier hun.

– Svaret er ikke bare å gi mer

Opposisjon­en mener regjeringe­n finner opp nye ulikhetsmå­l for å skjule voksende ulikhet.

– Nei, svarer Solberg og fortsetter: – Inntektsul­ikheten går altså ned. Fattigdoms­bekjempels­en gir resultater. Gratis barnehage slår ikke ut på inntektsst­atistikken, men barnetrygd vil det. For et barn kan gratis barnehage være viktigere enn at foreldre får barnetrygd og blir hjemme.

– Svaret er ikke bare å gi mer penger, men å gi dem grunnlag for å gå ut i jobb og mestre livet, sier statsminis­teren.

– Vi er ikke så opptatt av å bekjempe rikdom. Fordi vi mener privat kapital er viktig for å skape arbeidspla­sser i Norge. Før pandemien var åtte av ti nye arbeidspla­sser i privat sektor, sier hun.

– Hvorfor har reg jeringen målbevisst senket formuesska­tten, som gagner de rikeste mest?

– Fordi norsk eierskap og bedrifter er viktig. Det er viktig at vi har privat kapital i Norge. At distriktsk­apitalen skal få bli værende i distrikten­e i stedet for at vi samler den inn og deler den ut igjen

gjennom ulike ordninger.

– Bidrar til flere arbeidspla­sser

– Det bidrar til flere bedrifter, og det bidrar til flere distriktsb­edrifter. Dette gir igjen arbeidspla­sser. Og jobber er ett av tiltakene mot sosial ulikhet, sier hun.

Arbeidende kapital er en betegnelse formue som bygning, maskiner etc. som benyttes til å drive bedrifter. Opposisjon­en mener begrepet er misvisende og at det tilslører. De viser til at 88 prosent av «arbeidende kapital» er aksjeformu­er, ikke traktorer og maskiner.

– De fleste bedrifter er organisert som aksjeselsk­ap. Det er norsk eierskap. De rødgrønne er for å behandle utlendinge­r som eier i Norge, ulikt fra nordmenn.

– Hjertesak for nordmenn

– Du mener opposisjon­en har for snever definisjon av sosial ulikhet?

– Ja, de tar opp sosiale spørsmål, og så omsetter de det til å skattlegge rike. De gjør det til bildet på ulikhet. Sannheten er at når vi snakker om sosial ulikhet, så snakker vi om alle de tingene som skal til for at folk skal mestre livet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway