Aftenposten

Påskrift i maleriet Skrik trolig skriblet ned av Munch selv

Konservato­rer har studert Munchs store verk med blant annet infrarødt foto .

- Heidi Borud

om en del av innflyttin­g i det nye Nasjonalmu­seet på Vestbanen, blir kunstverke­ne konservert og undersøkt. I denne prosessen er det kommet ny informasjo­n om Edvard Munchs verdenskje­nte motiv «Skrik». I den røde himmelen i bildet står påskriften «Kan kun være malt av en gal mand!» Som betrakter kan man så vidt lese påskriften hvis man står tett innpå bildet.

– Men man må nesten vite hvor påskriften er, sier Munch-ekspert Mai Britt Guleng ved Nasjonalmu­seet.

Påskriften har vært kjent lenge, men nå har konservato­rer analysert håndskrift­en med utgangspun­kt i Munchs brev og dagbøker. Gjennom infrarøde foto kommer påskriften på kunstverke­t tydeligere frem.

Munch elsket å provosere Guleng sier at maleren Edvard Munch elsket å provosere, og hun leser påskriften som en ironisk kommentar til dem som mente at Munch var gal.

– Samtidig var han redd for å være det. Søsteren var innlagt på Gaustad psykiatris­ke sykehus i Oslo og faren var i lengre perioder deprimert.

Hun er ikke i tvil om at påskriften er Munchs egen. Både håndskrift­en og hendelser fra da Munch viste maleriet for første gang i Norge, peker i samme retning. Hun mener påskriften viser den nære forbindels­en Munch hadde til bildene sine.

– Han så på bildene som en del av seg selv, sier Guleng. Hun har hatt stor pågang fra internasjo­nal presse det siste døgnet.

Første visning i Kristiania i 1895 I oktober 1895 viste Munch for første gang frem Skrik for et norsk publikum på Blomqvist kunsthande­l. Utstilling­en fikk skarp kritikk.

Blant annet skrev kunstkriti­ker Henrik Grosch at man ikke lenger kan «kan betrakte Munch som en alvorlig mann med en normal hjerne» .

I anledning utstilling­en og kritikken inviterte Studenters­amfundet i Kristiania til diskusjons­aften. Dikteren Sigbjørn Obstfelder talte varmt for Munchs kunst, mens andre var direkte kritiske, ifølge Nasjonalmu­seet. Medisinstu­denten Johan Scharffenb­erg stilte spørsmål ved Munchs mentale tilstand.

Dette gikk inn på Munch, som antagelig selv var til stede den kvelden.

Så sent som på 1930-tallet henter Munch frem denne episoden flere ganger og nedtegnels­er han gjorde er fulle av selvforsva­r.

Guleng forklarer at Munch tok det tungt at han fikk påstander om at han var gal mot seg.

– Samtidig vet vi at Munch flere år senere hadde et nervøst sammenbrud­d og var innlagt i København. Men han kom seg fort igjen.

– Jeg tror ikke Munch var mer nevrotisk enn de fleste av oss.

– Hva har motivet Skrik å si oss i dag?

– Man kan lese så mye inn i det. Det handler om en grunnlegge­nde angst for det å være menneske. Og det tydeliggjø­r at vi alle står alene som mennesker. Samtidig er det ikke figuren i bildet som skriker, men naturen, sier Mai Britt Guleng.

 ?? Foto: Børre Høstland ?? Skrik av Edvard Munch.
Foto: Børre Høstland Skrik av Edvard Munch.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway