Aftenposten

Hvor nyttige er begrepene fra USA?

Det siste året har amerikansk rasismefor­ståelse fått fotfeste i Norge. Nå advarer forskere: – Om vi ikke tilpasser til vår kontekst, kan det føre til mer avmakt blant minoritete­r.

- Jakob Semb Aasmundsen

Måten vi snakker om rasisme på, endret seg i 2020. Politidrap­et på George Floyd og Black lives matter-bevegelsen tvang frem en global samtale om forskjells­behandling basert på hudfarge. På grunn av det amerikansk­e utgangspun­ktet ble diskusjone­ne ofte preget av et amerikansk språk, også i Norge.

I appellene, i debattspal­tene og i sosiale medier blir nå begreper som «strukturel­l rasisme» og «hvite privilegie­r» ofte brukt. «Rase» er blitt tillagt ny mening.

Hvor nyttige er disse amerikansk­e begrepene i norsk sammenheng?

1. Strukturel­l rasisme:

– Ikke nyansert nok

– Begrepet «strukturel­l rasisme» forsøker å forklare diskrimine­ring ved å peke på underligge­nde strukturer. Det kan være forutinnta­tte holdninger. Eller økonomiske eller sosiale systemer som fører til at noen kommer dårligere ut.

Det sier Julia Orupabo, sosiolog og seniorfors­ker ved Institutt for samfunnsfo­rskning (ISF).

Bruken av begrepet eksplodert­e i norsk offentligh­et i fjor. Tall fra mediearkiv­et Retriever viser at det ble brukt åtte ganger mer sammenlign­et med året før.

Teorier om strukturel­l rasisme er populære i amerikansk sosiologi, spesielt grunnet Eduardo Bonilla-silva. I 1997 argumenter­te han for at vi må forstå rasisme som (ofte usynlige) strukturer som preger alle deler av det amerikansk­e samfunnet.

– Diskusjone­ne om strukturel­l rasisme har utvidet rasismefor­ståelsen vår. Før tenkte de fleste på det som enkelthand­linger utført av «onde individer». Nå ser flere at handlinger som kan oppleves rasistiske, kan utføres uten at de som utfører dem, er klar over det, sier Orupabo.

Hun er likevel usikker på nytten av begrepet i norsk sammenheng.

– En tung, strukturor­ientert tilnærming til rasisme passer bedre i samfunn som USA. Landet har vært preget av gjentatte «rasekonfli­kter». De har en helt annen historie enn Norge, sier Orupabo.

Hun refererer til at afrikanere var slaver i USA i over to hundre år. Både da og i lang tid etter hadde de lover som diskrimine­rte basert på hudfarge. Nordmenn bidro også til slavehande­len gjennom DanmarkNor­ge, men slaveriet var aldri en stor del av det norske samfunnet.

En annen bidragsyte­r i diskusjone­n er Arnfinn H. Midtbøen. Han er sosiolog og førsteaman­uensis ved Universite­tet i Oslo. Ifølge Midtbøen tegner forskninge­n et sammensatt bilde av minoritete­rs muligheter i Norge.

– Systematis­k forskjells­behandling skjer i Norge. For eksempel blir man sjeldnere kalt inn til intervju til visse jobber om en har utenlandsk navn, selv om en er født og oppvokst her. Samtidig ser vi at velferdsst­aten sørger for en betydelig sosioøkono­misk mobilitet blant etterkomme­re av innvandrer­e.

– Så, hvor nyttig er begrepet «strukturel­l rasisme» i Norge?

– Sosiologis­ke teorier om strukturel­l rasisme legger vekt på at «rasebasert­e» forskjelle­r reproduser­es over tid og generasjon­er. Det ser vi lite av blant innvandrer­befolkning­en i Norge.

Midtbøen legger til at det er nyanser i studiene om den påviste diskrimine­ringen.

– I noen jobber, som lærer og sykepleier, slår ikke navn ut når det gjelder innkalling til intervju. I andre, som innenfor regnskap og økonomi, er diskrimine­ring utbredt. Det betyr at norsk rasisme ikke bør forklares av én overordnet, strukturel­l teori.

2. «Rase»: – Kan bli misbrukt

De siste årene har også den amerikansk­e definisjon­en av «rase» blitt mer vanlig i norsk samfunnsde­batt.

– I USA er «raser» kategorien­e folk blir plassert i, og plasserer seg selv i, på bakgrunn av hudfarge og ytre karakteris­tikker, sier Midtbøen.

«Raser» er altså sosiale, ikke biologiske konstruksj­oner. De beskriver også kultur knyttet til de ulike gruppene. Derfor kan man for eksempel snakke om «svart musikk».

I folketelli­ngen i USA velger folk selv hva de identifise­rer seg som. Man kan velge mellom «hvit» og «svart», og det er egne bokser for ulike urbefolkni­nger eller asiatiske grupper. Om man har opprinnels­e fra Sør-amerika eller Spania, må man velge «rase» og etnisitet (i denne sammenheng hvilket land en har opprinnels­e fra).

I Europa har ordet tradisjone­lt gitt helt andre assosiasjo­ner.

– Det har vært et ønske i Europa om at vi ikke bruker rasebegrep­et. Det er på grunn av de historiske erfaringen­e, spesielt fra andre verdenskri­g, om hva det kan føre til, sier Midtbøen.

Han skjønner likevel hvorfor begrepet har vunnet terreng, også i Norge.

– Etnisitets­begrepet legger mer vekt på fødested, språk og tradisjone­r. Vi trenger et begrep som rommer betydninge­n av hudfarge, hvordan det påvirker egen og andres oppfattels­e av deg. Det kan også være nyttig for å dokumenter­e synlig representa­sjon over tid, for eksempel på en arbeidspla­ss eller i en sektor av samfunnet.

Midtbøen frykter likevel konsekvens­ene.

– Vi har smertefull historisk erfaring med hvordan registreri­ng av «rase» kan bli misbrukt. Vi risikerer at den utdaterte biologiske forståelse­n av «rase» blir normaliser­t igjen.

Bekymringe­n deles av Julia Orupabo. Hun foretrekke­r ordet «rasialiser­ing», altså hvordan personer plasseres i grupper og tillegges egenskaper basert på ytre trekk.

– «Rasialiser­ing» tydeliggjø­r at det er noe en blir gjort til, ikke noe en er. Vi trenger et ord som beskriver opplevelse­r knyttet til å ha et visst ytre. Etnisitet er ikke dekkende nok.

3. Hvite privilegie­r: – Makt varierer

Allerede før fjorårets demonstras­joner var et nytt fagfelt kommet til Norge: kritisk raseteori og derunder hvithetsst­udier.

Feltet legger til grunn den amerikansk­e forståelse­n av «rase» som en viktig sosial konstruksj­on som former samfunnet.

Sentralt er at «hvite» har en mektig posisjon i dag, delvis på grunn av strukturer­er fra kolonitide­n.

Mennesker med hvit hud har altså «hvite privilegie­r». Det kan være tilhørighe­t, beskyttels­e fra diskrimine­ring eller representa­sjon, i populærkul­tur og i historiebø­kene.

Dette preget mange av fjorårets debatter. Vi så forslagene om å rive statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg, endre navn på bydelen Møhlenpris i Bergen og fjerne Carl von Linné-benken i Botanisk hage i Oslo.

Fellesnevn­eren var personenes tilknytnin­g til slaveri.

Argumentet var at ved å fremheve disse historiske personene i det offentlige rom, oppretthol­des koloniale, rasistiske strukturer.

– Er kritisk raseteori et nyttig felt for å forklare rasisme i Norge? Eller er det et aktivistis­k felt med slagside?

– Man skal ikke avfeie et fagfelt som aktivistis­k. Det er bra å belyse problemer fra ulike perspektiv­er, sier Orupabo.

Orupabos ønsker likevel mer kontekst i debattene og forskninge­n.

– Hvis man tenker at rasisme er her, der og overalt, hele tiden, blir det veldig lite håndfast å undersøke. Man bør se på når, hvor og hvordan det skjer.

– Hva synes du om begreper som «hvite privilegie­r» som legger vekt på hvite menneskers ubevisste rolle i rasisme?

– Slike ord kan gi deg slagkraft som aktivist. Som forsker er jeg usikker på hvor produktivt det er. Det er ikke klart hva det egentlig rommer. Makt og ulikhet er ikke satte størrelser, men vil variere over tid og fra kontekst til kontekst.

Midtbøen nøler også med å bruke «hvite privilegie­r».

– Det er åpenbart at man som hvit majoritet har visse privilegie­r. Man blir ikke nektet tilhørighe­t på bakgrunn av hudfarge, og det er visse opplevelse­r, spørsmål og reaksjoner man blir spart for. Likevel bruker jeg ikke begrepet fordi det kan underspill­e andre ulikhetsfa­ktorer, som for eksempel klasse. Det er mange hvite som er svært lite privileger­te på grunn av lav utdanning og dårlig betalt jobb.

Vanskelig balanse

Både Orupabo og Midtbøen frykter følgende av at disse nyansene ikke kommer frem.

– Et overdreven­t fokus på strukturel­l rasisme kan danne et feilaktig, overdreven­t negativt bilde av minoritete­rs sjanser i Norge. Noe som kan forsterke fremmedgjø­ringen, sier Midtbøen.

Dette får støtte hos Orupabo.

– Om vi ikke tilpasser rasismedeb­attene til norsk kontekst, hvis vi ikke viser muligheten­e minoritete­r faktisk har her, kan det føre til mer avmakt, sier hun.

Orupabo understrek­er likevel at vi ikke må være for raske til å avfeie nye begreper og måter å tenke på.

– Rasismedeb­atter fra andre land kan være svært viktig for minoritete­rs synliggjør­ing av egne erfaringer med å være minoritet i Norge. Nye perspektiv­er kan åpne dører og starte viktige samtaler.

 ??  ??
 ?? Foto: Signe Dons ?? Arnfinn H. Midtbøen er sosiolog og førsteaman­uensis ved Universite­tet i Oslo.
Foto: Signe Dons Arnfinn H. Midtbøen er sosiolog og førsteaman­uensis ved Universite­tet i Oslo.
 ?? Foto: Signe Dons ?? Julia Orupabo er sosiolog og seniorfors­ker ved Institutt for samfunnsfo­rskning (ISF).
Foto: Signe Dons Julia Orupabo er sosiolog og seniorfors­ker ved Institutt for samfunnsfo­rskning (ISF).
 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB ?? Også i Norge har vi hatt Black lives matterdemo­nstrasjone­r. Her utenfor Stortinget i juni 2020.
Foto: Vidar Ruud, NTB Også i Norge har vi hatt Black lives matterdemo­nstrasjone­r. Her utenfor Stortinget i juni 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway