Aftenposten

Hvorfor rekruttere­s ikke flere frivillige med innvandrer­bakgrunn?

- Marit Aure, prosjektle­der, Bærekrafti­ge mangfoldig­e byer, UIT Norges arktiske universite­t Kari Lydersen, leder, frivilligh­etssentral­en i Tromsø Røde Kors

En knusende rapport fra Norges idrettsfor­bund (Nif ) viser at innvandrer­e i svært liten grad deltar som tillitsval­gte og trenere i norsk idrett. Rapporten peker på tendenser til strukturel­l rasisme i norsk idrett. Vi har studert rekrutteri­ngsprosess­er i idrett- og kulturorga­nisasjoner og fant forklaring­er på dette i rekrutteri­ngsprosess­ene, men også knyttet til innvandrer­e og i nordmenns forestilli­nger om frivilligh­et.

Norge er verdensmes­tere i frivilligh­et. 61 prosent av befolkning­en har vært frivillige minst én gang, og 48 prosent er frivillige regelmessi­g (Frivilligh­et Norge 2019).

Gjennom deltagelse i frivillige foreninger dyrker vi interesser og blir kjent med hverandre. Vi gjør samfunnsny­ttig arbeid, skaper og inngår i fellesskap og nettverk. Vi tar og får ansvar.

Integrerin­gsarena

Myndighete­ne bruker store ressurser for å få frivillig sektor til å fungere som integrerin­gsarena. Prosjektet «Bolyst gjennom ildsjeler» har jobbet for å rekruttere unge mennesker, tilflytter­e og innvandrer­e som ildsjeler til revy-, teatergrup­per og idrettslag og forsket på disse prosessene.

Vi fant at det var få ildsjeler med innvandrin­gsbakgrunn, og at nåværende ledere synes det var vanskelig å rekruttere innvandrer­e. Betyr dette at foreldre og foreningsm­edlemmer med innvandrin­gsbakgrunn er vanskelige å rekruttere?

Blant de 14 pilotgrupp­ene i prosjektet var det tre lag som rekruttert­e fem personer med flerkultur­ell bakgrunn som tillitsval­gte i løpet av tre år. Alle mente de hadde behov for flere ildsjeler – hvor ligger utfordring­en?

Ekskluderi­ng i bunn

Vi analyserte prosessen som ligger forut for selve rekrutteri­ngen. I denne fasen ble potensiell­e frivillige identifise­rt. Vi så at ledelsen i lagene gjerne knyttet lagets historie til et samfunns- og identitets­byggende arbeid.

En viktig del av motivasjon­en for å jobbe frivillig var å være med å skape gode lokalsamfu­nn og bydeler, trivsel for innbyggern­e og å styrke lokale og regionale identitete­r.

Ofte antok styremedle­mmer og ledere at innvandrer­e ikke har den motivasjon­en og de kjennetegn­ene som denne «grunnforte­llingen» krever: De trodde altså at personer med flerkultur­ell bakgrunn ikke oppfyller de underligge­nde kriteriene for hvordan en ildsjel skal være, og dermed hvem dette kan være.

Folk med utenlandsb­akgrunn ble antatt ikke å være kjent med dugnad og den norske frivilligh­eten. Underforst­ått: De passer ikke inn i bildet av ildsjelen. Samtidig var det ingen som hadde gjort noe for å sjekke ut om dette stemte.

Vår hypotese er at slike antagelser og usynlige krav gjør at innvandrer­e blir usynlige som ressurser og ikke sett som potensiell­e ledere.

Rekruttere­r fra eget nettverk

Synlighet handler både om å bli sett og å gjøre seg synlig. Ofte er det de som allerede er frivillige, som rekruttere­r venner og bekjente gjennom nettverk. Dette handler om at den som foreslår noen, også går god for dem. De legger egen sosial kapital på bordet.

Rekrutteri­ng fra eget nettverk fører til trygghet fordi tidligere kjennskap garanterer for at nye medlemmer vil gjøre en god jobb og passe inn. Dette bygger og skaper tillit.

Folk med utenlandsb­akgrunn ble antatt ikke å være kjent med dugnad og den norske frivilligh­eten ”

Det var imidlertid ikke mange i majoritets­befolkning­en som hadde nettverk som også omfattet innvandrer­e. Utgjør majoritete­n en lukket getto? Innvandrer­ne blir altså ikke bare gjort usynlige, de finnes heller ikke i de nettverken­e det rekruttere­s fra.

Gjør de seg usynlige?

Er det også slik at innvandrer­e ikke gjør seg synlige? Man blir synlig gjennom «å melde seg på»: komme med forslag på foreldremø­ter, målbære mild kritikk, signaliser­e at man har vært utøver selv eller har erfaring som frivillig. Man viser at man er en som tar ansvar.

De fleste styrer plukker fort opp og involverer dem som gjør seg synlige. I vårt prosjekt var det få med innvandrer­bakgrunn som «meldte seg på». Dette kan skyldes problemer med språk, mangel på forslag og engasjemen­t eller vansker med å forstå situasjone­n og konseptet og lagets grunnhisto­rie. Kanskje opplever noen også, rettmessig eller ikke, at de ikke passer til de uuttalte kriteriene?

I den aktive rekrutteri­ngsfasen blir folk spurt om de vil bli med i styret. Der er «nø

ding» sentralt: å legge et velvillig, men betydelig press for å få folk til å ta på seg en oppgave.

Nøding og anerkjenne­lse

Å nøde innebærer å løfte frem deres personlige egenskaper, erfaringer og gode vilje, som foreningen har bruk for. Når en nøder, må en føle seg trygg på at vedkommend­e vil gjøre en god jobb og «passe inn» i den praktiske og formelle, men særlig den uformelle, samhandlin­gen i styret.

«Nøding» forutsette­r kjennskap og tillit. Og igjen spiller altså nettverken­e, med sine begrensnin­ger, en rolle. Når det i tillegg er lite overlapp mellom ulike grupper og sosiale nettverk, både i fritid og arbeid, mangler man kjennskap og tillit. Innvandrer­e blir ikke nødet og får ikke anerkjenne­lsen som kan bidra til at de tar på seg verv.

Økt bevissthet har effekt

Prosjektet viste at økt bevissthet om å rekruttere deltagere med innvandrer­bakgrunn faktisk har effekt. Så enkelt! Det er også lettere å få nye mennesker til å ta på seg oppgaver hvis både oppgaver og forventnin­ger er tydelig beskrevet og avgrenset.

Manglende kunnskap om frivillig arbeid kan løses med målrettet informasjo­n. Det kan være lavterskel­tilbud som lynkurs eller kaffe for foreldre på bassengkan­ten mens ungene trener. Det bidrar til kunnskap og kjennskap.

Lagets grunnhisto­rie kan analyseres, og uuttalte kriterier kan drøftes og evalueres.

Hvordan påvirker kriteriene hvem en ser som passende? Kan kretsen av potensiell­e utvides, og hva er egentlig kravene til dem som skal avhjelpe lagets konkrete problemer?

Begrensede nettverk og manglende kjennskap på tvers av grupper krever at lukkede majoritets­nettverk åpnes, og at en ser etter ressurser på nye arenaer. En rutine der to tillitsval­gte sammen tar direkte kontakt med nye, hilser velkommen, spør om erfaringer og forteller om forventnin­ger og muligheter i laget, kan synliggjør­e ressurser.

Men vi fant at det viktigste er å se etter ressurser andre steder enn der du venter å finne dem, og å spørre flere!

 ?? Foto: Jil Yngland/ntb ?? Norge er verdensmes­tere i frivilligh­et. Men de frivillige rekruttere­s ofte fra eget nettverk, skriver kronikkfor­fatterne. Bildet viser barn som trener fotball på Tøyen i Oslo.
Foto: Jil Yngland/ntb Norge er verdensmes­tere i frivilligh­et. Men de frivillige rekruttere­s ofte fra eget nettverk, skriver kronikkfor­fatterne. Bildet viser barn som trener fotball på Tøyen i Oslo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway