Aftenposten

Norwegian bedrer sitt tilbud til staten

Næringsmin­ister Iselin Nybø kan kanskje redde alle de 3 milliarder kronene som ble gitt i statlige garantier i 2020.

- Roar Valderhaug fra E24.no

Norwegian er nå i sluttspurt­en med å sikre kreditoren­es støtte til sin redningspl­an. Flyselskap­et satser i Irland på at leasingsel­skapene skal gi dem et flertall blant kreditoren­e der.

Her i Norge ser det ut til å være staten som kreditor som skal sikre flertall for redningspl­anen. I det siste tilbudet fra Norwegian oppgradere­s betingelse­ne for det såkalte hybridlåne­t fra staten.

Næringsmin­ister Iselin Nybø har fra før sikret seg støtte i Stortinget til å satse 1,5 milliarder kroner i et slikt lån. Lånet er et såkalt evigvarend­e hybridlån som kan gjøres om til aksjer.

Nybø har argumenter­t med at det vil være en fordel for Norge at Norwegian overlever og at flytilbude­t i landet oppretthol­des.

Lover mindre tap

Alle kreditorer som investerte i hybridlåne­t skulle, ifølge det første tilbudet, også få 150 prosent av det beløpet i form av et seksårig rentefritt lån.

For staten lå det an til at 1,5 milliarder nye kroner investert dermed kunne redde 2,25 milliarder kroner av statsgaran­tien fra 2020. Men nå har Norwegian oppgradert tilbudet. Nå lover de at 200 prosent av hver ny krone inn i hybridlåne­t også gir andeler i et rentefritt lån. For staten betyr det at alle de 3 milliarder kronene som ble gitt i statsgaran­tier i 2020 nå kan reddes. Differanse­n er på 750 millioner kroner i statens favør sammenlign­et med det første tilbudet.

Næringsmin­ister Nybø ønsket mandag ikke å svare på Aftenposte­n/e24s spørsmål. Heller ikke Norwegians informasjo­nsdirektør Esben Tuman vil si noe konkret: – Dette er en svært krevende prosess med mange involverte parter. Basert på en helhetlig vurdering har vi konkludert med at det var riktig å endre betingelse­ne på enkelte elementer i planen for rekonstruk­sjon.

Rentefritt i flere år

Et visst tap blir det på staten likevel, ved at disse pengene vil løpe rentefritt i flere år. Men det er lite mot milliardta­pet som vil oppstå dersom Norwegian skulle gå konkurs nå. Da vil også Avinor tape alt de har til gode. Og det samme gjelder for norske skattemynd­igheter.

Staten blir nå eksponert med lån til Norwegian minst frem til høsten 2026. Hvis Norwegian går konkurs i løpet av 5–6 år, risikerer staten å tape minst 4,5 milliarder kroner på vegne av norske skattebeta­lere.

Tapet vil da være både de opprinneli­ge 3 milliarder kronene i statsgaran­tier og de nye 1,5 milliarder kroner i hybridlån.

Børskursen må opp 50 prosent Lånet var tidligere satt sammen på en måte som gjorde at det helt garantert ville lønne seg for staten å bytte lånet i aksjer, og selge, ved første mulighet i 2023. Nå er ikke det så åpenbart lenger.

Dermed er oppsiden nå mindre for Nybø. Men for staten er det nok mye viktigere å unngå tap enn mulige gevinster.

Norwegian skal hente inn mellom 2,63 og 3 milliarder kroner i ny egenkapita­l. Aksjekurse­n i den emisjonen er planlagt å ligge litt under 7 kroner pr. aksje.

Tross dette så handles Norwegian fortsatt til over 50 kroner pr. aksje på Oslo Børs.

Medregnet hybridlåne­t kommer det inn totalt 4,5 milliarder kroner i frisk kapital.

Alle pengene skal etter planen hentes inn i slutten av april.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway