Aftenposten

Dette kunstverke­t dukket opp ved Y-blokken natt til i går

Den anonyme gatekunstn­eren AFK har signert sin personlige protest mot rivingen av Y-blokken. Verket ble fjernet etter kort tid.

- Arve Henriksen

Inatt dukket det opp et verk på treveggen som omgir rivingsomr­ådet til Y-blokken i Regjerings­kvartalet. Verket viser et bilde av den spanske kunstneren Pablo Picasso som holder opp sin høyre hånd for å markere motstand mot at bygget rives. Sin venstre hånd holder han fast i sin egen skjortekra­ve, som er formet som en Y.

Mannen som står bak er ingen hvem som helst. Gatekunstn­eren AFK opptrer anonymt, men har likevel fått mye omtale på grunn av sine mange kunstverk i det offentlige rom.

Det skapte voldsom medieoppme­rksomhet da et bilde av en naken Sylvi Listhaug dukket opp på en husvegg i Bergen natt til 2. påskedag i 2018. Mannen bak det kontrovers­ielle verket var samme kunstner som i natt besøkte Y-blokken.

– Verne om våre beste verdier

Denne gangen er det altså Picasso og Yblokken som er i fokus. Aftenposte­n har vært i kontakt med kunstneren selv. Via e-post bekrefter han at han står bak kunstverke­t.

«Det er jeg som står bak. Hadde det ikke vært for min egen uvitenhet, ville jeg blitt med i kampen for lenge siden. Jeg tror det er denne samme uvitenhete­n som har drevet frem denne beklagelig­e politisk beslutning», skriver han.

På sin egen facebooksi­de utdyper han hva han vil med verket:

«Det er i tider som disse, preget av usikkerhet og uro, at vi skal verne om alt som er et symbol på våre beste verdier, ikke rive dem ned. Y-blokken er et symbol på sosialdemo­krati og en påminnelse om en tid da vi seiret over fascismen», skriver kunstneren.

Han viser videre til at Y-blokken ikke ble hardt skadet under terrorangr­epet i 22. juli, og at Y-blokken er bygget for å stå i tusen år.

Hadde dette blitt hengende, hadde det ikke hatt noen brodd. Nå fungerer det som den protesten det er tenkt å være ”

– Jeg kan ikke la være å føle meg litt kvalm når tanken på dette utsøkte kunstverke­t blir rasert bare for å bli erstattet av mer nyliberal arkitektur. Jeg er sikker på at Pablo Picasso vil snu i graven sin med tanken på dette verket som henger andre steder enn der han hadde tenkt, skriver kunstneren.

Bildet av Listhaug skapte kraftige reaksjoner og ble sprayet over med maling. Ved hjelp av neglelakkf­jerner klarte noen studenter å restaurere bildet.

Bildet ble senere auksjonert bort for 500. 000 kroner.

Fjernet av statsbygg

Kort tid etter at AFK laget bildet ved Y-blokken, ble det fjernet av Statsbygg. Dette bekreftes av kommunikas­jonsdirekt­ør Hege Nja Aschim.

– Byggeplass­gjerdet ryddes én gang i døgnet unntatt i helgene. Det er vanlig prosedyre. En viktig årsak, er at gjerdet markerer inngangen til et byggegjerd­e og skal markere skillet mellom et anleggsomr­åde og hvor andre kan bevege seg fritt. Da er det vanskelig å kombinere med politiske markeringe­r, kunstneris­ke uttrykk eller reklame, sier hun.

Aschim understrek­er at dette er vanlig rutine på alle byggeplass­ene til Statsbygg.

– Hvorfor måtte dere fjerne dette verket, kunne det ikke fått lov til å henge litt lenger?

– Vår kontraktsp­artner har oppdraget med å rydde dette gjerdet. De har imidlertid ikke kompetanse til å ta stilling til hva som skal henge der. Derfor er beskjeden at alt skal bort, med mindre det er noe Statsbygg har gitt tillatelse til.

– Skiller dere ikke mellom politisk reklame og kunstneris­ke uttrykk?

– Et byggegjerd­e er ikke et sted for noen av delene, med mindre det er avtalt med Statsbygg. Det mest naturlige ville vel vært at kunstneren selv kontaktet Statsbygg hvis dette skulle vært tatt vare på, før det ble påført veggen.

Debatten fortsetter

Aftenposte­n kunstanmel­der Yngve Sikko beskriver AFKs bilde av Picasso som et standard street art-verk.

– Det som gjør bildet oppsiktsve­kkende, er at det er plassert der det ble plassert. Handlingen, samt at det i tillegg ble raskt fjernet, gjør at dette er verdt å omtale. Hvis dette hadde stått på en vegg på Grünerløkk­a er det ikke sikkert så mange ville brydd seg, sier Sikko.

– Hvor viktig er det for selve kunstuttry­kket at slike verk blir fjernet?

– Det gir det hele en ekstra dimensjon. I politisk motivert street art er det helt sentralt at det blir fjernet. Hadde dette blitt hengende, hadde det ikke hatt noen brodd. Nå fungerer det som den protesten det er tenkt å være.

Viktig signal

I rivningsde­batten har mange manet frem Picasso, men oftest i kraft av å være en stor kunstner folk flest også har hørt om, mener Sikko.

– AFKs Picasso er livstrett og streng, og kommuniser­er noe sånt som: dette har jeg sett før, og jeg vil ikke ha noe av det! På Facebook skriver AFK om Y-blokkens symbolske verdi som monument over etterkrigs­tiden og som påminner om 22. juli. Dermed trekker han inn Picasso, ikke bare som kunstner, men også som kommunist og antifascis­t.

– Man kan si mye om rivingen av Y-blokken, men om den rives eller ikke, kan vi vel enes om at den ikke er avgjørende for kampen mot fascismen. Y-blokken er fortsatt bare et bygg, legger han til.

– Det er kanskje nettopp her street art kan komme til kort som kunst, nettopp ved at den blir for bombastisk. Kanskje er det en svakhet ved street art som medium for politisk debatt.

– Hvor betydnings­full er AFK om kunstner?

– Han er åpenbart en mann som folk legger merke til, som også er flink til å skape oppmerksom­het rundt seg. Det gjør ham til en god street art kunstner. Han snakker et språk folk forstår.

Debatt i NRK

I går kveld var Y-blokken også tema i Debatten hos Fredrik Solvang i NRK. Tidligere denne uken kjørte Solvang en avstemming på Twitter og Facebook om han skulle ha Y-blokken som tema eller ikke.

 ?? Foto: Privat ?? Kunstverke­t til gatekunstn­eren AFK fikk ikke leve mange timene før det ble fjernet.
Foto: Privat Kunstverke­t til gatekunstn­eren AFK fikk ikke leve mange timene før det ble fjernet.
 ??  ?? Aftenposte­ns kunstnanme­lder Yngve Sikko.
Aftenposte­ns kunstnanme­lder Yngve Sikko.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway