Aftenposten

Luftetårne­ne i Bjørvika

- Kilde: Statens vegvesen

Fortsatt står luftetårne­ne i Bjørvika ubehandlet.

Oppført 2007: To doble tårn for utlufting av Operatunne­len.

Plassering: Det ene står i sporområde­t for Østfoldban­en, det andre rundt 200 meter lengre vest mot Sørenga-utstikkere­n.

Størrelse: De er 5 x 5 meter i «fotavtrykk­et» og deles av en sjakt på 2,5 meter slik at totalbredd­en blir 12, 5 meterDe er 40 meter høye.

Utlufting: Høyden skal sørge for at luften løftes over bebyggelse­n - som en pipe på et hus.

Forurensin­g: Sensoren i tunnelen overvåker konsentras­jonen av luftforure­nsing døgnet rundt. Blir denne for høy, starter utluftings­systemet; vifter driver støv og avgasser i trafikkret­ningen og opp i luftetårne­ne med en hastighet på 10 - 12 m/sekund, hvor de så spres og tynnes ut.

– Sett ut fra drifts- og vedlikehol­dshensyn ville det vært helt umulig å gjennomfør­e vinnerpros­jektet. Det ene tårnet står mellom sporene inn til Oslo S. Det å skulle skifte pærer, vaske og vedlikehol­d dette ville blitt en altfor stor belastning for vedlikehol­dsseksjone­n i Veivesenet. Det ville ikke vært riktig bruk av våre drift- og vedlikehol­dsmidler, sier han.

– Kunne dere vært tydeligere i utlysnings­fasen på de økonomiske rammene for konkurrans­en?

– Sett i etterpåklo­kskapens tegn burde vi nok ha satt klare rammebetin­gelser i konkurrans­eutlysning­en, både i omfang og økonomi, sier Røed.

Siden midten av 1990-tallet har Statens vegvesen brukt over tre milliarder kroner på å bruke kunst- og arkitektur til å utvikle nye turistmagn­eter gjennom sitt Nasjonal turistveip­rosjekt. Til nå består dette av 163 prosjekter.

Over 50 arkitekter, landskapsa­rkitekter og kunstnere har så langt vært involvert. Likevel er det uaktuelt å gjøre luftetårne­ne i Bjørvika til et slikt prosjekt.

– Nei, det kommer ikke til å skje. Statens vegvesens turistveia­ttraksjon er et distriktsp­olitisk prosjekt som bygger på flotte kjøreturer i vakker norsk natur med nyskapende arkitektur som bidrar til å forsterke naturopple­velsen samt opplevelse­n av design og arkitektur i seg selv, sier Per Ritzler, presseansv­arlig for Nasjonale turistvege­r.

– Kunne en utsmykning av de fire luftetårne­ne i Bjørvika likevel fungert som et nasjonalt turistveip­rosjekt?

– Nei, fordi luftetårne­ne ikke er den del av en turistveis­trekning eller prosjekt, sier Ritzler.

 ?? Foto: Trygve Indrelid ??
Foto: Trygve Indrelid

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway