Aftenposten

Vi avgangsele­ver bør ikke tilbake på skolen

- Aurora L. Strachan (18)

De yngste i grunnskole­n og de eldste på yrkesfagli­g utdanning er tilbake på skolen. Innleggsfo­rfatteren mener avgangsele­ver på studiespes­ialisering ikke bør tilbake.

I tre år har vi sett frem til det øyeblikket 13 års skolegang er ferdig og våre nye liv skulle begynne. I tre år har vi siklet etter en måned med feiring og venner. Brukt flere tusen på de riktige logoene, klærne og bussene for å vise oss frem under russetiden. Men allerede i midten av mars ble alle fremtidspl­aner satt på vent, og vi måtte utsette alt i ungdomsliv­et. Men skolen tok aldri pause.

Et uvanlig skolesemes­ter

Som de fleste videregåen­deelever vet, går store deler av året med til prøver, fagsamtale­r og presentasj­oner. Alt som øving til eksamen på slutten av et langt skoleår, men nå skal vi ikke lenger ha eksamener. Noe jeg for øvrig synes er helt greit.

Nesten tre år med konstant pugging, stress og for høye forventnin­ger ble til hjemmeskol­e med videotimer og nettbasert­e oppgaver. Det er et faktum for alle elever på vgs. og helt ned til barneskole­n, men det jeg har problemer med, er gjenåpning av vg3.

Hvis dette hadde vært et vanlig skoleår, hadde vi allerede begynt med repetisjon i de fleste fag.

Guri Melby, ikke la oss ta opp unødvendig plass ”

Det hadde betydd at vi ikke hadde lært noe mer, men terpet og pugget på det vi allerede hadde lært. Sånn er det ikke nå. Vi skal heller trolig tilbake på skolen og ta opp unødvendig plass.

Større nytte for yngre trinn

Jeg kan se at det er et klart behov for sosialiser­ing og struktur for mine medelever, men slik hadde ikke den nye skolehverd­agen blitt. De fleste av oss har karaktergr­unnlag i alle fag og er så å si ferdig med vårt siste skoleår. Én eller to prøver på tampen av et allerede uvanlig skoleår kommer ikke til å gjøre stor forskjell på vitnemålet.

Å gjenåpne vg3 vil føre til stress og bortkastet plass. La heller vg2elevene komme tilbake, i og med at de har en større sjanse til å gjøre det bedre på skolen til neste år. De skal fortsette på skolen ett år til, mens vi i tredjeklas­se skal videre til nye skoler, land og opplevelse­r.

Så, Guri Melby, ikke la oss ta opp unødvendig plass. Finn løsninger for dem som faktisk trenger tidlig gjenåpning, ikke for dem som så å si er ferdige med det 13 år lange løpet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway