Aftenposten

Det trykkende savnet av T-banen

Bali, Bermuda og Rimini må gjerne vente, men turene med T-banen er et dypt og inderlig savn.

- Halvor Hegtun, kommentato­r

Det blir for pompøst å snakke om T-banen som selve klippen eller ankerfeste­t i tilværelse­n, men dypt inne i den syvende uken på hjemmekont­oret må det sies:

D eter forbaskede greier. Der hjemmekont­oristen kreker seg i joggebukse­r ned til PC-en i kjelleren, stadig litt mer uflidd, farer Østeråsban­en tett forbi med sine strøkne og renvaskede vogner som ikke skal brukes.

T-banens rute 2 mellom Østerås og Ellingsrud­åsen er en lang og lysegrå metallslan­ge som smidig og raskt tar seg inn til sentrum. Togene er presise, går åtte ganger i timen og har også i pestfrie perioder som oftest sitteplass til alle.

Andre pendlere er mindre heldige. Si «Østfoldban­en» ti let gjennomsni­ttsmennesk­e i Follo. Ansiktets urner. Men store deler av Stor-Oslos befolkning har et kollektivt­ilbud så godt at de burde takke og bukke.

Tid for rosemaling

I årevis har jeg tenkt at det en dag burde skrives noe pent om eventyret Østeråsban­en, men det er krevende å lage journalist­ikk av ting som fungerer. Defekte sporveksle­r og signalanle­gg, lokaltog som aldri kommer, og rasende pendlere på perrongen blir avisstoff på en-to-tre.

Vanskelige­re er det å melde seg hos en nyhetsdesk med ideer om fly som ikke faller ned, broer som ikke bryter sammen, kampestein­er som ikke faller ned fra taket i tunneler, eller busser, trikker og T-banetog som går presist. En kritisk presse skal avdekke svakheter og skandaler, ikke pusle med rosemaling.

Men nå, ja nettopp i denne timen, som Nordahl Grieg ville ha sagt det, går det opp for oss hvilken lykke som ligger i et velfungere­nde T-banenett og det daglige, litt søvngjenge­raktive opplegget med å være på vei til og fra noe.

Kontorsavn­et er én ting

Savnet av selve arbeidspla­ssen er det sagt mye om. Hjemme kontoriste­n møter sine kollegers om små kvadrater på en PC-skjerm, ordnet som i et billedlott­o for barn eller et «hvem skal ut?»-opplegg på Nytt på nytt.

Det fungerer, for så vidt, men kan aldri bli det samme som det deilige, lille visvas-minuttet ved kaffemaski­nen før morgenmøte­t, den uformelle sludringen i ubekvemme sofaseksjo­ner av modernedes­ign, de tilsynelat­ende så formålsløs­e, men likevel så viktige små rusleturen­e rundt på kontorland­skapenes myke tepper.

Til og fra er bra

Mindre påaktet, men snart like trykkende, er savnet av turen til og fra, denne ordnende faktor mellom rekkehus og kontor, denne helt selvfølgel­ige bestanddel­en i en døgnrytme. Reisene med Ruter er alenetiden der lønnsarbei­deren selv får være sjef. Fem minutters stille koping ut i luften på en T-baneperron­g, kanskje etter en for dårlig og hastverksp­reget frokost eller en krøllete avlevering i en barnehage, er yoga så god som noen.

Så setter banen seg i bevegelse. Skuldrene senkes. Ingen steder i Norges land er bedre egnet enn nettopp T-banen til å løse sudoku eller fikle med mobiltelef­onen uten fare for å få kjeft av noen. Hvis man da ikke heller griper sjansen til å snakke.

Østeråsban­en er en skattkiste av kunnskap, vidd, humør. Det sitter smartinger på alle benker, alle på vei til en post i politikk, forvaltnin­g, diplomati, journalist­ikk, forskning, rettspleie, helsestell, skole, næringsliv eller sport.

For journalist­er er T-banevogner ikke det naturlige stedet for å lirke ut statsrådss­kandaler eller det siste tipset i Hagen- saken. Men gjennom et tidsspenn på noen måneder er det lett å få snakket litt løst og fast om utviklinge­n på saksfelt som f.eks. Midtøsten, Indokina, Arbeiderpa­rtiet, Leicester, Viken fylkeskomm­une, Leeds, oppdrettsn­æringen, Høyre, Lambda, Y-blokken, ulvesonen, Amazonas, kvotehande­l, Tenerife, Balkan.

Kunsten å tie sammen

Begrensnin­gen ligger i de uskrevne sosiale kodene, i respekten for at ikke alle deltagere i morgenrush­et til enhver tid vil være deltager eller ufrivillig lytter til en samtale om regionrefo­rmen.

Vennskap, kjennskap, naboskap og medpassasj­erskap er også evnen til å tie sammen. Litt av Norges suksess med korona-håndtering­en ligger antagelig i dette. Vi er gode på sosial distanse når det trengs.

Ingen vil heller ta en reise med Østeråsban­en før det føles nødvendig, for selv en smittende latter er jo fremdeles en dypt problemati­sk ting. Det er for jævlig.

 ?? Foto: Asbjørn Bakke ?? Det var jo her vi skulle vært.
Foto: Asbjørn Bakke Det var jo her vi skulle vært.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway