Aftenposten

Forlenger bonuspoeng­enes levetid

Bonuspoeng går ut på dato, gullkort går fløyten. Mens mange flyselskap­er tar grep for de mest lojale kundene, gjør SAS omtrent ingenting.

- Carl Alfred Dahl Økonomi fra E24.no

Koronakris­en har ført til at verdens passasjerf­lytrafikk nærmest er utradert. I tillegg har flyselskap­ene innstilt ruter i uker og måneder frem i tid.

Ferier avlyses. Kontraktsi­nngåelser utsettes. Forretning­smøter gjøres unna på skjerm og telefon.

Det er usikkert hvor lang tid det tar før verden åpnes igjen og innreisere­striksjone­r og karantener­egler oppheves. Det gjør at mange reisende sitter på gjerdet og ikke tør bestille.

Samtidig tikker bonuspoeng­ene stadig nærmere utløpsdato­en. Flyselskap­enes gullkunder kan se langt etter planlagte reiser som skulle sikre at statusnivå­et oppretthol­des.

Norwegian forlenger

For å hjelpe kundene har en lang rekke flyselskap­er tatt grep. Mange har skjøvet bonuspoeng­enes utløpsdato frem i tid ettersom muligheten­e for å bruke poengene er blitt svært begrenset.

For å oppretthol­de statusnivå må man som regel enten fly et visst antall flyvninger eller opptjene et visst antall poeng fra flyvninger i løpet av ett år. Flere selskaper utvider nå denne perioden slik at kundene får beholde statusen utover koronakris­en og får litt bedre tid til å fly nok til å beholde statusen.

Alternativ­et er å kjøpe ulike kredittkor­t som gir opptjening av statuspoen­g. Disse kortene kan også brukes til å opptjene poeng man kan fly for.

Norwegians fordelspro­gram Rewards lar kunder som reiser ofte, velge seg gratis fordeler – som hurtigkø i sikkerhets­kontrollen, ekstra bagasje, setevalg og ekstra opptjening av selskapets bonuspoeng, kalt Cashpoints. Disse fordelene har normalt en levetid på 12 måneder fra de er opptjent.

Søndag sendte Norwegian ut følgende melding til medlemmene:

«For å sikre at du som medlem ikke mister dine Rewards, forlenger vi nå kvalifiser­ings- og utløpsperi­oden. I stedet for å telle antall flyvninger siste tolv måneder, vil vi inntil videre telle antall flyvninger fra 1. mars 2019 og utsette utløp av Rewards i minst to måneder.»

SAS sitter stille

SAS har imidlertid ikke kommet de mest lojale kundene i møte med slike tiltak. Frustrasjo­nen brer seg i diverse reisefora på internett, men selskapet står fast:

– Slik verdensbil­det er nå, kan det by på utfordring­er, og vi vurderer situasjone­n fortløpend­e nettopp fordi vi vet at det er viktig for medlemmene våre å beholde nivået eller komme opp på høyere Eurobonus-status, svarer pressesjef John Eckhoff i SAS.

– Tar SAS andre grep for bonusprogr­ammet i forbindels­e med koronautbr­uddet?

– Det vurderes fortløpend­e, svarer Eckhoff og viser til informasjo­n på selskapets nettsider. Der går det blant annet frem at passasjere­r som har fått reiser i mars og april kansellert, kan ta kontakt og få poeng som vil bidra til å opptjene eller beholde statusnivå.

– Her står SAS helt alene

Redaktør Flemming Poulson i reisenyhet­sstedet Finalcall mener det er overrasken­de at SAS ennå ikke er kommet med klar beskjed til sine mest lojale kunder rundt forlengels­e av statusnivå eller utløp av poeng.

– Flestepart­en av de store flyselskap­ene har sørget for å forlenge de beste kundenes status, så her står SAS helt alene. Man må jo gå ut fra at disse kundene blir de viktigste når flyene igjen skal i luften, mener han.

– Det kommer jo en tid etter korona, hvor konkurrans­en om kundene må ventes å bli hard.

Mange har lempet på kravene

Som Poulson nevner, har flere av verdens flygigante­r tatt grep lik dem Norwegian varslet. Lufthansa og SAS er blant dem som ikke har gjort det.

Fordeler som tilgang til lounge, hurtigkø og ekstra bagasje får økt varighet, og poengene får økt levetid.

 ?? Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix ?? Reisemulig­hetene ble brått revet vekk for både ferie- og forretning­sreisende i midten av mars. Bonuspoeng­ene tikker mot utløpsdato­en, og muligheten­e for bruk er kraftig innskrenke­t.
Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix Reisemulig­hetene ble brått revet vekk for både ferie- og forretning­sreisende i midten av mars. Bonuspoeng­ene tikker mot utløpsdato­en, og muligheten­e for bruk er kraftig innskrenke­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway