Aftenposten

Deichmansk­e: Dans og glede blant bøker

Aldri har vel flere stått i en bibliotek-kø enn da gamle Deichman Hovedbibli­otek lørdag kveld åpnet sine dører for en gigantisk utflytting­sfest.

- Robert Gjerde, Anette Aasheim og Asbjørn Bakke

Det var lang kø utenfor i syv timer, men inne i gamle Deichmansk­e var det skyhøy partyfakto­r.

Det var kun plass til 1400 mennesker om gangen i de ærverdige lokalene på Hammersbor­g i Oslo. Etter midnatt innså bibliotek-ledelsen at det var umulig å slippe inn alle som tålmodig hadde stått i kø for å få med seg festen. Køen var svært lang og varte i syv timer.

Ikke mange nok ville ut av lokalene når de først hadde sluppet inn. Inne i biblioteke­t kokte dansegulve­t i det som kalles midtskipet.

Over tusen mennesker var til enhver tid i sving på dansegulve­t.

Skyhøy partyfakto­r

Folk danset mens de satt på skuldrene til hverandre, flere danset i lekne formasjone­r og dro andre med seg. Stort sett danset folk i fri utfoldelse sammen med en klynge av glade venner. Smilene var brede og partyfakto­ren skyhøy. Tunge rytmer holdt fremdrifte­n oppe, noen ganger dominerte rytmen alene, andre ganger svevde Elvis eller Prince forbi.

I trapper og siderom roet festfolket ned innimellom med prat og tilfeldige bøker fra bokhyllene. Mellom bøkene i hyllene satt folk fra seg halvlitere. Noen bladde i politiske biografier mens de diskuterte med venner. Andre tok med skilt med påskrifter som «Geografi» og «Samunnsfag» ut på dansegulve­t. Det var langt fra som en vanlig kveld på blioteket.

Køen var konstant til baren og enda lengre til toalettene, som ikke var helt dimensjone­rt for 1400 festmennes­ker.

– Pågangen var enorm. Vi vet dessverre ikke hvor mange som var der, men skal jeg gjette vil jeg tro at 2500–3000 mennesker var inne i løpet av kvelden. Det var smekkfullt, sier kommunikas­jonssjef Jørn Johansen ved Deichman.

Lang kø

Køen av festglade mennesker som ville danse Deichmans Hovedbibli­otek ut av det gamle bokpalasse­t strakte seg fra biblioteke­ts hovedinnga­ng, ned til Akersgata og videre opp til Trefoldigh­etskirken for deretter å slynge seg nedover Akersgata igjen på motsatt side.

På spørsmål om køen gikk fremover, ropte en oppglødd jente: – Ja! Og det er definitivt verd det!

Hun hadde fått rapport fra venner på innsiden.

Over 4000 personer har meldt seg på til arrangemen­tet via Facebook. Ved midnatt sto folk fremdeles i kø i håp om å få slippe inn.

– Dette er et øyeblikk vi ikke ville gå glipp av. En epoke er over og noe helt nytt oppstår, sier Rose Risager i køen.

– Dette blir den råeste festen i Oslo i år, sier Anna Eglite.

Hvorfor så mange kom har ikke Johansen et godt svar på.

– En kombinasjo­n av at det var den siste festen og at mange synes det å ha en klubb på et slikt sted. For mange var det nok også et farvel, sier Johansen.

Og festen fortsetter.

For NTB melder at i det tradisjons­rike, grønne praktbygge­t åpnes det for alt fra konserter, liveshow, eventer til sommeravsl­utninger, seminarer og årsmøter. Iall

Dette er et øyeblikk vi ikke ville gå glipp av. En epoke er over og noe helt nytt oppstår. ” Rose Risager i køen

fall en stakket stund, nærmere bestemt tidsrommet 1. mars til 1. juli.

– Vi merker en stor etterspørs­el om å få arrangere i dette fantastisk­e bygget, sier Torstein Løvlid, bookingans­varlig for Gamle Deichman i The Oslo Way. Han mener bygget «huser et enormt potensial».

Deretter skal Oslo kommune ta en avgjørelse på hvem som skal ta over det historiske huset.

Det gamle hovedbibli­oteket på Hammersbor­g stengte dørene for godt 30. desember – etter 86 års drift som hovedbibli­otek.

En omfattende flyttepros­ess har siden vært i sving, og totalt er 450.000 bøker, filmer, CD-er og andre medier båret ut fra de gamle lokalene på Hammersbor­g.

Det nye hovedbibli­oteket åpner 28. mars i nye fasjonable lokaler i Bjørvika, adresse Anne-Cath. Vestlys plass 1, oppkalt etter den folkekjære forfattere­n Anne-Cath. Vestly som ville fylt 100 år i februar.

 ??  ??
 ?? Foto: Deichman ?? Over 4000 personer hadde meldt seg på til arrangemen­tet via Facebook. Ved midnatt sto folk fremdeles i kø i håp om å få slippe inn. Inne kokte det på dansegulve­t.
Foto: Deichman Over 4000 personer hadde meldt seg på til arrangemen­tet via Facebook. Ved midnatt sto folk fremdeles i kø i håp om å få slippe inn. Inne kokte det på dansegulve­t.
 ??  ??
 ?? Foto: Asbjørn Bakke ??
Foto: Asbjørn Bakke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway