Aftenposten

Høyere terskelver­dier for narkotika er nødvendig

- Arild Knutsen, leder, Foreningen for human narkotikap­olitikk

Michel Mateos beskriver 16. januar Rusreformu­tvalgets forslag om terskelver­dier for narkotiske stoffer som tilrettele­gging for salg av narkotika.

I rapporten «Rusreform – fra straff til hjelp» foreslås avkriminal­isering av brukerdose­r opp til visse mengder av de forskjelli­ge ulovlige rusmidler. Samlet ser avgrensnin­gene hinsides mye ut, og Mateos baserer sitt innlegg nettopp på det.

Derimot er utvalgets forslag for det første satt på bakgrunn av det komplekse forholdet mellom personkret­sene av kjøpere og selgere, og for det andre på bakgrunn av innspill fra instanser som jobber med brukere og organisasj­oner drevet av brukere. Utvalget presiserer at dersom en person innehar en mindre mengde narkotika, men omstendigh­etene tilsier at dette er med sikte på videresalg, skal de foreslåtte terskelver­dier ikke være til hinder for etterforsk­ning og eventuell straffefor­følgning.

Dette innebærer at politiet kan gjøre en helhetsvur­dering som sikrer at det kan slås ned på salg. De kan ta beslag ved sporadisk bruk og fullstendi­g avkriminal­isere bruk ved åpenbare avhengighe­tstilstand­er. De foreslåtte terskelver­dier legger opp til at en vanebruker kan slippe å oppsøke illegale rusmarkede­r daglig, noe som medfører et sosialt press.

Også undertegne­de har vært tung bruker tilknyttet heroinmilj­øet i Oslo sentrum. Uten at jeg var kriminell eller på annen måte hensynsløs deltager i samfunnet av den grunn, hadde både jeg og folk i mitt nettverk til enhver tid såkalte sikringsdo­ser som oversteg terskelver­diene som utvalget foreslår.

Med andre ord vil lavere terskelver­dier enn utvalget foreslår, medføre at vi avslutter kun litt av det som professor Johs. Andenæs i sin tid definerte som vår tids største feilinvest­ering i straff. Rusreformu­tvalgets forsknings­gjennomgan­g tilsier at vi går fullstendi­g bort fra dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway