Aftenposten

Ekspert kaller «megxit» historisk

Harry og Meghan skriver historie med sin exit fra det britiske kongehuset, mener Sveriges hoffeksper­t Roger Lundgren.

-

Paret bryter ny mark. At så fremtreden­de medlemmer av den britiske kongefamil­ien forlater sine oppdrag har aldri hendt, i alle fall ikke under lignende omstendigh­eter, påpeker Lundgren.

– Det nærmeste man kan sammenlign­e dette med, er hertugen av Windsor som abdiserte på 1930-tallet, sier han.

Til våren må hertugen og hertuginne­n av Sussex gi avkall på både tittelen «deres kongelige høyhet» og sin kongelige apanasje. I tillegg må de betale tilbake 2,4 millioner pund, nær 28 millioner kroner, som de har brukt på å pusse opp parets hjem Frogmore ved Windsor.

Britiske medier langer ut

Det ble ikke noen «pose og sekk-avtale» for paret. Harry og Meghan får full frihet av dronning Elizabeth, men uten noen av fordelene som de har kunnet nyte som en del av det britiske kongehuset. Heretter vil paret heller ikke få betalt hvis de utfører oppgaver for kongehuset.

Britiske medier mener at exitavtale­n er som et knyttneves­lag mot paret, og flere tolker den som en hard straff fra dronning Elizabeth.

– Ta ikke feil. Erklæringe­n lørdag kveld represente­rer den hardeste megxit overhodet, skriver The Telegraph i sin leder.

– Dronningen har tatt att sin jernneve i bruk, sier Sky News' kommentato­r Alastair Bruce, uce, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

Meghans far, Thomas as Markle, beskylder på sin side datteren for å «forsimple» det britiske kongehuset, skriver Reuters.

– Stolt av Meghan

Dronning Elizabeth understrek­er imidlertid at paret alltid vil l være en del av familien, , og at hun er stolt over er hvordan Meghan så raskt askt er blitt en del av familien. en.

Et lite plaster på såret et er at Harry fortsatt skal kunne unne bruke tittelen prins.

Harry er blitt beskrevet krevet som kongefamil­iens mest st populære medlem. Hans fratreden atreden betyr at det britiske hoffet offet går en usikker fremtid i møte, øte, mener Lundgren.

Han peker på at kongefamil- ngefamilie­n består av flere alderstyng­ede styngede høyheter, med den 93 år gamle dronningen i spissen. . Først i arverekkef­ølgen til tronen nen står prins Charles, med sine 73 år. Derfor har hoffet bruk for Harry og Meghan, sier Lundgren.

– Dels fordi det finnes en masse arbeidsopp­gaver som må fordeles, og dels fordi de skaper en interesse rundt kongehuset som ingen andre gjør, sier han.

Han tror paret vil finansiere sin nye fremtid gjennom å skaffe seg en lukrativ avtale med Netflix, Spotify eller lignende.

Mange spørsmål

Det er foreløpig uklart hvem som skal betale for sikkerhete­n rundt paret når apanasjen forsvinner. Spørsmålet har ført til en opphetet debatt i britiske medier. Også andre spørsmål står ubesvart, blant annet om paret skal kunne bruke sin kongelige bakgrunn som merkevare.

Det var i forrige uke Meghan og Harry kunngjorde at de ønsker seg mer uavhengigh­et uten kongelige plikter, og at de vil veksle på å bo mellom Storbritan­nia og Canada. Årsaken er den voldsomme og til tider svært negative oppmerksom­heten fra britisk presse.

Dronning Elizabeth ble ikke orientert om utspillet, men paret skal tidligere ha forsøkt å ha fått i stand et møte med henne om saken.

Meghan befinner seg nå i Canada sammen med parets åtte måneder gamle sønn Archie.

 ??  ?? Prins Harry og Meghan Markle
Prins Harry og Meghan Markle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway