Aftenposten

Professor: – Iran kunne ikke sluppet unna med æren i behold

At Iran innrømmer å ha skutt ned det ukrainske passasjerf­lyet letter på trykket, mener sikkerhets­politiske fagfolk. Men forholdet til USA er like spent.

- Hilde Lundgaard, Henning Carr Ekroll og NTB

Igår innrømmet Irans lederskap at det var revolusjon­sgarden som sto bak nedskyting­en av et ukrainsk passasjerf­ly onsdag. Uttrykk som ble brukt var «menneskeli­g svikt», «smertefull hendelse» og «utilgiveli­g feil». Uttalelsen ble sendt på iransk statlig TV tidlig i går. Reuters melder at budskapet kommer på direkte ordre fra Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Khamenei ble ifølge nyhetsbyrå­et Fars orientert om nedskyting­en fredag og innkalte da landets nasjonale sikkerhets­råd. Der ble det gitt klar beskjed om at informasjo­nen skulle gjøres kjent.

I uttalelsen heter det at flyet feilaktig ble registrert som et «fiendtlig mål», etter at det vendte mot et «sensitivt militært senter» tilhørende Revolusjon­sgarden.

Videre heter det at militærets beredskap var på høyeste nivå grunnet den spente situasjone­n med USA.

Beslutning­en ble tatt av én soldat

I uttalelsen beklager Iran hendelsen og sier at de vil oppdatere sine systemer for å forhindre at noe slikt skjer igjen. Samtidig melder Iran at de ansvarlige bak angrepet vil bli straffefor­fulgt.

Kommunikas­jonen i området var nede som følge av såkalt jamming, og én soldat var derfor alene om å fatte den skjebnesva­ngre beslutning­en, sier brigadegen­eral Amirali Hajizadeh i den iranske revolusjon­sgarden

Ifølge ham trodde soldaten at Boeing 737-flyet var en krysserrak­ett og hadde bare 10 sekunder på seg for å avgjøre om det skulle angripes eller ikke.

176 omkom

176 passasjere­r fra en rekke land omkom, og Iran ble raskt fra flere beskyldt for å ha forårsaket ulykken, noe som ble benektet i det lengste.

Så er spørsmålet hvorfor innrømmels­en faktisk kom. Og i hvilken grad den vil bidra til å dempe spenningen rundt landet.

– Presset ble veldig stort, spesielt fra Canada som hadde mange borgere blant de omkomne, sier professor ved NTNU, Jo Jakobsen.

Han forsker spesielt på internasjo­nal sikkerhet, og mener Iranerne først prøvde å vri seg unna ved å trenere saken, rydde åstedet og opptre slik iranske myndighete­r ofte har gjort.

– Så erkjente de nok at bevisene var for klare. De kunne ikke sluppet unna med æren i behold, sier Jakobsen, som er gledelig overrasket over at innrømmels­en faktisk kom såpass raskt. Nå påpeker han at det vil bli krevende for Iran å gjennomfør­e en åpen etterforsk­ning som vil tilfredsst­ille landene som er mest berørt. Å innrømme feil er en sjeldenhet for regimet, og vil også kunne føre til et prestisjet­ap i egen befolkning.

Konflikten vil vare

Jakobsen får følge av Tormod Heier, oberstløyt­nant og professor ved Forsvarets høgskole, som mener innrømmels­en var det smarteste Iran kunne gjøre. Han mener motivet utvilsomt er etter beste evne å oppretthol­de fremdrifte­n på det diplomatis­ke området med Irak, Russland og europeiske land som Tyskland og Frankrike.

– Hadde de fornektet nedskyting­en ville det vært vanskelige­re å beholde «goodwillen» de har oppnådd for å få USA ut av regionen. Dette er noe de ser seg tjent med, sier han.

Mye tyder altså på at flystyrten i seg selv nå ikke vil bidra til ytterliger­e eskalering av spenningsn­ivået. Men alle Aftenposte­n har snakket med, er enige om at den grunnlegge­nde konflikten med USA er den samme – og situasjone­n like spent.

– Konfliktni­vået og usikkerhet­en er stadig høy. Vi har sett handlinger ingen av de sentrale aktørene har kontroll over, sier professor Nils Butenschøn og minner om USAs droneangre­p som startet det hele. Det tok ikke bare livet av general Soleimani, men også sentrale irakiske aktører.

– Irak er påført enorme kostnader de siste årene og føler ikke at deres tap er blitt hevnet, sier Butenschøn.

Han spør seg hvorfor USA velger å gå så provoseren­de til verks nå, når det lenge har vært følere ute for å oppnå en nedtrappin­g av konflikten­e i området.

Uten å ville spekulere rundt president Trumps motiver, vil han ikke utelukke at det rett og slett handler om å styrke seg i valgkampen og få oppmerksom­heten bort fra en mulig riksrettss­ak.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway