Aftenposten

Overvåkere måtte si stopp, druknet i mobiltelef­on-data

Verdens største etterretni­ngsorganis­asjon, NSA, vil avslutte et av sine største og mest omstridte overvåking­sprogramme­r

- Per Anders Johansen

Hvem ringer til hvem? Når ringer de hverandre? Og hvor befinner de seg når de snakker sammen på mobiltelef­on? I årevis ble trafikkdat­a fra telefonsel­skapene fra flere milliarder av samtaler lagret i all hemmelighe­t i databasene til den amerikansk­e etterretni­ngsorganis­asjonen NSA (National Security Agency).

Den storstilte innsamling­en av metadata fra alle telefonsel­skapene i USA foregikk i det skjulte fra terrorangr­epet mot World Trade Center 11. september 2001 og frem til 2013, da Edward Snowdens lekkasje avslørte praksisen.

Nå har NSA bestemt seg for å stoppe den omfattende masselagri­ngen av metadata fra alle telefonsam­taler, ifølge avisen Wall Street Journal.

Det ble rett og slett for mye data, for komplisert og altfor kostbart, og det er usikkert om har avslørt en eneste terrorist.

Dessuten er ikke telefonsam­taler og SMS-er lenger like viktig for etterretni­ngsorganis­asjonene som for eksempel internett og sosiale medier.

Alle metadata fra mobilene

Etter terrorangr­epet mot World Trade Center innførte Bush-administra­sjonen en praksis hvor Foreign Intelligen­ce Surveillan­ce Act-domstolene (FISA) i all hemmelighe­t påla telefonsel­skapene å gi NSA metadata hver eneste dag.

Metadata inneholder ikke informasjo­n om selve innholdet i samtalene eller SMSene, men brukes til å kartlegge nettverk og finne personer som kan ha kontakt med terrorgrup­per.

Snowden-avsløringe­ne i avisen Guardian av hvordan enorme mengder telefondat­a ble utlevert til NSA, førte til at den amerikansk­e kongressen innskjerpe­t reglene.

Programmet var av avgjørende betydning for beskytte samfunnet mot terrorangr­ep, ifølge NSA.

Nye regler fra 2015 førte til at metadataen­e skulle lagres hos teleselska­pene, ikke hos NSA. I stedet måtte NSA be en domstol om å få utlevert spesifiser­te telefonlog­ger for terrormist­enkte personer de ville overvåke.

Etter at loven ble endret, fikk NSA utlevert tilsammen 680 millioner telefonlog­ger i 2016 og 2017.

Noe gikk imidlertid galt.

Stengt i all stillhet

Som følge av det NSA betegnet som «teknisk svikt», utleverte flere teleselska­per

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway