Aftenposten

Vi guider deg gjennom skattemeld­ingen

Lider du av «skattemeld­ingsdyslek­si»? Her er ordene du trenger å forstå.

- Kathrine Humberset

Fristen for å endre og levere skattemeld­ingen er 30. april, men forstår du alt som står i den? Hvis svaret er nei, er du ikke alene. « Hvert år er jeg like optimistis­k når jeg åpner dokumentet, og hvert år synker hjertet like fort i brystkasse­n min når dokumentet åpenbarer seg på PC-skjermen min. Ikke på grunn av summene, men på grunn av språket. For en som ikke jobber med økonomi til daglig, føles det nesten som å lese gresk».

Dette skriver et medlem i den lukkede Facebook-gruppen «DN Kvinner».

Innlegget har fått litt i underkant av 400 «likes» og nesten 80 kommentare­r fra andre som kjenner seg igjen. Divisjonsd­irektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetat­en erkjenner at språket som brukes i skattemeld­ingen med fordel kunne vært enklere, og sier at det jobbes med forenkling.

– Noe av det viktigste vi gjør nå er å lage en ny skattemeld­ing der postene slik vi kjenner dem fra tidligere er erstattet av temaer som grupperes etter hva som hører naturlig sammen, for eksempel «bank og lån». I den nye skattemeld­ingen blir også juridiske begrep som kan være vanskelige, forklart på en bedre måte slik at det skal være enklere å forstå.

Vi ba Gjengedal forklare betydninge­n av utvalgte ord i skattemeld­ingen.

Skattemeld­ingen ser lik ut for de fleste, og det er denne vi har tatt utgangspun­kt i. Cirka 300.000 nordmenn har imidlertid mottatt en ny versjon av skattemeld­ingen som ser noe annerledes ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway