Aftenposten

Rømte trolig fra det russiske militæret

Både Russland og USA har siden den kalde krigen hatt militærpro­grammer for sjøpattedy­r. Alt fra sjøløver som søker etter undervanns­miner til krigerdelf­iner har tjenestegj­ort i stormakten­es sjøforsvar.

- Caroline Enge Jan Gunnar Furuly

Hvithvalen som fredag ble befridd fra to belter som var festet stramt rundt kroppen, har trolig rømt fra den russiske marinen. Hvalen er i tilfelle langt fra den eneste som har gjort militærtje­neste i havet.

– Det er mye hemmeligho­ld rundt disse militære prosjekten­e, men en russisk forsker jeg har snakket med sier hun vet at det russiske forsvaret har slike hvaler i fangenskap for militær trening, sier hvalforske­r Audun Rikardsen ved UiT – Norges arktiske universite­t.

Han legger til at ingen forskere ville satt denne typen reimer på et dyr. Hvalen hadde i tillegg to kamerafest­er.

– Dette er en reim som kan brukes til å feste ting på dyret. Denne hadde feste for Gopro-kamera, men i teorien kan man sette på alt mulig, sier Rikardsen.

Det var NRK som først omtalte saken om hvithvalen i Vest-Finnmark. Etter at hvalen i flere dager hadde søkt mot fiskebåter langs kysten, hoppet en fisker fredag i havet og fikk befridd den fra de stramme reimene.

Startet med den kalde krigen

«Delfinvåpe­nkappløpet» mellom Russland og USA startet allerede på 1960-tallet.

– Amerikaner­ne startet dette. Men da sovjetisk etterretni­ng fant ut hvilke oppgaver de amerikansk­e delfinene gjorde på 1960-tallet, bestemte forsvarsde­partemente­t seg for å gjøre noe med saken, sier tidligere oberst Viktor Baranets til The Guardian.

Sovjetunio­nen trente opp delfiner til å søke etter miner på havbunnen. Men noen skal også ha blitt lært opp til å angripe dykkere og plassere eksplosive­r på motstander­nes skip, ifølge The Atlantic.

Blant andre oppgaver de marine dyrene har fått, er å oppdage og jage inntrenger­e, livredning, inspisere rør ved hjelp av kameraer på ryggen og finne igjen utstyr som er mistet i havet.

Også i Norge har det vært militærdel­finer i aksjon. Under NATO-øvelsen «Blue Game» i 2001 var fire minesøkend­e Atlanterha­vsdelfiner med fra USA.

Tilpasset arktisk klima

Ifølge Audun Rikardsen er ulike selarter og delfinarte­r, inkludert spekkhugge­re, lette å trene opp.

– Hvithval er også en delfinart. Det er sosiale og relativt smarte dyr. Grunnen til at russerne bruker akkurat hvithval er at arten er tilpasset det arktiske klimaet.

Nå som hvalen er fri fra de seletøyet, gjenstår det å se om den vil svømme tilbake eller forsøke å klare seg i det fri. Søndag formiddag var den fortsatt i Tufjord.

– Kanskje vi skulle ha fanget den, så hadde vi hatt en russisk spion å utveksle med Frode Berg, spøker Rikardsen.

Ifølge Jørgen Ree Wiig som er inspektør i Fiskeridir­ektoratets sjøtjenest­e, står det «Equipment St. Petersburg» på noen av spennene som reimene var festet med. Han sier stroppene vil bli overlevert til politiet i Hammerfest til uken.

 ?? Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridir­ektoratets Sjøtjenest­e ?? Hvithvalen, også kalt belugahval, som dukket opp i Tufjord ved Rolvsøy i Finnmark denne uken har trolig rømt fra det russiske militæret. Dyret hadde på seg belter merket med «Equipment St. Petersburg».
Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridir­ektoratets Sjøtjenest­e Hvithvalen, også kalt belugahval, som dukket opp i Tufjord ved Rolvsøy i Finnmark denne uken har trolig rømt fra det russiske militæret. Dyret hadde på seg belter merket med «Equipment St. Petersburg».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway