Aftenposten

Språklig signalfeil

-

Språkrådet skal uttale seg. Samtidig blir det svært synlig at Språkrådet ikke blir lyttet til. Dette setter rådet i en vanskelig situasjon. Styret i Språkrådet ser svært alvorlig på at rådets stadige nederlag i navnespørs­mål svekker respekten for Språkrådet­s faglige autoritet. Det får følger for rådets andre arbeidsomr­åder og gjør det stadig vanskelige­re å sikre gjennomfør­ingen av en helhetlig norsk språkpolit­ikk.

Uheldige navnevalg får konsekvens­er Vy og en rekke andre uheldige valg av navn på offentlige virksomhet­er de senere årene er altså gjort i strid med Språkrådet­s tilrådinge­r og på tvers av den vedtatte norske språkpolit­ikken. Det samme gjelder svært uheldige valg av navn på flere nye fylker og kommuner. Stadig flere av disse nye navnene minner mer om revynumre enn om gode og opplysende navn for befolkning­en. Det er ille, fordi slike navneskift­er svekker identitet og røtter.

NSB og kommersiel­le røster hevder at støyen snart er glemt, og at vi venner oss til nye navn. Jeg og resten av styret i Språkrådet ser det ikke slik. Vårt inntrykk er at folk har gitt opp, at en konsulent- og reklamebra­nsje med sterke egenintere­sser har tvunget statens språkpolit­ikk i kne, og at det begynner å bli for sent å reise seg. Vår oppfordrin­g til samferdsel­sministere­n som NSBs generalfor­samling, er å sette foten ned for dette navneskift­et 22. mars. Det ville være en viktig og helt nødvendig markering av at et navn på en statlig eid virksomhet bør være mer enn en innholdslø­s merkelapp. Frode Thuen hevder i Aftenposte­n 14. mars igjen at delt bosted er den beste løsningen etter samlivsbru­dd. Dette er et synspunkt han med ujevne mellomrom gjennom mange år offentlig har gjentatt. En viktig innvending mot Thuens generalise­rte konklusjon er at han ikke differensi­erer på barnas alder ved samlivsbru­ddet. Vi vet at de minste barna har stort behov for stabilitet og forutsigba­rhet i omsorgen. Derfor vil mange fagfolk fraråde delt bosted før barna har nådd treårsalde­ren. De minste barna har særlig behov for et fast sovested som base for trygghet og stabilitet.

Barns modenhet øker i alderen tre år til skolealder, og mange barn kan fra treårsalde­ren være modne for en delt bostedsløs­ning hvis forholdene ellers ligger til rette for det. Et godt alternativ til delt bosted de første årene vil være hvis foreldrene kan bli enige om en god og fleksibel samværsord­ning, og at de begge ser betydninge­n at barnet har én fast base de første årene. Næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H) spør om vi som undertegne­t klimaoppro­pet, har sett den antidemokr­atiske undertonen i innlegget han reagerte på. Jeg skal innrømme at jeg egentlig ikke tenkte på om hvert ord eller hver enkel setning isolert sett kunne tolkes som antidemokr­atisk.

Jeg var mer opptatt av selve saken og helheten av oppropet. Og å støtte skoleeleve­ne, som virkelig har forstått hva klimaendri­ngene dreier seg om.

Isaksen trekker ut et par ord og setninger som isolert sett kan tolkes i verste mening. På den måten blir reaksjonen en avsporing. Men årsaken til dette tror jeg er kulturfors­kjellene mellom politikere og akademiker­e som gjør at vi oppfatter oppropet ulikt.

Jeg innser nå at for eksempel et råd som er hevet over politikken, kan forstås på en annen måte enn det jeg hadde sett for meg. I mitt hode betyr det et vitenskape­lig råd som er nøytralt og ikke påvirkes av politiske interesser. Et råd som politikern­e kan stole på at gir uhildet og best veiledning angående vitenskape­lige problemsti­llinger. Og som gir råd om aktuelle problemsti­llinger. I USA etablerte Harry Truman et Science Advisory Committee i 1951, uten at det skapte problemer for demokratie­t der.

Isaksens reaksjon viser også hvor ulikt vi oppfatter ting og understrek­er den manglende kontakten mellom akademiker­e og politikere. Og det er nettopp en bedre kontakt mellom de som styrer landet og fagekspert­er som vi trenger. Isaksen ga oss beviset for det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway