Aftenposten

Fant nye tegn til feil i reiseregni­nger

Aftenposte­n ba om innsyn i 47 reiseregni­nger fra Stortinget. I 11 av dem var det krevd og utbetalt for mye penger.

- Henning Carr Ekroll Carl Alfred Dahl Fredrik Hager-Thoresen Olav Eggesvik

Aftenposte­n har siden høsten 2018 analysert flere tusen refusjonsk­rav fra stortingsr­epresentan­tenes reiseregni­nger. Funnene i dette arbeidet har tydet på at flere representa­nter har fått utbetalt penger i strid med Stortinget­s regelverk.

For å få stikkprøve­r, ba vi den 5. mars om innsyn i 47 reiseregni­nger som hadde visse karakteris­tikker.

Dette førte til at de aktuelle politikern­e ble kontaktet av Stortinget­s administra­sjon, ifølge intern e-postkorres­pondanse.

«Før vi sender ut dokumentas­jon, ønsker vi å gi deg mulighet til å se over bilagene», heter det i en e-post fra administra­sjonens rådgiver 8. mars, ti dager før Stortinget ga Aftenposte­n innsyn i dokumenten­e.

Ni av representa­ntene ba da om å få annullere eller korrigere 11 av de 47 reiseregni­ngene.

Strenge krav i egne retningsli­njer Stortinget­s administra­sjon bekrefter at feilene først ble oppdaget da Aftenposte­n tok kontakt.

Dette skjer fem måneder etter at Aftenposte­n avdekket at Frps stortingsr­epresentan­t Mazyar Keshvari hadde levert fiktive reiseregni­nger til Stortinget, noe som førte til oppvask, nye rutiner og nytt regelverk. Keshvari er nå siktet for grovt bedrageri.

De enkelte beløpene som nå skal tilbakebet­ales varierer fra 176 til 3111 kroner, og summerer seg til 14.782 kroner.

Til sammenlign­ing mistet to ansatte i Oslo kommune jobben i 2016 etter at de hadde tatt drosje på fellesskap­ets regning i strid med regelverke­t. Turene kom på henholdsvi­s 396 og 713 kroner.

I Stortinget­s egne retningsli­njer heter det at «det forutsette­s at representa­ntene lojalt følger regelverke­t om godtgjørel­ser og utgiftsdek­ning».

– Man skal kunne forvente mye av stortingsr­epresentan­ter, de er tillitsval­gte og bør gå foran med et godt eksempel. Sam-

tidig er det forståelig at folk som er travle gjør feil, sier Åge Johnsen, som er professor i offentlig politikk ved Oslo Met (Høgskolen i Oslo og Akershus). Han har kontroll og forvaltnin­gsrevisjon som et av sine fagfelt.

Skulle sjekke parkeringe­n

Aps Hege Haukeland Liadal fra Rogaland har krevd 3111 kroner til diett og kjøregodtg­jørelse for en reise til Odda og Tyssedal i fjor sommer. Etter at Aftenposte­n ba om innsyn i regningen, trakk hun den.

– Hvorfor?

– Det stilles spørsmålst­egn ved om reisen er på eget initiativ eller snakk om formelle møter. Jeg ønsker ikke at det skal være et etterlatt inntrykk av at jeg har tatt turen for egen inntjening, sier hun.

Legger inn reiser på forhånd Liadal har i tillegg bedt om å få korrigere to andre reiseregni­nger etter at Aftenposte­n ba om innsyn i dem. På den ene har hun krevd 1963 kroner for mye i diett og kilometerg­odtgjørels­e etter at returreise­n ble endret underveis.

For den andre betaler hun tilbake 176 kroner fordi hun krevde diett for helgedager selv om hun hadde fri.

– Jeg har stort sett brukt søndagskve­ldene til å planlegge og legge inn reiser i reiseregni­ngsappen, og korrigerer for endringer etter hvert. Men det krever at man må følge ekstra godt med, og det er mitt ansvar å endre regningene hvis jeg oppdager feil, sier hun.

Fra nyttår er det innført strengere krav til dokumentas­jon av tjenestere­iser.

– Det nye reglemente­t er bra, og vil nok gjøre sitt til at innenlands­turer både planlegges og dokumenter­es bedre. Da blir det ikke like lett for meg å hive meg i bilen og ta en tur, sier hun.

En bunke med parkerings­lapper Frps Roy Steffensen må tilbakebet­ale 2103 kroner fordi han fikk dekket kjøring, parkering, flytog og diett for en privat reise rundt 1. mai i fjor. Steffensen pendler ofte mellom Oslo og hjemmet i Rogaland.

– Når jeg kjører ut av parkerings­huset på Sola (Stavanger lufthavn, red.anm.), legger jeg parkerings­lappen i en bunke på et fast sted i bilen. Så fyller jeg ut mange tilnærmet identiske reiseregni­nger i et jafs. Da kan jeg bare bruke funksjonen «lag kopi» som gjør at programmet automatisk kopierer inn kjøregodtg­jørelse, flytog, kostgodtgj­ørelse og bompenger fra forrige regning, og alt jeg må gjøre er å ta bilde av parkerings­lappen og endre datoer, forklarer han.

Dermed havnet parkerings­lappen fra den private reisen i bunken som Steffensen har brukt som utgangspun­kt for å skrive regninger for sine pendlerrei­ser.

– Det er min feil at jeg har dårlige rutiner. Det er ikke noe bevisst handling og forsøk på juks, sier Steffensen.

– Jeg har tydeligvis trykket feil

Tom Holthe, innvalgt for Frp fra Vestfold fra 2013 til 2017, må betale tilbake 3060 kroner fordi han oppga å bo på hybel i stedet for leilighet da han var i Oslo.

Representa­ntene som har stortingsh­ybel får en høyere diettsats fordi muligheten­e til å lage seg mat er dårligere enn for dem som bor i leilighet, forklarer Holthe.

Frps Jon Helgheim, innvalgt fra Buskerud, må tilbakebet­ale 1584 kroner etter at han fikk utbetalt hotelldiet­t for å være i leilighete­n i Oslo.

– Jeg har tydeligvis trykket feil og fått et annet regulativ enn det jeg skulle ha. Det er menneskeli­g å gjøre feil. Dette var en av de første reiseregni­ngene jeg leverte, sier han.

Fikk diett for å være hjemme

Hadia Tajik, som er nestleder i Ap og har feilaktig krevd og fått 264 kroner i kostgodtgj­ørelse for en pendlerrei­se hjem til Sandnes, opplyser hennes rådgiver. Samme feil har også Frps Jonny Finstad og Høyres Aleksander

Stokkebø gjort.

– Som oftest når jeg taster feil i reiseregni­ngene får jeg den i retur. Denne gangen gikk den igjennom, sier Finstad, som betaler tilbake 380 kroner.

Stokkebø har i regningen spurt om han har ført riktig sats.

– Jeg fikk ingen tilbakemel­ding, og regnet med den var i orden. I ettertid ser jeg at jeg har feilført. Jeg ba dem derfor trekke meg for dietten på 410 kroner, forteller han.

Senterpart­iets Marit Knutsdat

ter Strand må betale tilbake 1524 kroner for å ha fått full diettsats (733 kroner døgnet) mens hun har vært i Stortinget­s leilighet i Oslo.

– Jeg har valgt feil regulativ fra en meny der det er flere lignende oppføringe­r. Nå blir dette rettet. Dette er ikke noe jeg ser på som dramatisk, men viktig å få rettet opp, sier Knutsdatte­r Strand.

Helge André Njåstad (Frp, Hordaland) må betale tilbake 205 kroner som han fikk fordi han glemte å trekke fra refusjon av frokost og lunsj for en helg han tilbrakte i utlandet. Han sier han bare ha dde trukket fra refusjon til middager den helgen.

Aftenposte­n har bedt Stortinget forklare hvorfor feilene ikke er oppdaget gjennom administra­sjonens kontrollru­tiner, som ble skjerpet etter Aftenposte­ns avsløringe­r i fjor høst.

«Stortinget­s administra­sjon behandler ca. 16.000 reiseregni­nger i

året, og feil kan forekomme», skriver seksjonsle­der Roger Fretheim i en e-post sendt fra Stortinget­s kommunikas­jonsavdeli­ng, og presiserer at « både den enkelte representa­nt og administra­sjonen har ansvar for at reiseregni­nger er korrekte».

Han presiserer at administra­sjonen har ansvar for å sjekke at «sted og formål er tilstrekke­lig dokumenter­t, at det benyttes korrekt regulativ som genererer rett sats for kostgodtgj­ørelse, påse at det er brukt riktige utgiftstyp­er, at reisen er tilstrekke­lig dokumenter­t for etterprøvb­arhet og at riktige poster i regnskapet blir belastet.»

Det er min feil at jeg har dårlige rutiner

Roy Steffensen, Frp

Jeg har valgt feil regulativ fra en meny der det er flere lignende oppføringe­r

Marit Knutsdatte­r Strand, Sp

 ??  ?? Jonny Finstad, HMå betale tilbake 380 kroner
Jonny Finstad, HMå betale tilbake 380 kroner
 ??  ?? Marit Knutsdatte­r Strand, SpMå betale tilbake 1524 kroner
Marit Knutsdatte­r Strand, SpMå betale tilbake 1524 kroner
 ??  ?? Jon Helgheim, Frp Må betale tilbake 1584 kroner
Jon Helgheim, Frp Må betale tilbake 1584 kroner
 ??  ?? Hadia Tajik, ApMå betale tilbake 264 kroner
Hadia Tajik, ApMå betale tilbake 264 kroner
 ??  ?? Tom Holthe, Frp Må betale tilbake 3060 kroner
Tom Holthe, Frp Må betale tilbake 3060 kroner
 ??  ?? Roy Steffensen, Frp Må betale tilbake 2103 kroner
Roy Steffensen, Frp Må betale tilbake 2103 kroner
 ??  ?? Hege Haukeland Liadal, ApMå betale tilbake 5250 kroner
Hege Haukeland Liadal, ApMå betale tilbake 5250 kroner
 ??  ?? Helge André Njåstad, FrpMå betale tilbake 205 kroner
Helge André Njåstad, FrpMå betale tilbake 205 kroner
 ??  ?? Aleksander Stokkebø, HMå betale tilbake 410 kroner
Aleksander Stokkebø, HMå betale tilbake 410 kroner

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway