Aftenposten

Nabokrange­len mellom Italia og Frankrike er ikke morsom

Det er naivt å tro at gammelt europeisk fiendskap er begravet for godt.

- Øystein Kløvstad Langberg, kommentato­r

Fornaermel­ser og provokasjo­ner man «ikke har sett maken til siden andre verdenskri­g». Slik omtaler fransk utenrikstj­eneste den diplomatis­ke krisen med Italia. Frankrike er gått til det oppsiktsve­kkende skrittet å kalle tilbake sin ambassadør i Roma, for første gang siden 1940-tallet.

Alle europeiske land driver vennskapel­ig kjekling med naboen, men dette er noe mer. Italias opprørske regjering har gjort Frankrikes president til hovedfiend­e. Det skyldes blant annet hans sterke utfall mot populister og ønske om mer EU-samarbeid.

«Jeg håper franskmenn­ene vil fri seg fra sin forferdeli­ge president», har Matteo Salvini, leder for partiet Lega, uttalt.

Visestatsm­inister Luigi D i Mai o, som styrer Fem stjerners bevegelsen, gjorde vondt verre ved å si at Frankrike «aldri stoppet koloniseri­ngen» av land i Afrika, og at dette er årsaken til migrantkri­sen.

Det toppet seg da Di Maio møtte ledere fra De gule vestene i Paris i forrige uke. Protestbev­egelsen har som mål å veltepresi­dent Emmanuel Macron.

Medier, byfolk og onde naboer

Bildet er ikke svart-hvitt. Macron kom selv med krasse uttalelser om Italias regjering da den tiltrådte, og det å kalle tilbake ambassadør­en var nok en overreaksj­on. Begge sider kan vaere tjent med en konflikt før EU-valget i mai.

Det er likevel dypt urovekkend­e at politikere er villige til å gå så langt i å piske opp en konflikt med et naboland for å vinne velgere. Dessverre er det ikke et isolert tilfelle. Språkbruke­n hos politiske ledere blir stadig mindre diplomatis­k.

Samtidig er demokratie­t under press i flere EU-land. Politikere som bygger sin politikk på å dyrke motsetning­er mellom «oss» og «dem», får makt. Hvem «dem» er, tilpasses tid og sted. Noen ganger er det innvandrer­e, medier, byfolk eller Brussel. Andre ganger er det onde nabofolket i nord, sør, øst eller vest en passende syndebukk.

Dype motsetning­er

I boken The Jungle Grows Back minner historiker Robert Kagan om at fortidens motsetning­er lurer like under overflaten i Europa.

«Det skal ikke mye til før italienere eller grekere begynner å kalle tyskere nazister, før franskmenn vitser om tyskere som marsjerer ned Champs-Élysées, eller før polakker blir nervøse i skvis mellom sine to historiske erobrere», skriver han.

Europeiske land er ikke på randen av storkrig, men det er grunn til oftere å minne om at Europa har en svaert blodig fortid, som ikke er spesielt fjern.

Ville ikke redde Europa

I århundrer var kontinente­t en pøl av krig og ustabilite­t. Som NATO-sjef Jens Stoltenber­g tidligere har uttalt: Europa var Midtøsten.

Dette er med på å forklare hvorfor et stort flertall av amerikaner­e var imot å sende sine styrker over Atlanterha­vet da andre verdenskri­g brøt ut.

En tale den republikan­ske senatoren Robert Taft holdt i juli 1941, er illustrere­nde. Han advarte sterkt mot å gripe inn militaert i Europa. Krigen «involverer nasjonale og etniske fiendskap som har eksistert i århundrer, og som kommer til å vare i mange århundrer fremover», slo han fast.

Selv om Hitler ble slått, ville amerikaner­ne måtte bli lenge i Europa hvis det skulle vaere noe håp om stabilitet, var Tafts konklusjon.

Fem måneder senere angrep Japan Pearl Harbor, og USA gikk inn i krigen med full tyngde. Taft fikk likevel rett i at de ville vaere bundet opp i Europa i lang tid. Gjennom Marshall-planen bidro USA til økonomisk gjenoppbyg­ging, og gjennom NATO garanterte de for kontinente­ts stabilitet. Det ble starten på en fredsperio­de uten sidestykke i europeisk historie, som også USA har nytt godt av.

«Nasty normal Europe»

Gjelder sikkerhets­garantien fortsatt? Donald Trump synes NATO kostermere­nn det smaker og har vist liten interesse for europeisk samarbeid. Det er dårlig nytt for et kontinent der gnisningen­e allerede er tydelige.

Jan Techau ved The German Marshall Funder pessimist. I en artikkel advarer han om at «dyp mistillit mellom stammer, folkeslag og nasjoner» igjen setter sitt preg på kontinente­t. «Nasty normal Europe» kaller han tilstanden.

Det trenger ikke gå galt. Både Kagan og Techau overser at støtten til EU er den høyeste på 25 år.

I flere land har selv ytre høyre, nå sist Sverige demokrat erna, gått bort fra ønsket om å forlate unionen. De vil heller reformere EU innenfra.

Sannsynlig­vis er stabilitet­en EU og NATO bringer med seg, i seg selv en viktig årsak til at velgerne tar sjansen på å stemme frem populister. Ingen blir kastet ut av EUs indre marked. Ingen blir fratatt stemmerett­en i Brussel. Ingen går til krig mot hverandre.

Ingen husker lenger hvor farlig det er å leke med ilden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway