Aftenposten

Ja, trenger vi egentlig

- Anne-Kari Torgalsbøe­n professor og psykologsp­esialist, Universite­tet i Oslo

Mer enn noensinne bør vi nå beskytte vårt private rom. Det er viktig at ungdom som er i en brytningsf­ase har mulighet til å trekke seg tilbake.

Peder Kjøs svarer i liten grad på mitt innlegg, men diskuterer i stedet med seg selv noen temaer som han tydeligvis er opptatt av. Jeg har hverken kritisert Kjøs for at han tjener penger, at programmet foregår i hotell Caesars gamle produksjon­slokaler eller ment noe om hvorvidt Urix er et underholdn­ingsprogra­m.

Elisabeth Stabell og Stefan Faldbakken er opptatt av å formidle sine gode intensjone­r med å lage programmet. Det høres tilforlate­lig ut at det startet med et personlig ønske om å dele innsikt, trukket direkte fra erfaringer i eget liv. De ønsket at flere burde erfare hvordan samtalen i et terapirom er og forandring­en som potensielt skjer.

Falsk trygghet

Men det er ikke seg selv de eksponerer for den norske befolkning når de vil vise frem terapi. Selv risikerer de ingenting. Det er ungdom i en livsfase preget av stort bekreftels­esbehov som brukes i dette programmet som selges inn under betydning av åpenhet og folkeopply­sning. Det er vanskelig å vaere uenig med dem i at livet ofte krever en profesjone­ll samtale om egne følelser og reaksjoner. Det vi er uenige om, er hvor denne samtalen skal finne sted.

Mitt anliggende i kronikken var dessuten å fokusere på at unge mennesker i en sårbar livsfase forteller en historie om seg selv som de senere ikke kan korrigere. At det er psykolog med i serien kan gi deltagerne en falsk trygghet ved at de kan lene seg på at det er psykologen som vurderer om dette er noe de tåler å vaere med på eller ei.

Fagetiske retningsli­njer

Karin Yrvin fremsetter en rekke påstander i sitt tilsvar. Hun er kritisk til at jeg ikke kun legger vekt på deltagerne­s selvbestem­melse og derved ikke respektere­r deres valg. Men som psykolog må jeg også trekke inn mitt kunnskapsg­runnlag og de fagetiske retningsli­njene for psykologer, noe som er med på å påvirke min forståelse av og holdning til unge menneskers deltagelse i terapi på TV.

Jeg vil derfor i det videre utdype noen av mine sentrale poenger fra kronikken. Underholdn­ingsaspekt­et i programmet synes jeg faktisk illustrere­s godt ved måten episode 7 blir presentert på: «X har fått et tilbakefal­l, men siden alle i gruppa har beundret henne så mye fordi hun har fått det så mye bedre, kvier hun seg for å fortelle dem det. Y prøver å bli mer glad i seg selv».

Realitydra­maturgi

Her gjenkjenne­s en velkjent dramaturgi fra en rekke realitypro­grammer. Det som er annerledes er at realitydra­maturgien her anvendes for å si noe om hva som skal skje i terapiromm­et. Produksjon­sselskapet­s representa­nter understrek­er at alle deltagerne får kontinuerl­ig oppfølging av psykolog før, under og etter opptak, samt kontinuerl­ig oppfølging når serien vises.

At alle disse tiltakene må iverksette­s sier jo nettopp noe om risikoen deltagerne utsettes for. Det er et eksperimen­t som vi ikke vet utfallet av, og det er derfor betenkelig at en psykolog gir faglig legitimite­t til denne type eksperimen­tering under mantraet «åpenhet og folkeopply­sning».

Bruk av psykologer

Det finnes sikkert også ressurser til å hjelpe dem som trenger det videre, en form for «after TV-care», hvilket gjør dette enda mer urovekkend­e fordi fagfolk der skal lege sår som de selv har bidratt til å skape ved å ha inngått samarbeide­t med programska­perne.

Hvordan tilgang til ressurser anvendes til det beste for hva og hvem, er et sentralt etisk spørsmål. Er dette hensiktsme­ssig bruk av sterkt etterspurt helseperso­nell som psykologer? Våre fagetiske retningsli­njer legger klare føringer på hvordan vår kompetanse skal brukes til beste for klienter og samfunnet.

Beskyttels­e av vårt private rom

Det har skjedd noe med den åpenheten som pasienter og fagfolk har vaert med på å heie frem. Nå er grensen mellom personlig og privat i ferd med å viskes ut, alt i åpenhetens navn. Dersom det private blir vist frem til alle, har vi ingen steder å trekke oss tilbake. Vi trenger simpelthen å beholde noe privat for å finne ro. Kravet om åpenhet, koblet sammen med tidsåndens fokus på å iscenesett­e seg selv, samt kravet om å vaere tilgjengel­ig hele tiden, er samfunnste­ndenser som kanskje rammer ungdom under utvikling hardest.

Mer enn noensinne bør vi nå beskytte vårt private rom, og det er saerlig viktig at ungdom som er i en brytningsf­ase har mulighet til å trekke seg tilbake. Ungdoms forutsetni­nger for å bli i stand til å baere sitt eget strev ligger kanskje i dag mer i å få støtte på betydninge­n av hegne om det private, snarere enn å bli invitert til å dokumenter­e og blottlegge sitt innerste i «liksomtera­pi» på TV. Fremtiden vil vise hvor godt disse unge menneskene har tålt dette eksperimen­tet.

 ?? FOTO: NRK ?? Ungdom i en livsfase preget av stort bekreftels­esbehov, brukes i NRKs programser­ie Jeg mot meg, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NRK Ungdom i en livsfase preget av stort bekreftels­esbehov, brukes i NRKs programser­ie Jeg mot meg, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway