Aftenposten

Flyttes i all hemmelighe­t

Migrantbar­n i USA blir hentet om natten og sendt i buss til teltleirer i Texas’ ørken.

- MARI MJAALAND MATHILDE WAALE

Totalt skal mer enn 1600 barn befinne seg i teltleiren, ifølge The New York Times.

Barna som har vaert plassert i private fosterhjem og offentlige mottakssen­tre over hele USA, fra New York til Kansas, er de siste ukene blitt hentet midt på natten og plassert på busser ifølge avisen.

Utstyrt med en ryggsekk og snacks er de blitt sendt sydover til sine nye hjem, en teltleir i ørkenen i Vest-Texas.

Til nå har de fleste av de udokumente­rte migrantbar­na bodd på rom med to til tre andre, de har fått formell skolegang og hatt regelmessi­g kontakt med juridiske representa­nter som er tilknyttet saken deres, skriver avisen. I teltleiren­e i Tornillo i Texas sover barna i køyesenger, på rom de deler med 20 andre barn av samme kjønn. De får ikke tilbud om skole, og tilgangen til juridisk hjelp er begrenset.

Symptom på større problem

Hundrevis av barn blir, ifølge avisen, sendt til teltleiren i Vest-Texas hver uke. Totalt skal det vaere snakk om mer enn 1600 barn så langt. Flyttingen av barna skjer samtidig med at føderale myn- digheter forsøker å finne husly for 13.000 internerte migrantbar­n, et tall som har vokst seg nesten fem ganger så stort siden i fjor. I samme periode har den gjennomsni­tt- lige tiden barna er internert økt fra 34 dager til 59, ifølge Helse- og omsorgsdep­artementet, som har ansvaret for at barna blir ivaretatt.

Teltleiren i Tornillo, 56 kilometer sørøst for El Paso på grensen til Mexico, fungerer som en midlertidi­g by. Leiren er utstyrt med mobile toaletter og telt med klimaanleg­g i forskjelli­ge størrelser. Teltbyen, som ble etablert i juni, skulle i utgangspun­ktet bare ha en kapasitet på 400 personer. I september ble den utvidet til å kunne huse 3800 mennesker, og det forventes at den vil vaere operativ i hvert fall ut året, skriver The New York Times.

– Slike midlertidi­ge teltleirer på militaere baser har vaert vanlige før i tiden. Intensjone­n er kun å bruke disse så lenge det er nødvendig, sier talsperson Evelyn Stauffer i Helse- og omsorgsdep­artementet.

Hun sier at behovet for teltleirer er et symptom på et større problem, et ødelagt immigrasjo­nssystem. Ifølge Stauffer gjør den unge alderen og det at de reiser alene at barna er utsatt for menneskeha­ndel, utnytting og mishandlin­g. Hun mener derfor at Kongressen må høre på presidente­ns krav om å reformere regelverke­t.

Bekymret

Personer som taler immigrante­nes sak, sier de er bekymret for de

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway