Aftenposten

Det hjelper lite at Jesus var sosialist

Hver uke skriver Haakon Riekeles og Andreas C. Halse om norsk politikk. Riekeles kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en. Halse er tidligere leder i Sosialisti­sk Ungdom, nå daglig leder i Svenssonst­iftelsen.

- Andreas C. Halse

At KrFs Knut Arild Hareide holdt en modig tale i forrige uke, er det liten tvil om. Men det er ikke sikkert venstresid­en kommer godt ut av det.

Det er mange år siden sentrale arbeiderpa­rtifolk begynte å snakke varmt om sin kristne barnetro og begynne å frekventer­e kristenste­vner. Allerede i 2013 var davaerende partisekre­taer Raymond Johansen ute og raste mot alle som mente at det fantes noen motsetning mellom kristne verdier og Arbeiderpa­rtiets verdier, og påberopte seg å ligge naermest Jesus. To år senere talte partileder Jonas Gahr Støre til det kontrovers­ielle kristenste­vnet i Sarons dal.

Er kristensos­ialdemokra­tiet en lur strategi?

Heller ikke opprettels­en og strategien til tenketanke­n Agenda er det mulig å komme bort fra i sammenheng­en. Siden oppstarten har målsetning­en vaert å vaere en tenketank for sentrumven­stre i norsk politikk. Ikke overrasken­de er tenketanke­n den varmeste forsvarere­n av ideen om «et varmere samfunn», der det nettopp er KrF og venstresid­en som står for oppvarming­en.

Alt dette er selvsagt helt legitimt og ligner på høyresiden­s strategi for å trekke til seg de samme partiene. Høyre og Fremskritt­spartiet har for lengst lykkes med å trekke til seg Venstre. Om Arbeiderpa­rtiet skulle lykkes med KrF, står det 1–1 i spillet om minipartie­ne i midten.

Det store spørsmålet er imidlertid ikke om strategien er legitim, men om kristensos­ialdemokra­tiet er en lur strategi. Jeg er ikke overbevist.

Til tross for at jeg begynner å like Hareide ganske godt personlig, er det ikke til å komme bort fra at KrF er et saerdeles lite populaert parti. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at partiet har det med å profilere seg på saker som har få, men høylytte tilhengere. Som at leger skal få slippe å gjøre jobben sin av religiøse årsaker, at vi skal betale kvinner for å holde seg hjemme, eller som når organisasj­onen gjør opprør fordi to kvinner gifter seg.

Manglende prinsipiel­l tenkning

KrFs tradisjone­lt høye skuldre når det kommer til å kritisere religion og religiøs ukultur, er heller ikke det Norge trenger i møte med utfordring­ene vi står ovenfor i det flerkultur­elle Norge. Ikke minst er det grunn til å frykte at en tettere tilknytnin­g til KrF vil disipliner­e venstresid­ens evne til prinsipiel­l tenkning der ytringsfri­heten eller andre rettighete­r står mot sterke religiøse følelser eller saerkrav.

KrF var for eksempel det aller siste partiet som forlot standpunkt­et om at Norge skulle ha et forbud mot blasfemi i straffelov­en. Arbeiderpa­rtiet var for øvrig enig i at religionsk­ritikk burde kunne straffes, men ville ha forbudet som en del av rasismepar­agrafen. Ingen av partiene ville selvsagt gjort det samme i dag, men det avslører noe om manglende prinsipiel­l tenkning og hvordan partiene kan få frem det verste i hverandre.

I verste fall kan enden på visa bli at man tar regjerings­makt i høst, men taper den igjen så fort velgerne har mulighet til å si sitt. I så fall hjelper det lite at Jesus var sosialist.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway