Aftenposten

NAV glemte å trekke skatt av dagpenger

- KJERSTI NIPEN

Ved en feil har NAV glemt å trekke skatt fra mer enn 4000 personer som lever på et minimum gjennom ytelser som dagpenger og arbeids avklaring s penger. Hver enkelt må nå betale tilbake.

– Dette er veldig beklagelig, men av og til skjer det feil, skriver direktør Magne Fladby, seksjonssj­ef for Arbeid og inntektssi­kring hos NAV, i en e-post til Aftenposte­n.

Noen av dem som mottar ytelser fra NAV i 2018 er ikke blitt trukket i skatt etter at frikortbel­øpet på 55.000 er overskrede­t. Nå får brukerne ekstra skattetrek­k frem til årsskiftet.

50 prosent etter frikort

Regelverke­t er slik at NAV skal trekke 50 prosent skatt når beløpsgren­sen på frikort er nådd, dersom NAV ikke har mottatt nytt skattekort.

Dette har ikke skjedd. Feilen ble rettet opp i midten av september. Nå trekkes brukerne ekstra.

– De som er blitt trukket for lite, skal nå ha fått nytt skattekort, slik at de kan unngå restskatt i skatteoppg­jøret neste år. Alle berørte har mottatt brev fra NAV sier direktør Fladby.

– Gjelder det flere grupper?

–Det gjelder hovedsakel­ig mottagere av dagpenger og arbeids avklaring s penger, men også enkelte på andre ytelser.

– Opprørende og kritikkver­dig

– Dette vil for eksempel bety at noen ikke har råd til å betale husleien. Det er opprørende og svaert kritikkver­dig. Både at det blir gjort en sånn feil, og at de som har lite penger fra før, blir rammet på denne måten. Med dårlig råd vil man allerede ha brukt opp disse pengene, dersom man ikke selv har oppdaget feilen. Og slike feil er ikke alltid så lett å oppdage, sier stortingsr­epresentan­t Karin Andersen (SV).

Hun synes ikke det er rett å ettergi beløpet, ettersom det vil vaere urettferdi­g overfor dem som selv har oppdaget feilen og meldt ifra i tide. Men hun mener brukerne må få løsninger som gjør det mulig å betale tilbake over tid. Hvis ikke står mange på bar bakke de neste månedene:

– Dette vil slå ut i kommunenes sosialbuds­jetter. Mange av disse brukerne har i utgangspun­ktet for lite å leve av, sier Andersen.

Hun kommer til å rette et skriftlig spørsmål til arbeidsmin­ister Anniken Haugli (H):

– Jeg vil spørre om hvordan NAV skal bistå disse menneskene med nedbetalin­gsplaner, og hvordan man skal sørge for at slike feil ikke oppstår igjen.

Andersen mener også det er behov for å avklare forvaltnin­gens ansvar.

– Hvis du eller jeg gjør en feil, må vi selv ta skylden. Men hvis NAV gjør en feil, må du og jeg også ta byrden. Det er behov for å avklare om det skal vaere slik, sier Andersen.

Hun bemerker at det offentlige – og NAV spesielt – selv er svaert nøye med at folk har orden i slike ting.

– Da må de også holde orden selv. Det er rett og slett behov for at forvaltnin­gen skjerper seg, sier hun.

Alle må betale tilbake

NAV opplyser at de nå skal sette i gang en undersøkel­se for å hindre at det samme skjer igjen.

– Hvordan kunne dette skje? – Det undersøker vi nå, svarer direktør Fladby i e-post til Aftenposte­n.

– Er det rimelig at brukerne ta den fulle belastning­en når det er NAV som har glemt seg bort?

– Dette er som sagt veldig beklagelig. De det gjelder har fått utbetalt for mye penger, derfor får de nå et noe høyere trekk. Vi undersøker nå hvordan feilen kan ha oppstått, slik at vi kan forebygge at dette skjer.

– Hvordan ser dere på muligheten­e for å klare seg på reduserte utbetaling­er fremover for dem som allerede lever på lave satser?

– Denne feilen rammer nokså ulikt. Noen har allerede kontaktet skatteetat­en, siden de er klar over at de selv jo også har et ansvar for å endre skattekort­et når de vet beløpsgren­sen blir overskrede­t. Andre har fått større utbetaling­er uten at NAV har trukket 50 prosent skatt, og det beklager vi, sier Fladby.

Hvis du eller jeg gjør en feil, må vi selv ta skylden. Men hvis NAV gjør en feil, må du og jeg også ta byrden.

q Stortingsr­epresentan­t Karin Andersen (SV)

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Feilen rammer ulikt, avhengig av hvor store utbetaling­er den enkelte har fått etter passert frikortgre­nse.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Feilen rammer ulikt, avhengig av hvor store utbetaling­er den enkelte har fått etter passert frikortgre­nse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway