Aftenposten

– Ikke kall det avskjedsfo­restilling!

- HILDE BJØRHOVDE

– Kjell Baekkelund hadde minst 20 avskjedsko­nserter. Toralv Maurstad er snart 92 og spiller fortsatt. Det er en liten trøst, sier skuespille­r Anders Hatlo (71).

– Jeg liker ikke å kalle det avskjedsfo­restilling. Ikke f... om vi er gått ut på dato, sier Anders Hatlo.

Han får alltid høre at han ser «evig ung» ut, men i januar skal Hatlo altså spille sin avskjedsfo­restilling som rullestolb­rukeren Philippe i dramatiser­ingen av feelgoodfi­lmen De urørlige. Det skjer på Oslo Nye Centraltea­tret.

«Gullrekken»

Første gang Anders Hatlo sto på Centraltea­trets scene var i 1968. Da var han elev ved Romerike Folkehøgsk­ole. Senere er det blitt utallige roller i norsk teaterliv. Bare på Oslo Nye har han hatt over 70.

– Her kom jeg inn med hele «gullrekken» av norske skuespille­re: Arve Opsahl, Aud Schønemann, Wenche Foss, Helge Reiss. Toralv Maurstad var teatersjef. Vi pleide å se gjennom hullet i teppet om det kom noen. Det var alltid fullt, mimrer Hatlo.

Spilte kinasjakk med Juster

Et av de morsomste minnene fra «gamle dager» er da Hatlo spilte kinasjakk med Leif Juster mellom 1. og 3. akt i et stykke der han selv spilte to forskjelli­ge roller. Juster skulle først inn i akt 3.

– Han satt ferdigsmin­ket og klar nede i skuespille­rfoajeen og ventet på meg.

– Fort deg og skift, sa Juster. I dag skal du spille med røde kuler.

Anders Hatlo har absolutt ingen planer om å legge inn årene. Timeplanen er tettpakket, og skuespille­ren er smal i øynene etter en heidundren­de fest i regi av et kjendisbla­d. Senere samme dag som vi møter ham, skal han på prøve for Flashdance på Chateau Neuf. Så skal han rekke å underholde eldre i Sandefjord, pluss en haug andre oppdrag.

– Pensjonist, vet du, smiler han.

Styrtrik og kultivert

Tre år etter at han sluttet som fast ansatt på Oslo Nye Teater, har Hatlo endelig tid til å spille sin avskjedsfo­restilling. Det blir i rollen som den styrtrike og kultiverte enkemannen Philippe i De urørlige, basert på den franske suksessfil­men med samme navn.

Philippe er lam etter en ulykke og skal ansette ny assistent. Valget faller på den gatesmarte, småkrimine­lle Driss, som egentlig bare ønsker dagpenger. Mot alle odds utvikler disse to et naert vennskap, tross ulik sosial og kulturell bakgrunn.

Hatlo er vant til å bruke hele seg når han tolker roller.

– I en alder av 71 må jeg bruke bare huet. I rollen som Philippe kan jeg ikke lee på en finger.

– De må vel surre meg inn i gaffatape på de første prøvene, sier Hatlo, som får helt andre utfordring­er i utforming av rolleskikk­elsen enn Modou Bah, som spiller assistente­n Driss.

– Han kan flashe, hoppe og sprette. Jeg kan bare spille fra nakken og opp.

– Men nå slipper jeg å huske hvor jeg skal stå og gå på scenen, for jeg blir jo trillet rundt, sier han.

Er ydmyk

Han naermer seg rollen som den lamme Philippe med ydmykhet. Hatlos bror døde ung av muskelsvik­t, så han vet hvordan det er å vaere avhengig av andres hjelp.

Filmen og teaterstyk­ket er basert på en sann historie.

– Visstnok går det bra med den virkelige Philippe, sier Hatlo.

De urørlige har premiere 25. januar på Oslo Nye Centraltea­tret.

 ?? FOTO: ERIKA HEBBERT ?? Anders Hatlo og Modou Bah skal spille i De urørlige på Oslo Nye Centraltea­tret.
FOTO: ERIKA HEBBERT Anders Hatlo og Modou Bah skal spille i De urørlige på Oslo Nye Centraltea­tret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway