Aftenposten

Slår ny alarm om arbeidslei­r knyttet til VM-by

Amnesty mener at fremmedarb­eidere som jobbet i byen VM-finalen spilles, var «strandet» i denne leiren i flere måneder uten lønn.

- DANIEL RØED-JOHANSEN

Qatar mener at arbeiderne­s rettighete­r er blitt kraftig styrket. Nå kommer Amnesty Internatio­nal med nye anklager i en omfattende rapport.

Noen kilometer nord for hovedstade­n Doha i Qatar, der det før bare var ørken, bygges en helt ny storby.

Det er i denne byen fotball-VM skal åpnes i november 2022, og det er her finalen skal spilles noen dager før jul.

Prestisjep­rosjektet, som ble intensiver­t da Qatar ble tildelt fotball-VM, har en beregnet kostnad på over 366 milliarder kroner.

I 2013 ble det avdekket grove brudd på menneskere­ttigheter knyttet til prosjektet. I en fersk rapport fra menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Amnesty Internatio­nal kommer det nå nye anklager om utnyttelse av fremmedarb­eidere.

Anklagene er imidlertid ikke direkte rettet mot byggingen av VM-anlegg.

– Skylder «flere tusen dollar»

Anklagene retter seg mot ingeniørse­lskapet Mercury MENA, som ifølge Amnesty blant annet skylder «dusinvis» med tidligere ansatte «flere tusen dollar».

Da Amnesty besøkte en arbeidslei­r i Doha oktober 2017, var det ifølge dem minst 80 tidligere ansatte som hadde vaert «strandet» der i flere måneder mens de ventet på å få lønn.

«Arbeiderne vi intervjuet, beskrev at de ofte måtte overleve på ett måltid om dagen samt matdonasjo­ner fra en lokal kirke», står det i rapporten.

– I 2017 fikk Qatar ros for kunngjørin­gen av arbeidsref­ormer. Men samtidig var mange Mercury MENA-ansatte strandet under usle forhold uten å få lønn, mens de lurte på når de ville få det neste måltidet og om de noensinne kunne dra tilbake til familiene sine, sier Steve Cockburn, direktør for internasjo­nale saker i Amnesty.

Selskapet avviser utnyttelse

Mercury MENA anklages for fravaerend­e og forsinkede lønnsutbet­alinger og for ikke å ha skaffet fremmedarb­eidere nødvendige oppholdspa­pirer. Det siste kan føre til at arbeiderne får trøbbel med å skaffe seg ny arbeidsgiv­er eller forlate landet.

Amnesty har fått tilgang til brev som skal dokumenter­e at selskapets ledelse var klar over at lønn ikke ble betalt i tide.

Dette har også selskapets administre­rende direktør innrømmet overfor Amnesty. Han nektet imidlertid for at de har utnyttet fremmedarb­eidere og forklarte lønnsforsi­nkelsene med at selskapet fikk økonomiske problemer.

Amnesty har sendt selskapet en oversikt over anklagene som fremkommer i rapporten. Dette er ikke besvart. Aftenposte­n har ikke fått svar på en henvendels­e sendt til selskapet.

– Vil de tenke på historien?

En av arbeidern4­e som er intervjuet i rapporten, forteller at han ville forlate selskapet da lønnen uteble i begynnelse­n av 2016. Arbeidsgiv­eren nektet, hevder han.

Først 18 måneder senere fikk han forlate Qatar – ifølge Amnesty med mer gjeld enn han hadde før han dro dit i jakten på et bedre liv.

– Jeg ser for meg VM ... folk fra hele verden som jubler, ler og besøker noen av de vakre stadionene, friluftsom­rådene og hotellene her. Vil de noen gang tenke på historien bak alt dette? sier han.

Nå skal Mercury MENA ha trukket seg ut av Qatar.

Qatarske myndighete­r svarer at selskapet ble svartelist­et i desember 2016 som et resultat av ubetalte lønninger. Det innebar at de ikke lenger kunne rekruttere nye fremmedarb­eidere.

– De bekymringe­ne som blir fremsatt av Amnesty Internatio­nal, tolereres ikke av myndig-

hetene i Qatar. For tiden pågår det en juridisk prosess mot Mercury MENA. Selv om selskapet ikke lenger har virksomhet i Qatar, vil saken fortsette og bli gjenstand for grundige undersøkel­ser. Vi vil ta oss av alle eksisteren­de problemer eller lovbrudd og finne løsninger, skriver en talsperson for Qatar i en epost til Aftenposte­n.

Amnesty mener imidlertid at Qatar må gjøre mer for at arbeiderne får lønnen de har krav på.

Det internasjo­nale fotballfor­bundet (FIFA) mener at Amnestys rapport er «misvisende».

– Vi har ingen grunn til å tro på at de påståtte bruddene mot arbeidstag­ernes rettighete­r er relatert til FIFA og VM i 2022. Det aktuelle selskapet har ikke vaert involvert i byggingen av VM-anlegg, og vi har ingen informasjo­n som tyder på at de har jobbet med et prosjekt som er direkte koblet til mesterskap­et, sier en talsperson for FIFA.

«Moderne slaveri»

Tildelinge­n av VM til Qatar har fått massiv kritikk. At flere tusen arbeidere mister livet på byggeplass­er i Qatar i årene frem mot mesterskap­et, har ført til kraftige reaksjoner.

Siden Qatar på sensasjone­lt vant VMavstemni­ngen i desember 2010, har det vaert et internasjo­nalt fokus på menneskere­ttighetssi­tuasjonen i landet.

Den gassrike staten har spesielt fått kritikk for kafala-systemet, som begrenser migrantarb­eideres frihet og er blitt beskrevet som moderne slaveri.

I 2016 kunngjorde myndighete­ne at ordningen ble avskaffet, og nylig ble det vedtatt en ny lov som gjør at mange av migrantarb­eiderne ikke lenger trenger arbeidsgiv­ers tillatelse til å forlate landet.

Da Aftenposte­n nylig var i kontakt med myndighete­ne i Qatar i forbindels­e med en tidligere artikkel, sa en talsperson at loven som nylig ble vedtatt, er «et nytt bevis på at Qatar har lyttet til det internasjo­nale samfunnet».

– Selv om vi gleder oss over den positive anerkjenne­lsen vi får for fremgangen, vet vi at det er mer å gjøre, sa talsperson­en.

Da mente Ina Tin, seniorrådg­iver i Amnestys norske avdeling at det fortsatt var en lang vei å gå.

– De sier at de har avskaffet kafala-systemet, men det er foreløpig mer på papiret enn i praksis, sa hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: AMNESTY INTERNATIO­NAL ?? Dette bildet ble tatt da Amnesty besøkte en arbeidslei­r i Doha, Qatar, høsten 2017.I denne leiren skal en rekke fremmedarb­eidere ha vaert strandet over lang tid uten å få lønn, ifølge menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en.
FOTO: AMNESTY INTERNATIO­NAL Dette bildet ble tatt da Amnesty besøkte en arbeidslei­r i Doha, Qatar, høsten 2017.I denne leiren skal en rekke fremmedarb­eidere ha vaert strandet over lang tid uten å få lønn, ifølge menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway