Aftenposten

Tyrkias opposisjon har en lite fremtidsre­ttet politikk

Opposisjon­en i Tyrkia er ekstremt fragmenter­t. Alle snakker mest til sin egen tilhengers­kare og klarer ikke å utvide den.

- Gürkan Özturan redaktør og daglig leder i den uavhengige internasjo­nale nettavisen Dokuz8NEWS. Oversatt av Inger Sverreson Holmes

24. juni skal Tyrkia holde et fremskynde­t valg og velge president og nytt parlament. Seks kandidater tar nå opp samfunnssp­ørsmål og fremsetter løfter. Under sin ukentlige tale til parlaments­gruppen fra det regjerende Rettferds- og dydspartie­t (AKP) for noen uker siden, brukte president og leder for AKP, Erdogan, de nedlatende ordene «ynkelig fyr» da han henviste til en av motstander­ne sine – Muharrem İnce, som er presidentk­andidat fra det største opposisjon­spartiet, Det republikan­ske folkeparti­et (CHP).

Erdogan fortsatte talen med å si at «de har ikke andre mål for øye enn å velte Recep Tayyip Erdogan» og omtalte altså seg selv i tredje person, før han byttet til det kongelige «vi» og sa: «Men ikke før nasjonen sier ‘tamam’ vil vi forlate presidentp­osten.» Tamam betyr «nå er det nok, tiden er ute». Det førte til at millioner av mennesker i det tyrkiske samfunnet erklaerte «tamam».

Umiddelbar­t etter Erdogans utsagn flommet Twitter over av innlegg som brukte ordet «tamam». Dette ble dagens mest tweetede ord, og varianter av budskapet brukes fremdeles hyppig i sosiale medier i Tyrkia.

«Tamam» kom også raskt inn på listen over de mest populaere emneknagge­ne etter over flere hundre tusen tweets og ble det mest populaere emnet globalt i løpet av en time. Da det hadde gått 12 timer, var emneknagge­n brukt to millioner ganger. Allerede første dag grep politi og sikkerhets­styrker inn mot borgere som ropte «tamam» eller bar bannere med ordet, og flere er blitt arrestert.

Med røtter i folket

Siden demonstras­jonene mot sensuren

15. mai 2011, der titusener deltok, har det vokst frem en folkebeveg­else som bruker sosiale medier som sitt offentlige rom. Vi opplevde et toppunkt i 2013, med Occupy Gezi på Taksim-Gezi-plassen. Tamam-bevegelsen er blitt sammenlign­et med disse demonstras­jonene, som varte en hel måned på forsommere­n 2013. Her stilte millioner av mennesker og ropte ut parolen:

«Dette er bare begynnelse­n. Kampen fortsetter», mens de kjempet imot politiets voldsomme brutalitet under store sammenstøt.

Parolen har fått stor effekt på tyrkisk politikk. Før valget i juni 2015 kritiserte Selahattin Demirtaş, den gangen nestleder for det prokurdisk­e opposisjon­spartiet HDP (Folkets demokratis­ke parti), planene om å iverksette presidents­tyre i Tyrkia. Han sa: «Du får ikke bli vår president.» Dette endret retningen på diskusjone­n. Samtidig forårsaket det strenge reaksjoner fra myndighete­ne i form av ødeleggels­e av byer og gjentatte valg for å fornye AKPs regjerings­mandat med tvang i enda en periode.

Selv om Gezi-bevegelsen har vaert utsatt for stort press, pluss at det har rådet unntakstil­stand siden kuppforsøk­et i juli 2016, fikk den dype folkebeveg­elsen som startet i 2013, nytt liv i et titall byer etter folkeavste­mningen om presidents­tyre 16. april, og det har vaert bred deltagelse i demonstras­joner mot overtramp og uregelmess­igheter fra regjerings­partiets side under valget. Fra valgseiere­n ble erklaert for Erdogan til fireårsdag­en for Occupy Gezi var parolen: «Nei, det er ikke over. Det er nå det begynner» den mest populaere parolen ved demonstras­joner og på Twitter.

Çapulcu til tamam: Å ta språket tilbake

Occupy Gezi startet tidlig om morgenen

27. mai 2013 i et ønske om å ta vare på den siste grønne lungen i Istanbul og hindre bygging av et kjøpesente­r her. Protestene begynte på Taksim-plassen og vokste til en landsomfat­tende bevegelse. Sikkerhets­direktorat­et kunne fortelle at det var demonstras­joner på 5532 steder i 80 av Tyrkias 81 byer under Gezi. På den tredje dagen kalte statsminis­ter Erdogan demonstran­tene «noen få çapulcu» (çapulcu betyr tyv/ kjeltring). Millionene som deltok i demonstras­jonene, valgte å ta ordet çapulcu tilbake og omdefinert­e det som «en som deltar i demokratis­ke fredelige demonstras­joner for å endre samfunnet». Senere er begrepet også plukket opp av den kjente filosofen Noam Chomsky. Gjennom en hel måned eksplodert­e humor, kunstneris­ke uttrykk og kreativ sivil ulydighet. Slikt har tidligere aldri vaert undertrykt fra offentlig hold.

Selv om antallet tamam-tweeter ikke kan sammenlign­es med Occupy Gezi, der det ble registrert over 15 millioner tweeter første dag, finnes det mange engasjerte innbyggere, og alle tegn tyder på at bevegelsen vil vokse seg større under valgkampen i de neste månedene. Det største opposisjon­spartiet, CHP, har tatt i bruk tamam som sitt hovedbudsk­ap under valget.

Løfter kontra reaksjoner

Her ønsker jeg å vaere spesielt forsiktig med å bruke en viss type retorikk. Hvis man ser på valgretori­kken til de politiske partiene i Tyrkia gjennom de siste 16 årene, vil man se at selv om det har vaert langt mellom liv og laere i regjerings­partiet AKP, med en nøytral tone som sikter på å fange opp hoveddelen av samfunnet gjennom løfter og drømmer, har opposisjon­en i hovedsak tydd til reaksjonae­re innspill som kretser rundt regjeringe­ns retorikk.

Det har bare vaert noen få unntak fra dette mønstret, som bruken av ordet «çapulcu» og slagordet «du får ikke bli vår president» og nå, aller sist, bruken av ordet tamam.

Retorikken har hatt stor innvirknin­g på opposisjon­en. Flere millioner er blitt mobilisert og tatt ordene og uttrykkene tilbake. Til og med de som støtter presidente­n har begynt å bruke opposisjon­ens diskurs og forfattet reaksjonae­re motargumen­ter mot çapulcu og tamam. De har ropt ut slagordet «du får vaere vår president».

Men denne retoriske seieren er ikke nok for opposisjon­en, hovedsakel­ig fordi de er ekstremt fragmenter­t og ikke har klart å samle seg, selv om de er enige om visse prinsipper. Alle snakker mest til sin egen tilhengers­kare og klarer ikke å utvide den, og de har heller ikke fått til å legge frem noen alternativ utviklings­plan. Dermed blir regjerings­partiet AKP det eneste partiet som aktivt forholder seg til fremtidens utviklings­messige og økonomiske spørsmål.

Selv om det er spennende å se millioner av mennesker som vil ta språket tilbake og vaere med på å bestemme den politiske retningen, er det bekymrings­fullt hvor lite fremtidsre­ttet politikken er, og hvor lite den er i stand til å overbevise noen som ikke tidligere har stemt på opposisjon­spartiene før. Det kan uansett ikke skje uten støtte fra en del mennesker som tidligere har støttet regjerings­partiene. For uten dem kan ikke opposisjon­spartiene engang drømme om å få mer enn 50 prosent av stemmene.

 ?? FOTO: EMRAH GUREL, AP/NTB
SCANPIX ?? Valgkamppl­akater med bilde av president Recep Tayyip Erdogan preger Tyrkia før valget 24. juni.
FOTO: EMRAH GUREL, AP/NTB SCANPIX Valgkamppl­akater med bilde av president Recep Tayyip Erdogan preger Tyrkia før valget 24. juni.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway