Aftenposten

Mexicos Rafael Márquez er på Trumps svartelist­e. Det får han merke i VM.

- EVEN HYE TYTLANDSVI­K BARKA

Rafael Márquez er en av Mexicos mest kjente og elskede fotballspi­llere. Han er kaptein og spiller i sitt femte verdensmes­terskap.

Likevel har én ting forstyrret veteranen under mesterskap­et.

Han er nemlig svartelist­et av det amerikansk­e finansdepa­rtementet, som ligger under president Donald Trumps administra­sjon. Årsaken er at han er mistenkt for å ha hvitvasket penger i forbindels­e med kartelldri­ft i Mexico, skriver New York Times.

Fotballspi­lleren har benektet anklagene som først steg til overflaten i august 2017.

– Vi er i en viktig situasjon i samarbeide­t med amerikansk­e myndighete­r og jobber for å løse konflikten, har advokaten hans, José Luis Nassar, tidligere uttalt.

Risikerer gigantbøte­r

Til tross for mistankene har Marquez ennå ikke blitt siktet for noe.

Likevel har mexicanere­ns tilstedeva­erelse på listen ført til at amerikansk­e individer, bedrifter og banker ikke får ha noe å gjøre med ham.

Bedriftene har fulgt ordren til punkt og prikke. Gjør de ikke det, kan det nemlig få store konsekvens­er.

– Brudd som er blitt gjort ved uhell, kan straffes med bøter på nesten 1,5 millioner dollar. Lovbrudd som er blitt gjort med viten og vilje, kan derimot straffes med bøter på opp til 10 millioner dollar (rundt 80 millioner kroner, journ.anm.) eller 30 år i fengsel, sier advokat Oliver Krischik til New York Times.

Alle Marquez’ amerikansk­e konti og verdier i USA er blitt frosset, og det samme gjelder for hans mexicanske konti som har amerikansk tilknytnin­g.

Kan bli isolert fra lagkamerat­ene

Kapteinen har heller ikke tilgang på mange av de samme produktene som lagkamerat­ene sine.

Han må blant annet ikle seg en egen type drakt på trening – uten flere av sponsorlog­oene. I tillegg vil han trolig ikke kunne motta bestemanns­pris fra sponsoren Budweiser, dersom han skulle utmerke seg på banen.

Reglene er derimot ikke like strenge for bedrifter som i hovedsak er basert utenfor USA, slik at Marquez får bruke de samme Adidas-effektene som resten av laget.

Puma har også gratulert ham på Twitter, etter at han fikk spille i sitt femte VM, noe som er delt rekord.

I tillegg til dette risikerer veteranen også å bli isolert fra resten av troppen, ettersom han kan måtte bo på et annet hotell enn de andre.

– Må vaere grundig begrunnet

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU er ekspert på amerikansk politikk. Han var opprinneli­g ikke kjent med saken, men har hørt om lignende sanksjoner tidligere.

– Jeg vet at den amerikansk­e regjeringe­n har introduser­t sanksjoner mot Russland, og da har det gått på enkeltindi­vider. Personer rundt Putin har fått sine verdier frosset, sier han og konkludere­r:

– Man kan kanskje si at det ikke er så uvanlig.

Han forklarer også hvordan USA kan komme med så kraftige sanksjoner mot en som er mistenkt.

– En utlending kan ikke dømmes i amerikansk rett, og i praksis kan en mistanke utløse disse tiltakene. Det må selvfølgel­ig vaere grundig begrunnet, og det er nok strenge juridiske vurderinge­r som ligger bak.

Nøye planlagt

Det mexicanske fotballfor­bundet mener at de har tatt alle forholdsre­gler før mesterskap­et.

– Vi har tatt det amerikansk­e finansdepa­rtementet på alvor og har lagt opp VMoperasjo­nen vår slik at vi ikke bryter med noen av de amerikansk­e sanksjonsr­eglene, fremholder de.

Eksemplene på dette er mange, og arbeidet er blitt gjort nøye. For eksempel har de bevisst måttet velge bort amerikansk­e flyselskap i tiden før og under mesterskap­et. Marquez måtte angivelig også stå over Mexicos oppkjøring­skamp mot Wales (ble spilt i California), fordi han ikke får komme inn i USA.

Det internasjo­nale fotballfor­bundet (FIFA) har ikke nektet Marquez å delta i VM, på tross av å ha visst om situasjone­n i flere måneder.

– FIFA vet om situasjone­n rundt Rafael Márquez og er i kontinuerl­ig kontakt med det mexicanske fotballfor­bundet, har FIFA uttalt.

Hva som skjer med Rafael Márquez etter VM, gjenstår fortsatt å se.

Sør-Korea-Mexico lørdag kl. 17.00 (NRK1)

 ??  ?? I motsetning til lagkamerat­ene, kan ikke Rafa Márquez ha for eksempel Coca-Colalogoen på treningsdr­akten.
I motsetning til lagkamerat­ene, kan ikke Rafa Márquez ha for eksempel Coca-Colalogoen på treningsdr­akten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway