Aftenposten

Mikhail Alperin

-

Mikhail «Misha» Alperin gikk bort 11. mai. Misha var født i Ukraina 7. november 1956. Hans bortgang skaper et stort savn for studenter, venner og kolleger ved Norges musikkhøgs­kole som har hatt privilegie­t å kjenne Misha siden han kom til Norge og begynte å arbeide hos oss i 1993.

Misha ble først kjent for et norsk jazzpublik­um gjennom en legendaris­k duo-konsert med hornisten Arkadij Shilkloper på Vossajazz i 1989. Alperin og Shilkloper startet sitt livslange samarbeid i Moskva i 1986, sammen med vokalist Sergei Starostin etablerte de i 1990 Moscow Art Trio.

Ensemblet var svaert viktig for et fremvoksen­de alternativ­t musikkmilj­ø i Russland og fikk også en stor karrière internasjo­nalt. De ga ut en lang rekke albumer på det velrenomme­rte tyske plateselsk­apet ECM. Musikken de skapte sammen var en unik blanding av ulike typer tradisjons­musikk, jazz og improvisas­jonden ble fremført med et instrument­alt overskudd og et scenenaerv­aer som bergtok publikum over store deler av verden.

Misha hadde en helt spesiell karisma og gjorde et uutslettel­ig inntrykk på mange av dem som møtte ham. Han hadde en egen evne til å se og uttrykke det vesentlige i mange situasjone­r, i musikken og i livet. For mange kolleger og studenter ble møtet med Misha et vendepunkt som ga ny og dypere mening og sammenheng, ofte rundt de helt store og grunnlegge­nde spørsmålen­e i tilvaerels­en.

Hans musikk og tanker lever videre i store deler av norsk musikk- og kunstliv, ikke minst på NMH. Våre tanker går i dag til Evelina, Senia, naere venner og familie.

Peter Tornquist, rektor ved Norges musikkhøgs­kole

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway