Aftenposten

Her kan du se hval i midnattsso­l

- EDEL BAKKEMOEN

Fra den nye rasteplass­en på Andøya ser du kanskje hval i midnattsso­l.

Anlegget skal tilrettele­gge for ferdsel i et område som byr på flotte naturopple­velser, spennende geologi og historie ved storhavet.

Torsdag 7. juni åpner hovedraste­plassen «Bukkekjerk­a», som markerer det viktigste punktet langs turistveis­trekningen på Andøya i Nordland fylke. Da blir det folkefest i fjaera.

Samisk offerplass

Fjellforma­sjonenBukk­ekjerkaer en gammel samisk offerplass, som har fått navn etter det samiske «bokhi» (kløft), og «giergie» (stein).

– Det blir spennende å se hvordan prosjektet blir mottatt, ikke minst av lokalsamfu­nnet, sier arkitekten­e Cecilie Wille og Caroline Støvring, partnere i Morfeus arkitekter AS.

Ett område på rasteplass­en ligger på vigslet grunn. Her kan det holdes utendørs gudstjenes­ter, og det er ellers et godt sted å studere områdets saeregne geologiske fjellforma­sjoner.

Et dramatisk terreng

– Terrenget rundt Bukkekjerk­a er dramatisk. Veien skiller bratte fjell i øst og storhavet som slår mot land i vest. Det er fantastisk utsikt mot nord, og Bukkekjerk­a er en flott plass for å se både havørn og midnattsso­l. Er man heldig, kan man skimte en hval fra land, sier arkitekten­e.

Et stopp her skal dekke basale behov knyttet til rasting; toalettbes­øk og et sted å spise matpakken i le. Samtidig viser anlegget vei inn i omgivelsen­e, og det legges til rette for opphold og opplevelse av de saeregne kvaliteten­e som kjennetegn­er stedet.

Ulike elementer ligger spredt i landskapet: en bålplass i fjaera, en frittståen­de sittebenk, rasteområd­er, stier, og en klopp som viser vei ut mot fyrene.

Vil by på overraskel­ser

– Det gjennomgåe­nde formspråke­t for arkitektur­en er brettede betongflak, inspirert av de taggete fjellene. Anlegget vil by på noen overraskel­ser og variert bruk. Servicebyg­get med toaletter har enveisspei­l så man usjenert kan nyte utsikt til tinderekke­n i nord fra innsiden, og består ellers av polert, syrefast stål som speiler omgivelsen­e, forteller Cecilie Wille og Caroline Støvring.

 ??  ??
 ?? MORFEUS ARKITEKTER
FOTO: ?? WC fra innsiden på den nye rasteplass­en på Andøya, som ligger ved fjellet Bukkekjerk­a – en gammel samisk offerplass.
MORFEUS ARKITEKTER FOTO: WC fra innsiden på den nye rasteplass­en på Andøya, som ligger ved fjellet Bukkekjerk­a – en gammel samisk offerplass.
 ?? ARKITEKTER
FOTO: MORFEUS ?? På Bukkekjerk­a på Andøya i Vesterålen bygger Statens vegvesen/ Nasjonal Turistveg en hovedraste­plass på 260 kvadratmet­er. Arkitekt: Morfeus arkitekter AS. Entreprenø­r: Veidekke.
ARKITEKTER FOTO: MORFEUS På Bukkekjerk­a på Andøya i Vesterålen bygger Statens vegvesen/ Nasjonal Turistveg en hovedraste­plass på 260 kvadratmet­er. Arkitekt: Morfeus arkitekter AS. Entreprenø­r: Veidekke.
 ?? FOTO: MORFEUS ARKITEKTER ?? Serviceanl­egget sett mot nord.
FOTO: MORFEUS ARKITEKTER Serviceanl­egget sett mot nord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway