Aftenposten

Yrkesfag: «Du tjener sykt mye penger og har det sykt moro mens du gjør det»

-

Ni grunner til å velge yrkesfag.

1. 2. 3. 4. 5. 6. P E N G E R

hele turen alene uten å bekymre deg!

Forestill deg den dagen du har så mye penger at du ikke riktig vet hva du skal gjøre med dem, mens alle vennene dine som valgte studiespes­ialisering, sitter med skjegget i postkassa og lurer på hva i huleste de skal finne på nå!

Det beste miljøet

Fremdeles ikke overbevist? Hva med å slippe det idiotiske hierarkiet fra ungdomssko­len?

For det forsvinner dessverre ikke på videregåen­de. Med mindre du velger yrkesfag, da.

Her er det litt annerledes. Vi er 13 i klassen, og vi krangler iblant, men det er helt fantastisk å slippe alt det tullet med rare klaer, dum slang og alt det andre ulogiske tullet alle innerst inne er lei av.

Jeg kjenner mange som begynte på studiespes­ialiserend­e, og de kjeder livet av seg. Jeg synes miljøet på yrkesfag er det beste jeg har vaert del av! Det har vaert en så stor forskjell fra ungdomssko­len at bare det i seg selv er god nok grunn til å velge yrkesfag.

Morsom, men ikke lett

Nå føler jeg at jeg er nødt til å snakke litt om den faglige delen. Yrkesfag er ikke nødvendigv­is et lett løp, slik mange forestille­r seg.

Fire av ti elever som går yrkesfag, dropper ut i løpet av fire år.

Jeg tror antallet er så høyt fordi det er mange som ikke vet hva de søker seg inn på. Det er nok mange som har forestilli­nger om yrkesfag som slett ikke stemmer.

Når det er sagt, må jeg skynde meg å si at eleven som er motivert og faktisk trives med håndarbeid, kommer til å surfe gjennom disse årene helt uten problemer.

Det er faktisk veldig krevende å jobbe en hel dag med praktisk arbeid, og det er viktig at du er i stand til jobbe jevnlig og vaere forberedt på fysisk krevende arbeid.

Det viktige fagbrevet

Det siste jeg vil ta opp, er kanskje den viktigste grunnen til å velge yrkesfag: Fagbrev. Fagbrev er nøkkelen til hele utdannings­linjen.

Du får et fagbrev når du er ferdig utdannet. Dette gir deg en enorm fordel, både fordi du naermest er garantert jobb når du kommer ut fra skolen, og det gir deg også stor fordel om du vil studere videre. De store selskapene har mye større bruk for en som forstår hva han gjør, enn en fyr med et fancy diplom.

Velg yrkesfagli­g, ikke fordi du ikke har noe annet valg, men fordi du innerst inne har lyst til det. Og husk at om alt skulle skjaere seg på yrkesfag, er det lettere å bytte fra yrkesfag til studiespes­ialisering, enn omvendt!

 ?? FOTO: BILLION PHOTOS/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Velg yrkesfagli­g, ikke fordi du ikke har noe annet valg, men fordi du innerst inne har lyst til det, skriver Axel Stautland.
FOTO: BILLION PHOTOS/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Velg yrkesfagli­g, ikke fordi du ikke har noe annet valg, men fordi du innerst inne har lyst til det, skriver Axel Stautland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway