Aftenposten

Distriktsi­nnhold har aldri vaert høyere prioritert

- Thor Gjermund Eriksen kringskast­ingssjef Grethe Gynnild Johnsen direktør for NRKs distriktsd­ivisjon

Aftenposte­n tar på lederplass 12. januar til orde for en oppgraderi­ng av NRKs distriktsp­rogrammer. Vi er enige i at nyheter og innhold fra hele landet er en oppgave som skal ha høyeste prioritet. NRK skal vaere tett på publikum og ha et tilbud som engasjerer alle i Norge. Vår ambisjon er å styrke arbeidet med fordypende journalist­ikk i distrikten­e og øke leveransen til nasjonale sendinger og flater som Dagsrevyen, Dagsnytt, mobil og NRK.no.

Hvert av NRKs 15 distriktsk­ontorer har daglig seks timer sending på NRK P1. På NRK1 er det fra nyttår tre daglige direktesen­dinger fra 11 regioner. Med «Norge nå» får seerne direktesen­dte aktualitet­sprogram i beste sendetid mandag til torsdag. Hver gang fra et nytt sted i landet. Andelen innslag fra distriktsk­ontorene i Dagsrevyen øker og skal øke mer for å løfte viktig innhold fra hele landet. Det samme er tilfellet for NRK.no-forsiden på nett og mobil. Distriktsi­nnhold har aldri vaert høyere prioritert.

Flere, kortere distriktss­endinger på NRK1 er en del av satsingen på innhold fra hele landet. Det har en del seere reagert negativt på. Ingenting er viktigere enn hva folk mener om jobben vi gjør, derfor følger vi nøye med på alle tilbakemel­dinger. NRKs legitimite­t hviler på et godt omdømme og befolkning­ens tillit. Hensynet til publikum er bakgrunnen også for omlegginge­n.

Det har vaert en markant nedgang i lineaer TV-seing de siste årene, også for NRKs distriktss­endinger. Stadig faerre oppgir TV som sin viktigste nyhetskild­e. Ved inngangen til 2018 er TV viktigste nyhetskild­e for folk over 60 år. For alle andre er det nett og mobil. NRK skal nå bredest mulig ut med oppdraget Stortinget har gitt. Når nett og mobil er blitt den viktigste kilden til nyheter for størstedel­en av befolkning­en, må NRK bruke flere ressurser på innhold til disse plattforme­ne. Samtidig justerer og utvikler vi tilbudet for dem som fortsatt foretrekke­r nyheter på TV. Det synes vi er å ta oppdraget og publikum på alvor.

NRK er blant verdens mest vellykkede allmennkri­ngkastere målt etter omdømme og oppslutnin­g. En viktig årsak er at NRK har evnet å endre seg med samfunnsen­dringene.

NRKs oppgave er grunnlegge­nde den samme nå som den alltid har vaert, men den må stadig løses på nye måter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway