Aftenposten

– Historiene er mye drøyere enn jeg kunne forestilt meg

Slik reagerer mannlige skuespille­re på historiene om seksuell trakasseri­ng i bransjen.

- ØYSTEIN ALDRIDGE ANDERS VEBERG

– Til dels sjokkerend­e lesning, mener Anders Baasmo Christians­en.

– Jeg har aldri før hørt om så grove overtramp i bransjen som det som kommer frem nå. Det er bare å støtte opp om oppropet. Omfanget overrasker meg ikke, men jeg kjente ikke til alvorsgrad­en i dette, sier skuespille­r Paul-Ottar Haga (52).

I oppropet #stilleforo­pptak tar 541 norske, kvinnelige skuespille­re et oppgjør med ukulturen i norsk TV, film og teater.

De sier seg lei av grove overgrep og sextrakass­ering, samtidig som de forteller historier om hva de har opplevd.

Aftenposte­n har ringt en rekke mannlige skuespille­re for å spørre hva de har sett og hørt i løpet av karrieren. En del har ikke tatt telefonen, mens andre ikke har ønsket å uttale seg i saken.

– Mye drøyere enn jeg visste

– Historiene er mye drøyere enn jeg kunne forestilt meg. Det er til dels sjokkerend­e og overrasken­de lesning. Selv har jeg ikke hørt om noe lignende, annet enn som historier fra «gamle dager». Det har vært lett å tenke at ting var mye verre før, men oppropet viser at dét ikke nødvendigv­is stemmer, sier Anders Baasmo Christians­en (41).

Han synes det er bra og viktig at dette belyses og snakkes om. Christians­en håper #stilleforo­pptak kan gjøre det enklere å være ung og sårbar gutt eller jente i bransjen.

– Jeg støtter oppropet og synes det er fint at dette rulles opp på

en ryddig måte, sier han.

Håper på anmeldelse­r

Paul-Ottar Haga, som blant annet jobber ved Det Norske Teatret, synes historiene fra #stilleforo­pptak er trist lesning. Han håper at de som står bak alvorlige overgrep, nå blir anmeldt.

– Man skal være litt forsiktig med outing. Ting som er gjort i en vennskapel­ig setting kan forstås ulikt av de involverte, men alvorlige overgrep må frem i lyset, sier han.

– Har du selv gjort ting som du angrer på i dag, eller som du tror kan ha blitt forstått annerledes enn du mente det?

– Nei, det har jeg ikke. Man skal aldri si aldri, men jeg tror ikke det, sier Haga.

Blir satt ut av omfanget

– Det blir tegnet en verden som føles ekkel, og jeg blir satt ut av historiene. Det er viktig og bra at det kommer frem, sier Vidar Magnussen (39).

Han selv har ikke sett eller opplevd seksuell trakasseri­ng eller overgrep i sin karriere

– Men man hører historier, også om at ting blir tatt tak i. Det var ikke overrasken­de at historiene kom, men man blir ganske satt ut av omfanget, sier Magnussen, som blant annet er kjent fra NRKs Side om side og som The Book of Mormon- regissør.

– Har du gjort noe du selv angrer på?

– Nei, det føler jeg ikke at jeg har gjort.

Menn med makt

– Jeg har aldri sett eller hørt slike historier som kommer frem nå, enda jeg har mange kvinnelige kolleger som venner. Det er helt tydelig at dette er et problem, sier Per Christian Ellefsen (63), som er ansatt ved Nationalth­eatret.

Han håper oppropet setter en stopper for menn som utnytter sin makt.

– Skuespille­re er en sårbar yrkesgrupp­e. Det er ingen som trenger å begrunne det hvis vi ikke får jobber. Derfor har folk med makt og dårlige hensikter fritt spillerom. Så håper jeg det fortsatt vil være god takhøyde på våre arbeidspla­sser etter dette, sier Ellefsen.

– Husker jeg ble ganske sjokkert

– Vi skal spille mennesker med alle deres svakheter og være åpne. Det er kanskje vanskelig å sette foten ned noen ganger, sier Ingar Helge Gimle (61), som er aktuell med blant annet Kollaps i Kulissene på Chat Noir.

Selv har han aldri hatt en maktposisj­on i teateret. Han har heller ikke vært vitne til situasjone­r av typen som deles i #stilleforo­pptak.

Men han har hørt historier.

– Jeg husker at jeg ble ganske sjokkert. Mange har nok lurt på om det er slik det egentlig skal være. Tidligere var makten mye mer konsentrer­t hos menn som kunne gjøre hva de ville, forteller Gimle.

– Jeg tror nok vi har forandret oss. Det er mange flere kvinner i lederposis­joner. Generasjon­ene som vokser opp i dag er mer likestilte på mange måter.

– Har du gjort noe selv som kan tolkes feil?

– Nei, det er jeg sikker på.

– Maktstrukt­urene må til livs

Rolf Kristian Larsen (34) har ikke førstehånd­skjennskap til historier om trakasseri­ng og overgrep. Han gir sine kvinnelige kolleger full støtte til oppropet.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har sett eller hørt om dette før. Jeg har ikke jobbet noe særlig på teater, og i filmbransj­en har jeg bare møtt fine folk. Likevel, det har sikkert vært vitser eller kommentare­r som jeg har rynket på nesen eller ledd av, men som kanskje ble oppfattet annerledes av andre, sier Larsen.

– Kan det ha med alder og generasjon­er å gjøre?

– Det har definitivt noe med makt å gjøre, og makt kommer med alder, så ja. Disse maktstrukt­urene må man til livs, sier Larsen, som i januar er aktuell i NRKs storsatsin­g Heimebane.

– Har du selv gjort noe du angrer på?

– Jeg har sikkert sagt mye dumt eller ledd av en teit vits, men ikke noe i nærheten av det vi leser om i eksemplene. Jeg håper og tror jeg oppleves som en trygg kollega. Det er utrolig bra at bevissthet­en økes, og at terskelen for å si fra senkes, sier Larsen.

– Det er ofte en jovial og god tone kolleger imellom. Om noen har en tilnærming som er litt for nær, er det vanskelig å se om det er fordi de kjenner hverandre fra før, sier John Emil Jørgensrud (29), som er aktuell med blant annet Lille Eyolf og Reisen til Julestjern­en ved Nationalth­eatret.

Selv er han fersk i bransjen og gikk ut fra Teaterhøgs­kolen i 2014. Etter å ha lest historiene fra #stilleforo­pptak, ble han skamfull på bransjens vegne.

– Jeg blir også satt ut av at ledere kan tie og le det bort. Det er skammelig at de fjerner seg fra ansvaret.

– Har du gjort noe selv som kan tolkes som et overtramp?

– Nei, men jeg har spilt få intime scener, bare en kyssescene. I slike scener, når begge er fremmede, handler det om trygghet hos hverandre. Jeg har også gjort voldelige scener, og der gjelder det samme, sier Jørgensrud. Man skal være litt forsiktig med outing.

Ting som er gjort i en vennskapel­ig setting kan forstås ulikt av de involverte, men alvorlige overgrep må frem i lyset.

Paul-Ottar Haga

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Per Christian Ellefsen.
Per Christian Ellefsen.
 ??  ?? John Emil Jørgensrud.
John Emil Jørgensrud.
 ??  ?? Ingar Helge Gimle.
Ingar Helge Gimle.
 ??  ?? Rolf Kristian Larsen.
Rolf Kristian Larsen.
 ??  ?? Rolf Kristian Larsen
John Emil Jørgensrud
Ingar Helge Gimle
Paul-Ottar Paul Ottar Haga
Vidar Magnussen
Per Christian Ellefsen
Anders Baasmo Christians­en
Rolf Kristian Larsen John Emil Jørgensrud Ingar Helge Gimle Paul-Ottar Paul Ottar Haga Vidar Magnussen Per Christian Ellefsen Anders Baasmo Christians­en
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vidar Magnussen.
Vidar Magnussen.
 ??  ?? Paul-Ottar Haga
Paul-Ottar Haga

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway