Aftenposten

Ap vil ha så små skatteøkni­nger som mulig

-

Ap har lært av skattetabb­en fra valgkampen. Nå vil partiet øke de skattene som er nødvendig, men så lite som mulig.

Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde det klart at budskapet fra valgkampen om opptil 15 milliarder kroner i skatteøkni­nger de neste fire årene, nå er parkert for godt, da han, sammen med finanspoli­tisk talsmann Trond Giske, la frem partiets alternativ­e budsjett for 2018 i går.

– 15 milliarder var aldri et mål, men et tak, men dette ble misforståt­t, sier Støre.

Både Giske og Støre var tydelig på at det var en tabbe.

– Det ble oppfattet mer som om vi var opptatt av å øke skattene, fremfor å bruke pengene på viktige velferdsor­dninger. I dette budsjettet er vi tydeligere på at vi skal ta inn det som er nødvendig, men så lite som mulig, og vi skal ta det inn på en mer rettferdig måte og bruke pengene bedre enn regjeringe­n, sier Giske.

Øker med 8,3 milliarder

Partiet nøyer seg med en skatteøkni­ng på 4,6 milliarder kroner, samt en reverserin­g av regjeringe­ns skattekutt på 3, 7 milliarder kroner, noe som vil gi en total skatteøkni­ng på 8,3 milliarder kroner sammenlign­et med regjeringe­ns opplegg. Giske sier partiet med dette har tatt ut det meste av sine planlagte skatteøkni­nger for hele perioden.

Fire reformer

Arbeiderpa­rtiet prioritere­r fire nye reformer: Fullføring av pensjonsre­formen, halvere frafallet i den videregåen­de skolen, halvere antallet nye, unge uføre og mer satsing på velferdste­knologi, ehelse og digitalise­ring.

I budsjettfo­rslaget setter de av 2,5 milliarder kroner til å skape nye arbeidspla­sser og få flere over fra trygd til jobb. Partiet vil også sikre 1.000 nye lærere til neste år og innføre en lese-, skriveog regnegaran­ti og en mer praktisk skole. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway