Aftenposten

Studentene får egne bysykler

- ARVE HENRIKSEN

En ny aktør ruller inn på sykkelmark­edet i Oslo. Syklene til oBike kan du sette fra deg hvor du vil.

300 sykler blir utplassert til uken. Neste år kommer det også elsykler

Det Singapore-baserte selskapet ble etablert så sent som i januar i år, men er allerede på plass i 15 land på verdensbas­is, inkludert Storbritan­nia og Tyskland. Neste uke lanseres de syklene sine i Oslo.

– Vi vet at innbyggern­e i Oslo er svært sykkelinte­resserte, samtidig som vi har som mål å bidra til å redusere bilbruken i byene. Det er også et mål for Oslo. Vi har derfor god tro på at det er et marked for oss her, sier Annebeth Wijtenburg, kommunikas­jonsansvar­lig for oBike i Europa. Selskapet er på plass under Smart City Expo i Barcelona denne uken, verdens største møteplass for smarttekno­logi.

Stasjonslø­se

Det er de ikke alene om. En rekke selskaper markedsfør­er nå ulike modeller innen bysykler, men felles for alle er at de på en eller annen måte er knyttet til faste sykkelstat­iver.

Derfor er oBike et unntak.

– Vi baserer vår løsning på at vi ikke har faste stativer. Vi er mer fleksible, jeg forstår at brukerne ønsker å parkere syklene hvor de vil, låse dem og bare la dem stå der. Ved hjelp av en egen app kan andre hele tiden se hvor syklene befinner seg rundt i byen, sier Wijtenburg.

Syklene er utstyrt med GPS-sendere inte- grert i rammen. Et eget kart i appen viser hvor det til enhver tid er tilgjengel­ige sykler. Dermed slipper brukeren å oppsøke bestemte stativer for å leie en sykkel.

Ikke innendørs parkering

– Det eneste kravet vi stiller til brukerne, er at syklene må parkeres på et offentlig sted. Du kan ikke ta den med deg inn i leilighete­n din. Den må hele tiden være tilgjengel­ig for andre, sier Wijtenburg.

Oslo bysykkel, som onsdag kveld fikk DOGA Hedersmerk­et for det som blir omtalt som byutviklin­g på hjul, er for lengst etablert i Oslo. De kjente, blå bysyklene brukes årlig av 50.000 mennesker.

I første omgang vil det bli utplassert 300 oBike-sykler i Oslo. Syklene er utstyrt med tre gir og en lås. Den åpnes og lukkes ved hjelp av den samme appen du bruker når du leier og kan spore sykler. I løpet av neste år vil oBike også komme med elsykler. Et eget servicetea­m vil sørge for at syklene alltid fungerer. Leieprisen vil bli på rundt fem kroner for hver halvtime.

– Vi vil også kunne følge med på hvor syklene blir parkert. I London var det flere som parkerte foran T-banen, det er ikke tillatt. Da kunne vi gi personlig beskjed til dem som leide syklene om at de måtte finne andre steder, sier Wijtenburg.

Tellinger fra Oslo bysykkel viser at det er tilbakelag­t over 2,6 millioner turer med deres sykler i hovedstade­n så langt i år.

Starter med studenter

Etablering­en av oBikes ved UiO er et pilotprosj­ekt i samarbeid med universite­tet.

– Oslo kommune har allerede en avtale med Clear Channel som hindrer kommunen i å inngå et aktivt samarbeid med andre aktører. Men vi er absolutt positive til andre aktører og løsninger. Alt som bidrar til å fremme sykling og kan strekke seg til et bredere publikum i Oslo er positivt, sier Liv Jorun Andenes i Sykkelpros­jektet i Oslo kommune.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? oBikes sykler fikk mye oppmerksom­het under Smart City Expo i Barcelona denne uken.
FOTO: ARVE HENRIKSEN oBikes sykler fikk mye oppmerksom­het under Smart City Expo i Barcelona denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway