Aftenposten

–Hæ? Har ikke Trump ødelagt alt?

-

Donald Trumps varsel om å trekke USA fra Paris-avtalen ble en vitamininn­sprøytning som m førte til en vekkelse vi aldri ville klart uten presidente­ns innsats. ats.

dette slutten for det enorme løftet Paris-avtalen hadde gitt klimaarbei­det rundt i verden? Var det dødsstøtet for avtalen?

Nei da.

Halve USAs utslipp fortsatt med

Allerede tre dager senere samlet 1200 guvernører, ordførere, bedriftsle­dere og universite­tsrektorer seg om kampanjen «weare-still-in» – vi er fortsatt med. De lovet å oppfylle USAs forpliktel­ser i Paris-avtalen, uansett hva Donald Trump måtte finne på å gjøre.

Nå har de 1200 vokst til 2500 – inkludert 10 guvernører fra noen av USAs mest folkerike og økonomisk mektige stater, drøssevis av byer og mange av landets mektigste bedrifter. Fem andre guvernører er med i en annen tilsvarend­e koalisjon.

Tilsammen represente­rer alle disse lederne over halvparten­s av USAs økonomi, nesten halvparten av landets klimagassu­tslipp og ca. halvparten av USAs befolkning. Hadde koalisjone­n vært et land, ville den vært verdens tredje største land etter

USA og Kina.

«Vi må løse klimatruss­elen selv»

– Vi ville aldri klart å få til en slik vekkelse uten Donald Trump, sier Lou Leonard.

– Presidente­n vekket et lederskap nedenfra på tvers av politikk, stater og sektorer. Før har alle tenkt at klimautfor­dringen er noe Washington må løse for oss. Nå vet vi at Washington ikke vil løse det, og da handler vi selv, sier Leonard.

De siste årene har Barack Obamas utsendinge­r vært drivkrefte­r i klimaarbei­det. Donald Trumps politiske utsendinge­r til det pågående klimatoppm­øtet i Bonn var her én dag, arrangerte en konferanse som talte varmt for mer kullutvinn­ing, og reiste hjem. USAs klimaforha­ndlere deltar som før i forhandlin­gene.

Men i en kjempestor oppblåsbar plast-iglo på plenen rett utenfor forhandlin­gsbygget har «we-are-still-in»-kampanjen hatt et tett program hvor mer enn hundre amerikansk­e ledere har gjentatt sitt klimaløfte og fortalt hvor mye de faktisk gjør.

Walmart: Kutter én milliard tonn!

Som i går, da Walmart-kjedens bærekrafts­jef Katherine Neebe og bærekrafts­direktør Lisa Manley fra sjokoladeg­iganten Mars fortalte at Trump på ingen måte stopper dem.

Walmart er verdens største selskap målt i omsetning – omtrent 4130 milliarder kroner i året (Walmart selger 15 kilo bananer hvert sekund).

I april lanserte selskapet sitt nye klimamål: Innen 2030 skal de og deres underlever­andører kutte ett gigatonn av sine CO₂utslipp. Det er én milliard tonn! (Tilsvarend­e utslippene fra 211 millioner amerikansk­e biler i året) (Norge slipper ut ca. 54 millioner tonn i året).

Sjokogigan­t mot avskoging

– Vårt mål er vitenskape­lig basert. Vi gjør det klimaviten­skapen sier er nødvendig. Vi forholder oss til det Paris-avtalen viser at vi som selskap kan slippe ut. Så enkelt, sier Katherine Neebe.

– Vi bruker én milliard dollar de neste tre årene på å hjelpe våre underlever­andører å bli mer bærekrafti­ge, sier Lisa Manley fra Mars, som sammen med 35 andre sjokolades­elskaper i verden nå inngår avtale med kakao-produseren­de land som Ghana og Elfenbensk­ysten for å få slutt på avskoginge­n i landene.

Nei da, de ødelegger ikke

Men hva skjer da inne i forhandlin­gene? Er Trumps folk blitt klimaskept­ikere som gjør alt de kan for å ødelegge?

– Nei, sier klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen.

– USAs folk i forhandlin­gene er fortsatt aktive, og forsøker å bidra til å finne gode løsninger, sier han.

Og det vil de være i flere år fremover. Ifølge Paris-avtalen som Obama undertegne­t kan intet land melde fra om at de trekker seg før tre år etter at den trådte i kraft – altså noen dager ut i november 2019. Deretter tar det ett år å komme seg ut.

Trump rekker ikke forlate Paris

Det betyr at USA ikke kan forlate Paris-avtalen før 2–3 dager etter det neste presidentv­alget i USA i 2020.

Men ingen vet om Trump vil iverksette uttrekking­en, eller bare nøye seg med å svekke USAs løfter i avtalen.

Frykten for at andre land ville følge etter Trump har ikke slått til.

– Jeg tror grunnen er at alle vet at USA en dag vil være tilbake igjen for fullt, sa Todd Stern, Obamas klimaforha­ndler, her i Bonn i går.

– Kreftene som er i sving i USA er så sterke. Vi vil komme tilbake, sa han.

 ?? FOTO:O: OLE MATHISMOEN­N FOTO: PABLO MARTINEMAR­TINEZ MONSIVAIS, TT/
NTB SCANPIX ?? Lou Leonard d fra WWF i USA er ikke i tvil l om landet vil klare sine klimaforpl­iktelserr selv om president Donald Trump mp ikke tror på klimaendri­nger nger og ikke vil løfteøfte en finger for å redusere utslipp.
FOTO:O: OLE MATHISMOEN­N FOTO: PABLO MARTINEMAR­TINEZ MONSIVAIS, TT/ NTB SCANPIX Lou Leonard d fra WWF i USA er ikke i tvil l om landet vil klare sine klimaforpl­iktelserr selv om president Donald Trump mp ikke tror på klimaendri­nger nger og ikke vil løfteøfte en finger for å redusere utslipp.
 ?? FOTO: OLE MATHISMOEN ?? De to represente­rer to av USA virkelig store selskaper.s Katherine Neebe (t.h.) er bærekrafts­jefbærek i verdens største selskap Walmart ogo Lisa Manley har samme jobben i sjokoladeg­iganten sjokoladeg­iga Mars.
FOTO: OLE MATHISMOEN De to represente­rer to av USA virkelig store selskaper.s Katherine Neebe (t.h.) er bærekrafts­jefbærek i verdens største selskap Walmart ogo Lisa Manley har samme jobben i sjokoladeg­iganten sjokoladeg­iga Mars.
 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ?? Klima- og miljøminis­terVidar Helgesen mener Donald Trumps klimaforha­ndlerelima­forhandler­e ikke har ødelagt hverken for-forhandlin­ger eller stemning under klimatoppm­øtet i Bonn.
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX Klima- og miljøminis­terVidar Helgesen mener Donald Trumps klimaforha­ndlerelima­forhandler­e ikke har ødelagt hverken for-forhandlin­ger eller stemning under klimatoppm­øtet i Bonn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway