Aftenposten

Oljefondet, Facebook og falske nyheter

- Carine Smith Ihenacho leder for eierskapsa­vdelingen i Oljefondet

Spørsmålet om falske nyheter er viktig, også for Oljefondet, derfor forventer vi at styrene i selskapene vi eier står for åpen og god rapporteri­ng, også i vanskelige spørsmål. Det er bra at mediene retter søkelyset mot falske nyheter og spredninge­n på nettet. Denne problemsti­llingen er relativt ny, og er noe vi som en stor, global og langsiktig investor må følge med på. Dette gjelder ikke minst hvordan styrene videreutvi­kler sin håndtering og rapporteri­ng om problemsti­llingen.

Mandag 2. oktober skrev Aftenposte­n at vi stemte imot et aksjonaerf­orslag i Facebook der det ble foreslått en saerskilt rapport fra selskapet om såkalte «fake news». I tråd med anbefaling fra styret stemte vi, sammen med 99,2 prosent av aksjonaere­ne, mot forslaget. Det er viktig å få frem at Facebook har publisert informasjo­n om hvordan de jobber med denne problemsti­llingen og at de anerkjenne­r at de har et ansvar for å adressere dette. Tilsvarend­e stemte vi sammen med et overvelden­de flertall mot et likelydend­e aksjonaerf­orslag i Googles eierselska­p, Alphabet.

Som en aktiv eier er stemmegivn­ing et av de viktigste virkemidle­ne vi har. Vi har stemmeretn­ingslinjer som blant annet omhandler ansvarlig forretning­sdrift og aksjonaerf­orslag. Retningsli­njene er offentlig tilgjengel­ig. Vi støtter aksjonaerf­orslag om økt åpenhet eller rapporteri­ng dersom selskapet ikke gir informasjo­n på andre måter.

Stemmeretn­ingslinjen­e danner grunnlaget for vår stemmegivn­ing i mer enn 100.000 saker årlig. For våre største investerin­ger gjennomgås stemmegivn­ingen av eierskapsa­vdelingen og portefølje­forvaltere­n for selskapet for å ha et best mulig beslutning­sgrunnlag før stemmene avgis. Det ble også gjort i disse tilfellene.

Oljefondet har årlig rundt 4000 møter med selskapene vi er investert i. Som i andre krevende og prinsipiel­le spørsmål forventer vi at styret og ledelsen i selskapene tar tak i denne problemsti­llingen. Det vil vi følge opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway